Wat is DDR4-geheugen?

Inhoudsopgave:

Wat is DDR4-geheugen?
Wat is DDR4-geheugen?
Anonim

Double Data Rate 4 Synchronous Dynamic Random-Access Memory werd de standaard in pc's met de release van de Intel X99-chipset, Haswell-E-processors en 6e generatie Intel Core-processors. DDR4 verving DDR3, dat tot ongeveer 2014 de standaard was. Dit is wat u moet weten over DDR4 RAM.

Image
Image

Hogere snelheden

Zoals elke iteratie in RAM-standaarden, ontstond DDR4 voornamelijk om hogere processorsnelheden in computers aan te pakken. DDR3 bestond al zo lang dat de snelheidssprongen groter waren dan de vorige hobbel in RAM. Ten tijde van de introductie van DDR4 liep het snelste JDEC-standaard DDR3-geheugen bijvoorbeeld op 1600 MHz.

DDR4-geheugensnelheden beginnen bij 2133 MHz, een snelheidstoename van 33 procent. De JDEC-standaarden voor DDR4 specificeren ook een snelheid tot 3200 MHz, wat het dubbele is van de huidige DDR3 1600 MHz-limiet.

DDR3-geheugen is beschikbaar met snelheden tot 3000 MHz. Dit is echter overgeklokt geheugen dat verder gaat dan de standaard en met hogere stroomvereisten.

Net als bij sprongen van andere generaties, betekenen de hogere snelheden ook een toename van de latenties. Latency verwijst naar het tijdsverloop tussen het moment waarop de geheugencontroller een opdracht geeft en het moment waarop het geheugen deze uitvoert. Hoe sneller dat geheugen wordt, hoe meer cycli de controller nodig heeft om het te verwerken.

Met hogere kloksnelheden hebben verhoogde latenties over het algemeen geen invloed op de algehele prestaties vanwege de grotere bandbreedte voor het communiceren van de gegevens in het geheugen naar de CPU.

Lager stroomverbruik

De stroom die computers verbruiken is een groot probleem, vooral als we kijken naar de markt voor mobiele computers. Hoe minder stroom de componenten verbruiken, hoe langer een apparaat op batterijen kan werken.

Zoals bij elke generatie DDR-geheugen, verminderde DDR4 de hoeveelheid stroom die nodig is om te werken. Deze keer daalden de niveaus van 1,5 volt naar 1,2 volt. Dit verschil lijkt misschien niet veel, maar het kan een groot verschil maken bij laptopsystemen.

Kunt u uw pc upgraden naar DDR4-geheugen?

Tijdens de overgang van DDR2- naar DDR3-geheugen was de CPU- en chipsetarchitectuur anders. Dit betekende dat sommige moederborden uit die tijd DDR2 of DDR3 op hetzelfde moederbord konden draaien. U kunt een desktopcomputersysteem krijgen met de meer betaalbare DDR2 en vervolgens het geheugen upgraden naar DDR3 zonder het moederbord of de CPU te vervangen.

De geheugencontrollers zijn momenteel ingebouwd in de CPU. Als gevolg hiervan is er geen overgangshardware die zowel DDR3 als de nieuwe DDR4 kan gebruiken. Als je een computer wilt die DDR4 gebruikt, moet je het hele systeem upgraden - of in ieder geval het moederbord, de CPU en het geheugen.

Er is een nieuw DIMM-pakket ontworpen om ervoor te zorgen dat mensen het DDR4-geheugen niet gebruiken met op DDR3 gebaseerde systemen. Het nieuwe geheugenpakket heeft dezelfde lengte als de vorige DDR3-modules maar een hoger aantal pinnen. DDR4 gebruikt 288 pinnen, vergeleken met de vorige 240 pinnen, althans voor desktopsystemen. Laptopcomputers hebben ook een vergelijkbare grootte, maar met een 260-pins SO-DIMM-lay-out in vergelijking met het 204-pins ontwerp voor DDR3.

Naast de pinlay-out bevindt de inkeping voor de modules zich in een andere positie om te voorkomen dat modules in de door DDR3 ontworpen slots worden geïnstalleerd.

Aanbevolen: