Linux vooraf geïnstalleerde laptops zijn waarschijnlijk niet genoeg om het besturingssysteem meer zichtbaarheid te geven

Inhoudsopgave:

Linux vooraf geïnstalleerde laptops zijn waarschijnlijk niet genoeg om het besturingssysteem meer zichtbaarheid te geven
Linux vooraf geïnstalleerde laptops zijn waarschijnlijk niet genoeg om het besturingssysteem meer zichtbaarheid te geven
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Veel leveranciers hebben onlangs een reeks laptops aangekondigd waarop Linux vooraf is geïnstalleerd.
  • Deze apparaten hebben krachtige, indrukwekkende hardware, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn.
  • Software, niet hardware, is de belangrijkste belemmering bij de adoptie van Linux, suggereren experts.
Image
Image

Het ontbreken van voorgeïnstalleerde Linux-laptops heeft de adoptie van het besturingssysteem belemmerd. Maar recentelijk zijn er een hele reeks van dergelijke aanbiedingen in de schappen gekomen.

Deze laptops worden niet alleen aangedreven door Linux, maar hebben ook een aantal indrukwekkende specificaties. De System 76 Lemur belooft bijvoorbeeld een batterijduur van 14 uur en wordt aangedreven door Intel's nieuwste 12e generatie Alder Lake-processor. Dan is er Tuxedo's Pulse 15 Gen2, met de dunne maar krachtige AMD Ryzen 7 5700U-processor met een 15-inch HiDPI WQHD 165Hz-scherm.

"Alles wat ervoor zorgt dat pc's waarop Linux is voorgeïnstalleerd in de handen van betalende consumenten komt, kan alleen maar helpen de aantrekkingskracht van Linux te promoten en te vergroten, wat over het algemeen een goede zaak is", vertelde Neil Mohr, redacteur van het tijdschrift Linux Format, aan Lifewire. via e-mail. "De hoge specificaties van deze modellen wijzen erop dat de doelmarkt een gespecialiseerd, zeer goed geïnformeerd segment is, maar het helpt bij het opbouwen van ondersteuningsnetwerken en het vertrouwen van de markt in Linux en zijn gebruikersbestand."

Echokamers

Michael Larabel, oprichter en hoofdauteur van computerhardwarewebsite Phoronix, vindt het leuk om nieuwe Linux-laptops op de markt te zien, maar gelooft niet dat ze noodzakelijkerwijs meer zichtbaarheid voor Linux zullen trekken.

Populaire software moet probleemloos [op Linux] werken [voor Linux] om echt mainstream te zijn.

"Voor het grootste deel zijn deze recente aankondigingen afkomstig van leveranciers die al lang Linux-laptops aanbieden", vertelde Larabel via e-mail aan Lifewire.

Hieraan toevoegend merkt Chris Thornett, voormalig redacteur van het tijdschrift Linux User & Developer, op dat de meeste van deze leveranciers activiteiten hebben die sterk gericht zijn op hun lokale markt.

"Ik ben altijd een fan geweest van System76, maar de realiteit is dat ze geen wereldwijd bedrijf zijn", vertelde Thornett aan Lifewire in een e-maildiscussie. "System76 heeft geen vestigingen buiten de VS, wat het aanbod minder aantrekkelijk maakt als je overweegt een regionale stroomadapter te kopen of extra belastingen en invoerrechten te betalen bij aflevering."

Op dezelfde manier gebruikt Tuxedo Duitse prijzen voor zijn eigen markt, en zijn marketingfotografie toont een Duits toetsenbord met lay-out, wijst Thornett erop.

Hij gelooft dat de behoefte van het uur is leveranciers die kunnen voorzien in consumenten waar ze ook wonen. "Buiten de reguliere merken die zich bezighouden met het aanbieden van Ubuntu als een OS-optie, hebben we dat niveau van wereldwijde uitbreiding nog niet gezien."

Larabel is het daarmee eens, verwijzend naar de onlangs uitgebrachte HP Dev One-laptop, gebouwd in samenwerking met System76 en vooraf geladen met de Pop!_OS Linux-distributie. Het is niet alleen een Linux-laptop van een grote leverancier, Larabel vindt het een groot voordeel dat hij scherp geprijsd is ten opzichte van Windows-laptops van eersteklas leveranciers.

"Dat was een van de uitdagingen van Linux-laptops van de kleinere op Linux gerichte leveranciers", merkte Larabel op. "Vanwege hun kleinschaligheid zijn [ze] vaak aanzienlijk duurder geprijsd dan (Windows) laptops die worden aangeboden door de grote [leveranciers] en beperkt in hun hardwareselectie door hun whitebox-laptopleveranciers zoals Clevo."

Hardware is niet de barrière

Naast de prijs denkt Thornett dat de beschikbaarheid van hoogwaardige hardware slechts één factor is bij een aankoopbeslissing.

"Hoewel het groeiende aanbod van krachtigere opties opwindend is, heb ik niet het gevoel dat hardware noodzakelijkerwijs de belemmering voor marktgroei is geweest", meende Thornett. "Dell's Project Sputnik en zijn XPS 13-serie toonden aan dat je zowel Linux als een stijlvolle laptop kon hebben, dat was geen schande om open te klappen in je plaatselijke coffeeshop."

Thornett's zelfverzekerde enthousiastelingen en ontwikkelaars zullen tevreden zijn om te knutselen en te genieten van de aanpassingen die beschikbaar zijn met Linux en verwachten dat ze de kernmarkt zullen blijven voor Linux-voorgeïnstalleerde apparaten.

Image
Image

Hij voegt eraan toe dat er enkele uitzonderingen zullen zijn, zoals datawetenschap, waar System76 schittert met zijn weelderige high-end pc's, terwijl de release van het Steam Deck ook wijst op gaming als een potentiële groeimarkt voor Linux-aangedreven hardware.

De grootste uitdaging voor Linux, volgens Thornett, is altijd geweest om consumenten te voorzien van bekende software of alternatieve software die vergelijkbaar is met populaire propriëtaire software. Hij is van mening dat hoe meer Linux-opties beschikbaar zijn en een drop-in vervanging voor Windows bieden, hoe meer we de zichtbaarheid van Linux zullen zien groeien.

"Helaas begrijpen niet alle [mensen] de filosofie achter Linux of geven ze er per se om of denken erover na of iets gratis is of open source software," zei Thornett. "Populaire software moet probleemloos [op Linux] werken [voor Linux] om echt mainstream te zijn."

Aanbevolen: