Wat te doen als Chkdsk geen vooruitgang laat zien tijdens het scannen

Inhoudsopgave:

Wat te doen als Chkdsk geen vooruitgang laat zien tijdens het scannen
Wat te doen als Chkdsk geen vooruitgang laat zien tijdens het scannen
Anonim

Wanneer uw pc steeds langzamer begint te werken, kunt u ervoor kiezen om chkdsk uit te voeren om eventuele schijffouten te controleren en te herstellen voor betere prestaties. Als het besturingssysteem van uw computer Windows 8 of Windows 10 is en u chkdsk hebt uitgevoerd, is het mogelijk dat u een frustrerende situatie bent tegengekomen waarin het lijkt alsof chkdsk niet meer werkt. Het voortgangspercentage is lange tijd tot stilstand gekomen, zo lang dat je niet kunt zien of het hele ding is vastgelopen.

In de meeste gevallen is chkdsk nog steeds actief. Het probleem is dat Microsoft in Windows 8 en Windows 10 het uiterlijk van het chkdsk-scherm heeft gewijzigd. Het laat niet langer zien wat er precies aan de hand is zoals eerdere versies deden.

Het wachtspel

De korte oplossing voor dit probleem kan frustrerend zijn: wacht maar af. Dit wachten kan behoorlijk lang zijn, uren zelfs. Sommige mensen die dit probleem hebben ondervonden en hebben gewacht, erop vertrouwend dat het systeem zichzelf zou herstellen, werden na 3 tot 7 uur met succes beloond.

Dit vereist veel geduld, dus als je kunt, bespaar jezelf de stress wanneer je chkdsk moet uitvoeren door het te doen wanneer je je computer een aanzienlijk tijdsblok niet nodig hebt.

Wat Chkdsk doet

Chkdsk is een hulpprogramma in Windows dat helpt de integriteit van het bestandssysteem en de gegevens van uw harde schijf te behouden. Het onderzoekt ook de fysieke harde schijf schijven, op zoek naar schade. Als er een probleem is met het bestandssysteem van uw harde schijf, probeert chkdsk dit te verhelpen. Als er fysieke schade is, probeert chkdsk de gegevens van dat gedeelte van de schijf te herstellen. Het doet dit niet automatisch, maar chkdsk vraagt u om deze processen in deze gevallen uit te voeren.

Image
Image

Het bestandssysteem van uw harde schijf kan na verloop van tijd wanordelijk worden omdat bestanden voortdurend worden geopend, bijgewerkt, verplaatst, gekopieerd, verwijderd en gesloten. Al dat geschuifel in de loop van de tijd kan mogelijk tot fouten leiden - een beetje zoals een drukbezette persoon die een dossier in een archiefkast kwijtraakt.

Als je ongeduldig bent, wil je waarschijnlijk je computer hard afsluiten door de aan/uit-knop ingedrukt te houden om opnieuw te beginnen. Dit is meestal niet aan te raden, omdat opnieuw opstarten terwijl de harde schijf bezig is met lezen of schrijven grotere problemen kan veroorzaken - mogelijk zelfs Windows zodanig beschadigen dat het besturingssysteem volledig opnieuw moet worden geïnstalleerd.

Het wordt aanbevolen dat u Windows afsluit; dit geeft het besturingssysteem de kans om de plaats op te ruimen voordat het wordt afgesloten.

Als Chkdsk vastzit of bevroren is

Als je uren of een nacht hebt gewacht en je chkdsk nog steeds vastzit, moet je actie ondernemen.

  1. Start je computer opnieuw op.
  2. Druk op Esc of Enter om te voorkomen dat chkdsk wordt uitgevoerd (als het dat probeert).
  3. Voer het hulpprogramma Schijfopruiming uit om ongewenste bestanden te verwijderen.

    Image
    Image
  4. Open een verhoogde CMD, typ sfc /scannow, gevolgd door Enter om de systeembestandscontrole uit te voeren.

    Image
    Image
  5. Herstart en sluit chkdsk opnieuw af tijdens het opstarten door op Esc of Enter te drukken, indien nodig.
  6. Open CMD als admin, typ Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHe alth, gevolgd door Enter om de Windows-image te herstellen.

    Image
    Image
  7. Voer chkdsk opnieuw uit.

    Image
    Image
  8. De scan zou deze keer voltooid moeten kunnen worden.

Aanbevolen: