Waarom werken mijn autoluidsprekers niet meer?

Inhoudsopgave:

Waarom werken mijn autoluidsprekers niet meer?
Waarom werken mijn autoluidsprekers niet meer?
Anonim

Autoluidsprekers hebben de neiging om na verloop van tijd te verslijten en zelfs kapot te gaan. Dit geldt met name voor het soort originele luidsprekers (OE-luidsprekers) van lagere kwaliteit waarmee de meeste auto's en vrachtwagens zijn uitgerust. Interne componenten kunnen verslijten of losraken door regelmatig gebruik, en er is niet veel aan te doen.

Dat gezegd hebbende, autospeakers hebben de neiging om één voor één uit te vallen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat elke luidspreker in een auto-audiosysteem in één keer doodgaat zonder ernstig misbruik, zoals het volume hoog genoeg zetten om de luidsprekers uit te blazen. Wanneer alle luidsprekers in een auto-audiosysteem allemaal tegelijk niet meer werken, ligt het probleem meestal in de head-unit, in de versterker of in de bedrading.

In sommige gevallen kan een probleem met de bedrading tussen de hoofdunit en een enkele luidspreker er zelfs voor zorgen dat alle luidsprekers in een volledig autoradiosysteem in één keer worden uitgeschakeld.

Om de exacte oorzaak van dit type auto-audioprobleem te achterhalen, is een aantal elementaire probleemoplossing op zijn plaats.

Image
Image

Het hoofdtoestel en de versterker uitsluiten

Als je hoofdunit prima wordt ingeschakeld, maar je krijgt geen geluid uit de luidsprekers, kun je gemakkelijk tot de conclusie komen dat de luidsprekers het probleem zijn. Het feit dat de head-unit wordt ingeschakeld, betekent echter niet dat deze goed werkt. Voordat je iets anders gaat doen, wil je het volgende doen:

  1. Controleer of de hoofdunit niet in een antidiefstalmodus is gegaan waarvoor een autoradiocode vereist is.
  2. Controleer de instellingen voor volume, fade en pan.
  3. Test verschillende audio-ingangen (d.w.z. radio, cd-speler, aux-ingang, enz.).
  4. Test alle zekeringen aan boord.
  5. Controleer op losse of losgekoppelde draden.

Als je geen problemen met de head-unit kunt vinden, moet je weten of je een externe versterker hebt. In-car audiosystemen die externe versterkers gebruiken (zowel OEM als aftermarket), de versterker is de meest voorkomende oorzaak van dit soort problemen, omdat de audio er doorheen moet op weg naar de luidsprekers. Tijdens het uitchecken van de versterker, wil je:

  1. Controleer of de versterker daadwerkelijk wordt ingeschakeld.
  2. Bepaal of de versterker al dan niet in de "beschermmodus" is gegaan.
  3. Inspecteer op losse of losgekoppelde ingangs- of uitgangsluidsprekerdraden.
  4. Test zowel inline als onboard zekeringen.

Hoewel er veel voorkomende problemen met autoversterkers zijn die u zelf kunt identificeren en oplossen, kunt u in een situatie terechtkomen waarin de versterker in orde lijkt, ook al is hij defect. In dat geval moet je misschien gewoon de versterker omzeilen om te controleren of zowel de head-unit als de luidsprekers werken, waarna je ofwel de interne versterker van je head-unit kunt gebruiken of een nieuwe aftermarket-versterker kunt installeren.

Bedrading autoluidspreker controleren

Toen je de fade- en pan-instellingen op je head-unit controleerde, heb je misschien ontdekt dat ze waren ingesteld op een luidspreker of luidsprekers die defect waren en dat je geluid kon krijgen door naar een luidspreker of luidsprekers te gaan die werk. In dat geval kijkt u naar een probleem met de bedrading van uw autostereo of een defecte luidspreker of luidsprekers.

Omdat luidsprekerkabels vaak achter panelen en lijstwerk, onder stoelen en onder het tapijt worden gelegd, kan het moeilijk zijn om ze zichtbaar te inspecteren. Afhankelijk van uw situatie kan het gemakkelijker zijn om de continuïteit te controleren tussen het ene uiteinde van elke draad (bij de hoofdeenheid of versterker) en het andere uiteinde bij elke luidspreker. Als u geen continuïteit ziet, betekent dit dat de draad ergens is gebroken. Aan de andere kant, als je continuïteit naar aarde ziet, dan heb je te maken met een kortgesloten draad.

Als je luidsprekers in deuren zijn gemonteerd, is een veelvoorkomend storingspunt waar de luidsprekerdraad tussen de deur en het deurkozijn loopt. Hoewel deurbedrading meestal wordt beschermd door harde rubberen omhulsels, kunnen de draden na verloop van tijd toch breken als gevolg van de herhaalde spanningen die worden doorstaan bij het openen en sluiten van de deuren. Met dat in gedachten, wilt u misschien ook controleren op continuïteit en kortsluiting met de deuren zowel open als dicht. Als je merkt dat één luidspreker op die manier is kortgesloten naar aarde, kan dat ertoe leiden dat alle luidsprekers worden uitgeschakeld.

Autoluidsprekers testen

Een andere manier om de luidsprekers te testen en tegelijkertijd slechte bedrading uit te sluiten, is door wat luidsprekerkabel te kopen en eenvoudig nieuwe, tijdelijke kabels naar elke luidspreker te leiden. Aangezien dit slechts tijdelijk is, moet u toegang krijgen tot de luidsprekers door deurpanelen, sierlijsten en andere componenten te verwijderen, maar u hoeft de nieuwe draden niet op de juiste manier te leiden.

Als de luidsprekers werken met de nieuwe draden, is het een veilige gok dat uw probleem met de oude bedrading zit, in welk geval het leggen van nieuwe draden het probleem zal oplossen.

Je kunt autoluidsprekers ook "testen" door de kabelboom van de hoofdeenheid of versterker los te koppelen en de positieve en negatieve draden van elke luidspreker om de beurt aan te raken met de positieve en negatieve polen van een batterij van 1,5 V.

Als de luidsprekerdraden niet gebroken zijn en de luidspreker niet helemaal kapot is, hoort u een lichte plof wanneer u de draden tegen de batterijpolen aanraakt. Het feit dat u een luidspreker kunt "knallen" met een batterij van 1,5 V, betekent echter niet noodzakelijk dat de luidspreker in goede staat verkeert.

Als je uiteindelijk al het andere uitsluit, en je hebt echt te maken met een toevallige storing, dan is het tijd om je autoluidsprekers massaal te vervangen. Je moet er echter voor zorgen dat ze niet zijn uitgeblazen door iemand die de stereo harder zet.

Dit kan ook een goed moment zijn om na te denken over het upgraden van uw autoradio als geheel, hoewel het op zichzelf al veel kan helpen om goede aftermarket-luidsprekers te selecteren om de opgeblazen fabrieksunits te vervangen.

Hoe kun je zien of autoluidsprekers zijn opgeblazen?

Het is vrij eenvoudig om te zien wanneer autoluidsprekers uitblazen als je erbij bent wanneer het gebeurt, omdat je meteen zult merken dat ze niet meer werken of niet meer normaal klinken. Als het gebeurt wanneer u er niet bent en de schuldige partij niet bereid is om het op te biechten, kost het wat moeite om opgeblazen luidsprekers te verifiëren.

De zekerste manier om te testen of autoluidsprekers zijn uitgeblazen, is door de luidspreker los te koppelen en te controleren op continuïteit. Als er geen continuïteit is tussen de luidsprekeraansluitingen, betekent dat meestal dat deze kapot is.

Aanbevolen: