Hoe u de huidige BIOS-versie op uw computer kunt controleren

Inhoudsopgave:

Hoe u de huidige BIOS-versie op uw computer kunt controleren
Hoe u de huidige BIOS-versie op uw computer kunt controleren
Anonim

Uw BIOS-versienummer hoeft u niet altijd in de gaten te houden. De belangrijkste reden waarom u wilt controleren welke versie het is, is als u benieuwd bent of er een BIOS-update beschikbaar is.

Zoals de meeste dingen in de technologische wereld, wordt uw moederbordsoftware (BIOS) af en toe bijgewerkt, soms om bugs te verhelpen en soms om nieuwe functies toe te voegen.

Als onderdeel van sommige processen voor het oplossen van hardwareproblemen, met name die waarbij nieuwe RAM of een nieuwe CPU nodig is die niet correct werkt, is het een goede zaak om het BIOS bij te werken naar de nieuwste versie.

Hieronder staan zes verschillende methoden om de BIOS-versie te controleren die op uw moederbord is geïnstalleerd:

Methoden 1 en 2 zijn het beste als je computer niet goed werkt. Ze zijn onafhankelijk van het besturingssysteem.

Methoden 3, 4, 5 en 6 zijn handigere manieren om de BIOS-versie te controleren, vereisen dat uw computer werkt en werken in Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

Methode 1: Start uw computer opnieuw op en let op

De "traditionele" manier om de BIOS-versie op een computer te controleren, is kijken naar de versienotatie die tijdens de POST op het scherm verschijnt terwijl uw computer opstart.

  1. Start uw computer normaal opnieuw op, ervan uitgaande dat deze goed genoeg werkt om dat te doen. Als dat niet het geval is, schakelt u de stroom handmatig uit en start u de computer opnieuw op.

    Image
    Image

    Als je computer nu uit staat, zal het normaal aanzetten prima werken.

  2. Let goed op terwijl uw computer voor het eerst opstart en noteer de BIOS-versie die op het scherm wordt weergegeven.

    Sommige computers, vooral die van grote fabrikanten, tonen een computerlogoscherm in plaats van de POST-resultaten, dat het BIOS-versienummer bevat. Als u op Esc of Tab drukt, wordt meestal het logoscherm verwijderd en wordt de POST-informatie erachter weergegeven.

    Als het POST-resultatenscherm te snel verdwijnt, probeer dan op de Pauze-toets op uw toetsenbord te drukken. De meeste moederborden pauzeren het opstartproces, zodat er voldoende tijd is om het BIOS-versienummer te lezen.

    Als pauzeren niet werkt, richt je je smartphone op je computerscherm en maakt een korte video van de POST-resultaten die op het scherm knipperen. De meeste camera's nemen 60 fps of hoger op, genoeg frames om door te stappen om die BIOS-versie te vangen.

  3. Schrijf het BIOS-versienummer op zoals weergegeven op het scherm. Het is niet altijd 100 procent duidelijk welke van de cryptische regels met letters en cijfers op het scherm het versienummer is, dus log alles wat mogelijk is.

    Image
    Image

    Maak een foto! Als je het geluk hebt gehad om het opstartproces te pauzeren in het POST-resultatenscherm, maak dan een foto met je telefoon. Dit geeft je iets concreets om later naar te verwijzen.

  4. U zou nu uw BIOS-versienummer moeten hebben.

De reboot-methode is geweldig als je niet het voordeel hebt van een werkende computer en een van de handigere methoden hieronder niet kunt proberen.

Het kan echter erg frustrerend zijn om je computer steeds opnieuw te herstarten als je de BIOS-versienotatie blijft missen. Het POST-resultatenscherm is meestal erg snel, vooral omdat computers sneller worden en de opstarttijd verkorten.

Methode 2: Laat de BIOS Update Tool het u vertellen

BIOS bijwerken doe je niet handmatig, in ieder geval niet helemaal. In de meeste gevallen gebruikt u een speciaal hulpprogramma voor BIOS-update dat door de fabrikant van uw computer of moederbord is geleverd om de klus te klaren.

Vaker wel dan niet, zal deze tool duidelijk de huidige BIOS-versie laten zien die is geïnstalleerd, dus zelfs als je nog niet helemaal klaar bent om BIOS te updaten, of niet zeker weet of je dat wel moet, kan de BIOS-updatetool gewoon worden gebruikt om de huidige versie te controleren.

Image
Image

U moet eerst de online ondersteuning voor uw computer of moederbordfabrikant vinden en vervolgens de tool downloaden en uitvoeren. Het is niet nodig om daadwerkelijk iets bij te werken, dus sla die latere stappen over in de instructies die worden gegeven.

Deze methode werkt alleen als je computer niet goed opstart als de BIOS-updatetool voor je moederbord opstartbaar is. Met andere woorden, als het meegeleverde BIOS-updateprogramma alleen vanuit Windows werkt, moet u zich houden aan methode 1.

Methode 3: Microsoft-systeeminformatie gebruiken (MSINFO32)

Een veel eenvoudigere manier om de BIOS-versie op het moederbord van uw computer te controleren, is via een programma met de naam Microsoft System Information.

Deze methode vereist niet alleen dat u uw computer opnieuw hoeft op te starten, het is al opgenomen in Windows, wat betekent dat u niets hoeft te downloaden en te installeren.

Hier leest u hoe u de BIOS-versie kunt controleren met Microsoft Systeeminformatie:

  1. Klik in Windows 11, 10 en 8.1 met de rechtermuisknop of houd de knop Start ingedrukt en kies vervolgens Uitvoeren.

    Image
    Image

    Ga in Windows 8 naar Uitvoeren vanuit het scherm Apps. Selecteer in Windows 7 en eerdere versies van Windows Run in het menu Start.

  2. Voer in het vak Uitvoeren of zoeken het volgende precies in zoals weergegeven:

    
    

    msinfo32

    Er verschijnt een venster met de titel Systeeminformatie op het scherm.

    Image
    Image
  3. Selecteer Systeemoverzicht als dit nog niet is gemarkeerd.
  4. Zoek aan de rechterkant, onder de Item kolom, het item met de titel BIOS Version/Date.

    Image
    Image

    Afhankelijk van hoeveel je niet weet over je computer of moederbord, moet je misschien ook weten wie je moederbord heeft gemaakt en welk model het is. Als die informatie aan Windows wordt gerapporteerd, vindt u die waarden in de BaseBoard Manufacturer, BaseBoard Model en BaseBoard Nameitems.

  5. Noteer de BIOS-versie zoals hier vermeld. U kunt de resultaten van dit rapport ook exporteren naar een TXT-bestand via File > Export in het menu Systeeminformatie.

Microsoft-systeeminformatie is een geweldig hulpmiddel, maar het geeft niet altijd een BIOS-versienummer weer. Als het niet voor uw computer was, zou een soortgelijk programma dat niet door Microsoft is gemaakt, het volgende moeten zijn dat u probeert.

Methode 4: Gebruik een systeeminformatietool van derden

Als Microsoft Systeeminformatie je niet de BIOS-versiegegevens heeft opgeleverd die je nodig hebt, zijn er verschillende systeeminformatietools die je in plaats daarvan kunt proberen, vele die veel grondiger zijn dan MSINFO32.

Zo doe je het:

  1. Download Speccy, een volledig gratis systeeminformatietool voor Windows.

    Er zijn verschillende echt goede systeeminfo-tools om uit te kiezen, maar Speccy is onze favoriet. Het is volledig gratis, wordt geleverd in een draagbare versie en geeft meestal meer informatie over uw computer weer dan vergelijkbare tools.

  2. Installeer en voer Speccy uit als u de installeerbare versie hebt gekozen, of extraheer en voer vervolgens Speccy.exe of Speccy64.exe uit als u koos de draagbare versie.

    Image
    Image

    Bekijk 64-bits versus 32-bits als u niet zeker weet welk bestand u moet uitvoeren.

  3. Wacht terwijl Speccy uw computer scant. Dit duurt meestal enkele seconden tot enkele minuten, afhankelijk van hoe snel uw computer is.
  4. Kies Moederbord in het menu aan de linkerkant.

    Image
    Image
  5. Let op de Version vermeld onder de BIOS subcategorie aan de rechterkant. Dit is de BIOS-versie die u zoekt.

Het Merk dat hier wordt vermeld, is meestal niet iets dat de moeite waard is om te weten. De BIOS-updatetool en het gegevensbestand dat u nodig hebt, zijn afkomstig van uw computer of moederbordfabrikant, vermeld als Fabrikant, en zijn specifiek voor uw moederbordmodel, vermeld als Model

Als Speccy of een andere "sysinfo"-tool niet voor u werkt, of als u liever geen software downloadt en installeert, heeft u een aantal andere methoden om de BIOS-versie van uw computer te controleren.

Methode 5: Voer een opdrachtpromptopdracht uit

Een eenvoudige opdracht kan worden gebruikt om de BIOS-versie in de opdrachtprompt af te drukken. Je zou dit kunnen proberen voor de iets meer geavanceerde methode hieronder, maar alleen nadat je de bovenstaande grafische programma's hebt geprobeerd.

  1. Open opdrachtprompt.

    Image
    Image

    Er zijn meerdere manieren om de opdrachtprompt te openen, maar in de meeste versies van Windows kun je cmd typen in de zoekbalk of het Start-menu om het te vinden. In alle versies van Windows werkt het uitvoeren van dezelfde opdracht in het dialoogvenster Uitvoeren (WIN+R) ook.

  2. Typ deze opdracht, gevolgd door Enter:

    
    

    wmic bios krijgt smbiosbiosversion

    Image
    Image
  3. Je zou de BIOS-versie moeten zien verschijnen net onder de opdracht die je hebt ingevoerd.

U kunt ook de systeminfo | findstr "BIOS Version" commando in Command Prompt om de BIOS-versie-informatie te vinden zoals het is gerapporteerd in de System Information-tool die hierboven is uitgelegd.

Methode 6: Zoek het op in het Windows-register

Last but not least, en waarschijnlijk niet zo verrassend voor degenen onder u die het weten, kan veel informatie over BIOS worden gevonden in het Windows-register.

Niet alleen wordt de BIOS-versie meestal duidelijk vermeld in het register, maar ook vaak de maker van uw moederbord en het modelnummer van uw moederbord.

Hier vind je het:

Er worden in de onderstaande stappen geen wijzigingen aangebracht in de registersleutels, maar als u bang bent dat u onbedoelde wijzigingen aanbrengt in dit zeer belangrijke onderdeel van Windows, kunt u voor de zekerheid altijd een back-up van het register maken.

  1. Open Register-editor.

    Image
    Image
  2. Uit de registercomponentlijst aan de linkerkant, vouw HKEY_LOCAL_MACHINE. uit
  3. Blijf dieper in HKEY_LOCAL_MACHINE boren, eerst met HARDWARE, dan DESCRIPTION, dan System.
  4. Met System uitgevouwen, selecteert u BIOS.
  5. Aan de rechterkant, in de lijst met registerwaarden, zoek de waarde met de naam BIOSVersion. Verrassing…de waarde aan de rechterkant is de BIOS-versie die nu is geïnstalleerd.

    Image
    Image
  6. Schrijf ergens de BIOS-versie op, evenals de BaseBoardManufacturer en BaseBoardProduct waarden, als je ze nodig hebt.

Het Windows-register kan eng lijken, maar zolang je niets verandert, is het volkomen ongevaarlijk om rond te snuffelen.

Heb je per ongeluk wijzigingen aangebracht in het Windows-register? Het is gemakkelijk om ze terug te draaien als u een back-up van het register naar een REG-bestand hebt gemaakt. zie Hoe u het Windows-register kunt herstellen als u hulp nodig heeft.

Aanbevolen: