Hoe MP3-bestanden normaliseren om op hetzelfde volume af te spelen

Inhoudsopgave:

Hoe MP3-bestanden normaliseren om op hetzelfde volume af te spelen
Hoe MP3-bestanden normaliseren om op hetzelfde volume af te spelen
Anonim

Wat te weten

  • Download en installeer MP3Gain en selecteer Options > Bestandsnaamweergave > Show File Only.
  • Selecteer vervolgens Bestand(en) toevoegen en voeg uw MP3-bestanden toe aan MP3Gain.
  • Select Track Analysis > Track Gain voor niet-gerelateerde tracks, of Album Analysis > Album Gain om een album te normaliseren.

Dit artikel legt uit hoe je je MP3-bestanden allemaal op hetzelfde volume kunt afspelen, zonder kwaliteitsverlies, met behulp van een gratis audionormalisatieprogramma genaamd MP3Gain. De instructies hier zijn van toepassing op Windows-pc's, maar Mac-gebruikers hebben een soortgelijk hulpprogramma genaamd MP3Gain Express voor Mac.

Download en configureer MP3Gain

De meeste standaardinstellingen in MP3Gain zijn optimaal voor de gemiddelde gebruiker; de enige aanbevolen wijziging is hoe de bestanden op het scherm worden weergegeven. Deze instructies laten zien hoe u MP3Gain kunt configureren om alleen bestandsnamen weer te geven. (De standaard weergave-instelling toont het mappad en de bestandsnaam, wat het werken met uw MP3-bestanden moeilijk kan maken.)

  1. Download en installeer MP3Gain.
  2. Selecteer de Options tab bovenaan het scherm.
  3. Selecteer het Bestandsnaamweergave menu-item.
  4. Select Alleen bestand weergeven. De bestanden die u kiest, zijn nu gemakkelijk te lezen in de hoofdvensters.

    Image
    Image

MP3-bestanden toevoegen

Om een batch bestanden te normaliseren, voegt u ze toe aan de MP3Gain-bestandswachtrij.

  1. Selecteer het Bestand(en) toevoegen pictogram en gebruik de bestandsbrowser om te navigeren naar waar uw MP3-bestanden zich bevinden.
  2. Selecteer bestanden om toe te voegen aan de MP3Gain-wachtrij. Doe dit handmatig of gebruik standaard Windows-sneltoetsen. (CTRL+ A om alle bestanden in een map te selecteren, CTRL+ muisknopom enkele selecties in de wachtrij te zetten, enz.)
  3. Zodra je tevreden bent met je keuzes, selecteer je de Open knop om door te gaan.

    Image
    Image

    Als u snel een grote lijst met MP3-bestanden uit meerdere mappen op uw harde schijf wilt toevoegen, selecteert u Map toevoegen. Dit bespaart veel tijd bij het navigeren naar elke map en het markeren van alle MP3-bestanden.

Analyseer de MP3-bestanden

Er zijn twee analysemodi in MP3Gain: één voor enkele tracks en één voor complete albums.

  • Als je een selectie van niet-gerelateerde MP3-nummers die geen deel uitmaken van een compleet album in de wachtrij hebt geplaatst, selecteer je de Track Analysis-knop. Als u dit doet, wordt elk MP3-bestand in de lijst onderzocht en wordt de replay-versterkingswaarde berekend op basis van de doelvolume-instelling (standaard is 89 dB).
  • Als u aan een album werkt, drukt u op de Pijl omlaag naast het Track Analysis-pictogram en selecteert u Albumanalyse modus. Alle bestanden worden nu genormaliseerd op basis van het totale albumvolume. Selecteer de knop Albumanalyse om dit proces te starten.

MP3Gain gebruikt de lossless techniek Replay Gain voor volumenormalisatie, waarbij de ID3-metadatatag wordt gebruikt om het volume van een track tijdens het afspelen aan te passen. Sommige normaliserende programma's herbemonsteren elk bestand, wat de geluidskwaliteit kan verminderen.

Nadat MP3Gain alle bestanden in de wachtrij heeft onderzocht, worden de volumeniveaus en de berekende versterking weergegeven en worden alle bestanden in het rood gemarkeerd die te luid zijn en knippen.

Image
Image

Uw muzieknummers normaliseren

Nu is het tijd om de geselecteerde bestanden te normaliseren. Net als in de vorige stap zijn er twee modi om de normalisatie toe te passen.

  • Voor een selectie van niet-gerelateerde MP3-bestanden, selecteer Track Gain om alle bestanden in de wachtrij te corrigeren; deze modus is gebaseerd op het doelvolume in de trackmodus.
  • Als je een album moet corrigeren, selecteer je de Pijl omlaag naast het pictogram Track Gain en selecteer jeAlbum Gain Deze modus normaliseert alle nummers in het album op basis van het doelvolume, maar behoudt de volumeverschillen tussen elk nummer zoals ze waren in het originele album. Selecteer de Album Gain knop om te beginnen met het corrigeren van alle bestanden.

Nadat MP3Gain klaar is, zal de lijst laten zien dat alle bestanden zijn genormaliseerd.

Image
Image

Soundcheck

Nadat de bestanden zijn genormaliseerd, is het tijd om een soundcheck te doen.

  1. Selecteer de File menutab.
  2. Kies Selecteer alle bestanden (of gebruik de sneltoets CTRL+A).
  3. Klik met de rechtermuisknop ergens op de gemarkeerde bestanden en kies PlayMP3-bestand in het pop-upmenu om uw standaard mediaspeler te starten.
  4. Luister naar je liedjes. Als je tevreden bent met de regelmaat van het volume, geniet dan van je muziek!

    Als je nog steeds de geluidsniveaus van je nummers moet aanpassen, herhaal dan de tutorial met een ander doelvolume.

Aanbevolen: