Waarom u uw autoluidsprekers zou moeten vervangen

Inhoudsopgave:

Waarom u uw autoluidsprekers zou moeten vervangen
Waarom u uw autoluidsprekers zou moeten vervangen
Anonim

Tenzij je een laat model voertuig hebt dat wordt geleverd met eersteklas geluid, is de kans groot dat je auto of vrachtwagen smeekt om een serieuze revisie in de luidsprekerafdeling. Of uw luidsprekers nu beginnen te verslijten of ze waren nooit zo geweldig om mee te beginnen, er zijn genoeg redenen om fabrieksautoluidsprekers te vervangen door aftermarket-luidsprekers.

Image
Image

Autoluidsprekers upgraden: prijs versus kwaliteit

Het belangrijkste argument tegen het vervangen van luidsprekers zijn de kosten, maar het installeren van direct vervangende aftermarket-luidsprekers kan een geweldige manier zijn om uw geluidskwaliteit te verbeteren zonder de bank te verslaan. Hoewel het duur kan worden, zult u genieten van een verbetering van de geluidskwaliteit als u upgradet naar componentluidsprekers.

Als u op zoek bent naar een algehele upgrade van uw auto-audiosysteem, zouden uw fabrieksluidsprekers een van de eerste componenten moeten zijn die het hakblok raken. Het is onwaarschijnlijk dat uw originele luidsprekers geschikt zijn voor het werken met een eersteklas hoofdunit en versterker, dus als u ze op hun plaats laat, zal uw droomsysteem verlamd raken.

In dat geval wil je misschien wegblijven van directe vervangende luidsprekers. Als u het meeste uit uw nieuwe, op maat gemaakte autostereosysteem wilt halen, kunt u het beste de fabrieksluidsprekers vervangen door hoogwaardige componentluidsprekers en er ten minste één subwoofer in plaatsen.

Hoewel aftermarket-luidsprekers doorgaans betere kwaliteit leveren dan een standaardsysteem, zijn componentluidsprekers moeilijk te verslaan.

Fabrieksluidsprekers upgraden met een beperkt budget

Als je het best mogelijke geluid uit je fabrieksgeluidssysteem wilt persen en je hebt geen enorm budget, dan zijn de luidsprekers een geweldige plek om te beginnen. De meeste OEM-systemen gebruiken luidsprekers met een volledig bereik, wat een mooie manier is om te zeggen dat elke luidspreker een enkele driver heeft die in staat is om het hele of het grootste deel van het audiospectrum te reproduceren.

Het voordeel is dat full-range luidsprekers relatief goedkoop zijn en minder ruimte innemen dan individuele componentluidsprekers. Het kan echter zijn dat u ergens anders beta alt met een modderiger geluid. Als je autoluidsprekers die in de categorie met volledig bereik vallen, vervangt door tweeweg- of driewegluidsprekers met meerdere drivers of afzonderlijke componentluidsprekers, dan zal het verschil in geluidskwaliteit opmerkelijk zijn.

Premium aftermarket-luidsprekers zijn ook vaak beter ontworpen en gemaakt van materialen van hogere kwaliteit dan fabrieksluidsprekers. De meeste fabrieksluidsprekers gebruiken surrounds die zijn gemaakt van schuim en papier, die na verloop van tijd verslechteren. Wanneer de surrounds van de luidsprekers verslijten, verslechtert de geluidskwaliteit. Aftermarket-luidsprekers van hoge kwaliteit hebben de neiging om rubberen randen te gebruiken die langer meegaan en de levering van bas van hogere kwaliteit vergemakkelijken.

De kegels in aftermarket-units zijn vaak ook gemaakt van dichtere materialen. Dat is nog een reden waarom een hoogwaardige aftermarket-luidspreker doorgaans een betere basweergave heeft dan een fabrieksluidspreker van vergelijkbare grootte. Dus als je niet het geld hebt om uit te geven aan hoogwaardige twee- of driewegluidsprekers, zal het vervangen van oude fabrieksluidsprekers door nieuwe eenheden doorgaans resulteren in een beter geluid.

Een auto-audiosysteem van de grond af opbouwen

Het vervangen van je fabrieksluidsprekers compenseert niet voor een low-powered head-unit of versterker, daarom kiezen veel audiofielen ervoor om een nieuw systeem helemaal opnieuw te ontwerpen. In dat geval is het essentieel om fabrieksluidsprekers van lage kwaliteit te vervangen door superieure aftermarket-units.

Zoals twee- en driewegluidsprekers een beter geluid leveren dan luidsprekers met volledig bereik, zijn componentluidsprekers nog beter in het reproduceren van hogere en lagere frequenties. Omdat je een head-unit en versterker kunt kiezen die bij je luidsprekerconfiguratie passen, kun je met dit type opstelling andere auto-audiosystemen wegblazen.

Het vervangen van fabrieksautoluidsprekers door echte woofers en tweeters is ingewikkelder dan alleen twee- of driewegluidsprekers inbouwen, maar het stelt je in staat een soundstage te ontwerpen die perfect is voor je auto.

Passen nieuwe autoluidsprekers?

Een van de grootste uitdagingen bij het vervangen van fabrieksautoluidsprekers door componentluidsprekers is dat je vaak ruimte- en montageproblemen tegenkomt. Als u bijvoorbeeld vier coaxiale luidsprekers vervangt door een combinatie van linker-, rechter- en achterkanaalwoofer, tweeter en mid-range componentluidsprekers, kunt u de nieuwe niet in de behuizingen laten vallen die zijn ontworpen voor de fabriek eenheden.

Zelfs als je kiest voor aftermarket coaxiale luidsprekers, kan ruimte een probleem zijn. U kunt misschien wegkomen met het kopen van vervangende luidsprekers met dezelfde afmetingen, maar u kunt nog steeds in de problemen komen.

6-inch-bij-9-inch is bijvoorbeeld een veelvoorkomende luidsprekermaat; het verwijst naar de lengte en breedte van de luidspreker. Verschillende 6-bij-9-luidsprekers hebben echter verschillende dieptes, dus sommige units passen mogelijk niet in sommige toepassingen. Sommige units hebben ook een aanzienlijke hoeveelheid uitsteeksel van de tweeter boven de basismontagehoogte, daarom is het belangrijk om een montagehandleiding te raadplegen voordat u uw autoluidsprekers upgradet.

Aanbevolen: