Berlijnse startup kan boodschappen in ongeveer 10 minuten bezorgen

Inhoudsopgave:

Berlijnse startup kan boodschappen in ongeveer 10 minuten bezorgen
Berlijnse startup kan boodschappen in ongeveer 10 minuten bezorgen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Gorillas is een Duitse startup die boodschappen op de fiets bezorgt in slechts 10 minuten.
  • Bezorgers zijn werknemers, geen klussers.
  • Ultra-lokale leveringen zijn perfect voor COVID-lockdowns.
Image
Image

Een bol knoflook of een fles wijn nodig? Ben je in Berlijn of Keulen, Duitsland, dan bezorgt Gorillas ze in 10 minuten op de fiets. Dat is sneller dan u zelf naar de winkel zou kunnen gaan.

Met een tweede COVID-lockdown die deze week in heel Duitsland begint, zal dit soort bezorgservice erg handig blijken te zijn. Ethische shoppers zullen blij zijn dat het bedrijf ruiters rechtstreeks in dienst heeft, maar hoe beïnvloedt het winkelmodel van Gorillas de reguliere lokale winkels?

Gorillas-oprichters Kağan Sümer en Jörg Kattner hebben niet gereageerd op meerdere verzoeken om commentaar.

Snel, goedkoop, goed: kies er drie

Gorillas werkt via een iOS-app en Android-app, die beide eenvoudig en duidelijk zijn. U kunt zoeken, of bladeren op categorie, en de prijzen voor elk item zijn altijd te zien. Je kunt alles kopen wat je in een gewone supermarkt zou vinden, van bier tot zwangerschapstests, en er zijn ook lokale favorieten verkrijgbaar. Berlijners zullen het geweldig vinden dat ze bijvoorbeeld niet in de rij hoeven te staan voor hun Zeit für Brot-kaneelbroodjes.

De huidige geschatte bezorgtijd voor uw locatie wordt boven aan het scherm weergegeven en is gemiddeld ongeveer 10 minuten. De bezorgkosten zijn een vast bedrag van € 1,80, of ongeveer $ 2,20.

Gorillas bouwt aan een netwerk van "donkere" supermarkten, winkels die alleen bestaan om leveringen te leveren. Dit, vertelde mede-oprichter Kağan Sümer aan TechCrunch, betekent dat gorilla's "mensen kunnen dienen met wat ze nodig hebben wanneer ze het nodig hebben."

Anti Supermarkt

Heb je er ooit aan gedacht dat je wekelijkse of maandelijkse supermarktuitstapje misschien handiger is voor de winkel dan voor jou? Supermarktaankopen zijn gericht op bulkaankopen. De winkels zelf kopen natuurlijk in bulk in, maar daarom hebben de tomaten die je daar koopt geen smaak: ze zijn gebouwd voor een lange levensduur en transporteerbaarheid, niet voor smaak en textuur.

En jij, de shopper, koopt ook groot in. Wie wil er helemaal naar de winkel rijden, parkeren, winkelen, in de rij wachten en in totaal een uur of zo doorbrengen om de ingrediënten voor pastasaus of een fles wijn voor het avondeten te pakken? Op sommige plekken zijn mensen meer gewend aan de dagelijkse boodschappen. De lokale markten van Spanje zijn populair en bloeiend omdat mensen zo winkelen, en het is zowel handig als plezierig om een paar items op te halen.

Ergens anders zit je met een supermarkt, of een te dure winkel op de hoek met een slechte selectie.

Gorilla's

Gorilla's gebruikt een interessant model. Ten eerste bouwt het een netwerk van winkels uit die alleen worden gebruikt om zijn leveringen te leveren. Dit moet de logistiek eenvoudiger maken en huren goedkoper, omdat je geen toplocatie nodig hebt om voetverkeer op te vangen.

Vervolgens worden bezorgers rechtstreeks in dienst genomen, in plaats van te worden uitgebuit door een model in de stijl van een gig-economie.

Image
Image

En tot slot lijken de prijzen op die in de winkels. U beta alt vaste bezorgkosten, maar u wordt niet op de prijs gejaagd. En dat is essentieel als je de service wilt beschouwen als een regulier alternatief voor supermarkten. Gemak gaat tenslotte maar zo ver.

Maar hoe zit het met bestaande lokale winkels? Zullen ze eronder lijden als diensten zoals gorilla's het overnemen?

Winkel lokaal

Het eerste punt om te overwegen is dit: hoe is de situatie van de plaatselijke supermarkt in jouw buurt? Het is waarschijnlijk dat de enige winkelmogelijkheden kleine winkelketens zijn, en een paar overgebleven speciaalzaken, bijvoorbeeld een geweldige bakkerij. Alle andere winkels (mama-supermarkten, slagers, enzovoort) zijn waarschijnlijk al failliet verklaard door de supermarkten.

In dat geval maken lokale startups zoals Gorillas niets ergers. Ze bieden zelfs een goed alternatief voor die supermarkten, die meestal het enige andere spel in de stad zijn als het om boodschappen gaat.

COVID-gemak

De andere grote factor dit en volgend jaar is COVID-19. De leveringen zijn enorm gestegen. Amazon heeft dit jaar een half miljoen nieuwe werknemers aangenomen, en als het uitzicht vanuit mijn raam een indicatie is, zijn de supermarktleveringen ook ver omhoog. En met een tweede golf van volledige lockdowns die deze winter over de hele wereld rollen, is het idee om naar een winkel op de hoek te gaan om een knol gember te halen voor je avondinfusie behoorlijk onaantrekkelijk.

In feite, hoe meer je erover nadenkt, hoe logischer de optie voor rechtstreekse levering. De bezorgers hoeven hun gezondheid niet op het spel te zetten in reguliere winkels in bodegastijl, met klanten die weigeren maskers te dragen. Zij kunnen in theorie genieten van een goed beschermde werkplek. En omdat jij en ik niet naar een drukke supermarkt hoeven voor een enkel artikel, worden we ook veiliger gehouden.

Je vraagt je af hoeveel van deze COVID-veranderingen zullen blijven hangen nadat het virus voorbij is. Hoogwaardige restaurants bieden misschien geen afhaalma altijden meer aan, maar mensen hebben misschien een echte smaak voor bezorging gekregen, en dat zal big business blijken te zijn.

Aanbevolen: