Wat is RAM? (Willekeurig toegankelijk geheugen of hoofdgeheugen)

Inhoudsopgave:

Wat is RAM? (Willekeurig toegankelijk geheugen of hoofdgeheugen)
Wat is RAM? (Willekeurig toegankelijk geheugen of hoofdgeheugen)
Anonim

Random Access Memory, of RAM (uitgesproken als ramm), is de fysieke hardware in een computer die tijdelijk gegevens opslaat en dient als het 'werkgeheugen' van de computer.

Extra RAM stelt een computer in staat om tegelijkertijd met meer informatie te werken, wat meestal een aanzienlijk effect heeft op de totale systeemprestaties.

Sommige populaire fabrikanten van RAM zijn Kingston, PNY, Crucial en CORSAIR.

Er zijn veel soorten RAM, dus je kunt het met andere namen horen. Het is ook bekend als hoofdgeheugen, intern geheugen, primaire opslag, primair geheugen, geheugen "stick" en RAM "stick".

Wat is RAM?

Simpel gezegd, het doel van RAM is om snelle lees- en schrijftoegang te bieden tot een opslagapparaat. Uw computer gebruikt RAM om gegevens te laden, omdat het veel sneller is dan dezelfde gegevens rechtstreeks vanaf een harde schijf te laten lopen.

Image
Image

Zie RAM als een bureau. Een bureau wordt gebruikt voor snelle toegang tot belangrijke documenten, schrijfhulpmiddelen en andere items die je nu nodig hebt. Zonder bureau zou je alles in laden en archiefkasten bewaren, wat betekent dat het veel langer zou duren om je dagelijkse taken uit te voeren, omdat je constant in deze opbergvakken zou moeten reiken om te krijgen wat je nodig hebt, en dan extra tijd te besteden aan het opruimen ze weg.

Op dezelfde manier worden alle gegevens die u actief gebruikt op uw computer (of smartphone, tablet, enz.) tijdelijk opgeslagen in het RAM-geheugen. Dit type geheugen biedt, net als een bureau in de analogie, veel snellere lees-/schrijftijden dan het gebruik van een harde schijf. De meeste harde schijven zijn aanzienlijk langzamer dan RAM vanwege fysieke beperkingen zoals rotatiesnelheid.

RAM werkt met je harde schijf (maar het zijn verschillende dingen)

RAM wordt meestal eenvoudigweg "geheugen" genoemd, ook al kunnen er andere soorten geheugen in een computer voorkomen. RAM, waar dit artikel over gaat, heeft helemaal niets te maken met de hoeveelheid bestandsopslag die een harde schijf heeft, ook al worden de twee vaak verkeerd met elkaar verwisseld in een gesprek. Bijvoorbeeld, 1 GB geheugen (RAM) is niet hetzelfde als 1 GB ruimte op de harde schijf.

In tegenstelling tot een harde schijf, die kan worden uitgeschakeld en weer ingeschakeld zonder gegevens te verliezen, wordt de inhoud van het RAM-geheugen altijd gewist wanneer de computer wordt uitgeschakeld. Dit is de reden waarom geen van uw programma's of bestanden nog open zijn wanneer u uw computer weer aanzet.

Een manier waarop computers deze beperking omzeilen, is door uw computer in de slaapstand te zetten. Een computer in de slaapstand zetten, kopieert gewoon de inhoud van het RAM-geheugen naar de harde schijf wanneer de computer wordt uitgeschakeld en kopieert het vervolgens weer naar het RAM-geheugen wanneer het weer wordt aangezet.

Elk moederbord ondersteunt slechts een bepaald aantal geheugentypes in bepaalde combinaties, dus neem altijd contact op met de fabrikant van uw moederbord voordat u een aankoop doet.

Het RAM-geheugen in uw computer lijkt op een liniaal of 'stick'

Een standaardmodule of stick met desktopgeheugen is een lang, dun stuk hardware dat lijkt op een korte liniaal. De onderkant van de geheugenmodule heeft een of meer inkepingen voor een juiste installatie en is bekleed met talrijke, meestal vergulde, connectoren.

Geheugen is geïnstalleerd in geheugenmodulesleuven op het moederbord. Deze slots zijn gemakkelijk te vinden - zoek gewoon naar de kleine scharnieren die het RAM-geheugen op zijn plaats vergrendelen, aan weerszijden van de sleuf van vergelijkbare grootte op het moederbord.

Image
Image

Het is mogelijk dat bepaalde formaten modules in bepaalde slots moeten worden geïnstalleerd, dus neem altijd contact op met de fabrikant van uw moederbord voordat u deze aanschaft of installeert! Een andere optie die kan helpen, is het gebruik van een systeeminformatietool om het specifieke type modules te zien dat het moederbord gebruikt.

Geheugenmodules zijn er in verschillende capaciteiten en variaties. Moderne geheugenmodules kunnen worden gekocht in de formaten 256 MB, 512 MB, 1 GB, 2 GB, 4 GB, 8 GB en 16+ GB. Enkele voorbeelden van de verschillende typen geheugenmodules zijn DIMM, RIMM, SIMM, SO-DIMM en SO-RIMM.

MB en GB zijn meeteenheden voor gegevens. Het is belangrijk om de verschillen te kennen bij de aankoop van RAM en andere alt="

Net als bij een CPU en harde schijf, hangt de hoeveelheid geheugen die je nodig hebt voor je computer volledig af van waarvoor je je computer gebruikt, of van plan bent te gebruiken.

Als je bijvoorbeeld een computer koopt voor intensief gamen, dan heb je genoeg RAM nodig om soepele gameplay te ondersteunen. Als je slechts 2 GB RAM beschikbaar hebt voor een game die minimaal 4 GB aanbeveelt, zal dit resulteren in zeer trage prestaties, zo niet volledig onvermogen om het te spelen (vooral als de aanbeveling 8 GB of meer is).

Aan de andere kant van het spectrum, als je je computer gebruikt voor licht surfen op het internet en geen videostreaming, games, geheugenintensieve applicaties, enz., zou je gemakkelijk weg kunnen komen met minder geheugen.

Hetzelfde geldt voor videobewerkingsprogramma's, programma's die zwaar zijn op 3D-graphics, enz. Normaal gesproken kunt u erachter komen voordat u een computer koopt hoeveel RAM een specifiek programma of spel nodig heeft, vaak vermeld in een "systeem vereisten" gedeelte van de website of productdoos.

Het zou moeilijk zijn om een nieuwe desktop, laptop of zelfs tablet te vinden waarop minder dan 2 tot 4 GB RAM vooraf is geïnstalleerd. Tenzij u een specifiek doel voor uw computer heeft, afgezien van reguliere videostreaming, internetten en normaal gebruik van applicaties, hoeft u waarschijnlijk geen computer te kopen die meer RAM heeft dan dat.

De snelheid van een apparaat wordt niet alleen beperkt door het RAM-geheugen, maar ook door andere componenten zoals de processor en de harde schijf, wat betekent dat uw computer anders hoogwaardige componenten zou kunnen hebben maar weinig RAM, wat de algehele prestaties zal beïnvloeden. Hetzelfde geldt in omgekeerde volgorde: meer RAM is geweldig, maar zal niet zo'n groot effect hebben als de CPU traag is.

Problemen met RAM oplossen

Image
Image

Het eerste dat u moet doen als u een probleem met een of meer RAM-sticks vermoedt, is de geheugenmodules opnieuw te plaatsen. Als een van de RAM-sticks niet stevig in de sleuf op het moederbord is gestoken, is het mogelijk dat zelfs een kleine stoot hem van zijn plaats kan doen vallen en geheugenproblemen kan veroorzaken die u voorheen niet had.

Als het opnieuw plaatsen van het geheugen de symptomen niet verbetert, raden we aan een van deze gratis geheugentestprogramma's te gebruiken. Omdat ze van buiten het besturingssysteem werken, werken ze met elk soort pc-Windows, Mac, Linux, enz.

Uw beste optie is om het geheugen in uw computer te vervangen als een van die hulpprogramma's een probleem identificeert, hoe klein ook.

Geavanceerde informatie over RAM

Hoewel RAM in de context van deze website wordt uitgelegd als een vluchtig geheugen (met betrekking tot het interne computergeheugen), bestaat het ook in een niet-vluchtige, niet-wijzigbare vorm die alleen-lezen geheugen (ROM) wordt genoemd. Flash-drives en solid-state drives zijn bijvoorbeeld varianten van ROM die hun gegevens zelfs zonder stroom behouden, maar kunnen worden gewijzigd.

Er zijn veel soorten RAM, maar de twee belangrijkste zijn statisch RAM (SRAM) en dynamisch RAM (DRAM). Beide zijn vluchtig. SRAM is sneller maar duurder om te produceren dan DRAM, en daarom komt het laatste vaker voor in de apparaten van vandaag. SRAM wordt echter soms in kleine hoeveelheden aangetroffen in verschillende interne computeronderdelen, zoals bij de CPU en als cachegeheugen op de harde schijf.

Sommige software, zoals SoftPerfect RAM Disk, kan een zogenaamde RAM-schijf maken, wat in wezen een harde schijf is die zich in het RAM bevindt. Gegevens kunnen worden opgeslagen op en geopend vanaf deze nieuwe schijf alsof het een andere schijf is, maar lees-/schrijftijden zijn veel sneller dan bij gebruik van een gewone harde schijf, omdat RAM veel sneller is.

Sommige besturingssystemen kunnen gebruikmaken van wat virtueel geheugen wordt genoemd, wat het tegenovergestelde is van een RAM-schijf. Dit is een functie die ruimte op de harde schijf reserveert voor gebruik als RAM. Hoewel dit het algemene beschikbare geheugen voor toepassingen en ander gebruik kan vergroten, kan het de systeemprestaties negatief beïnvloeden vanwege het feit dat harde schijven langzamer zijn dan RAM-sticks.

Aanbevolen: