De witbalansmodi op een DSLR begrijpen

Inhoudsopgave:

De witbalansmodi op een DSLR begrijpen
De witbalansmodi op een DSLR begrijpen
Anonim

Licht heeft verschillende kleurtemperaturen, afhankelijk van het tijdstip van de dag en het type lichtbron. De witbalansinstellingen op uw DSLR-camera compenseren deze variabelen en verwijderen de kleurzweem die ze veroorzaken.

Kleurtemperatuur

Licht wordt gemeten in kelvin (K). Neutraal licht wordt geproduceerd bij 5000K, wat overeenkomt met het licht op een heldere, zonnige dag.

De kleurtemperaturen die door andere lichtbronnen worden geproduceerd, zijn als volgt:

  • 1000-2000K - Kaarslicht
  • 2500-3500K - Tungsten light (normale gloeilamp voor huishoudelijk gebruik)
  • 3000-4000K - Zonsopgang/zonsondergang (heldere lucht)
  • 4000-5000K - Fluorescerend licht
  • 5000-5500K - Elektronische flits
  • 5000-6500K - Daglicht (heldere luchten met de zon erboven)
  • 6500-8000K - Bewolkte lucht (matig)
  • 9000-10000K - Zwaar bewolkte luchten en schaduw

Waarom kleurtemperatuur belangrijk is

Je kunt zien hoe de kleurbalans foto's beïnvloedt op foto's die zijn gemaakt onder licht van bijvoorbeeld gloeilampen. Deze lampen geven een warm, geel tot oranje licht dat een lust voor het oog is, maar niet goed werkt op de camera.

Kijk naar oude familiekiekjes uit de tijd van de film, en je zult merken dat de meeste die zonder flits zijn gemaakt een algeheel gele tint hebben. De meeste kleurenfilms waren namelijk uitgebalanceerd voor daglicht en zonder speciale filters of bedrukking konden de beelden niet worden aangepast om die gele zweem te verwijderen.

Image
Image

In het tijdperk van digitale fotografie zijn de dingen veranderd. De meeste digitale camera's, zelfs die op telefoons, hebben een ingebouwde automatische kleurbalansmodus. Het probeert de verschillende kleurtemperaturen in een afbeelding aan te passen en te compenseren om de hele toon terug te brengen naar een neutrale instelling die vergelijkbaar is met wat het menselijk oog ziet.

De camera corrigeert de kleurtemperatuur door de witte gebieden (de neutrale tinten) van het beeld te meten. Als een wit object bijvoorbeeld een gele tint van wolfraamlicht heeft, past de camera de kleurtemperatuur aan om het een waarachtiger wit te maken door toevoeging aan de blauwe kanalen.

Hoe geweldig de technologie ook is, camera's hebben nog steeds problemen om de witbalans correct aan te passen. Daarom is het zo belangrijk om te begrijpen hoe je de verschillende witbalansmodi op een DSLR kunt gebruiken.

Witbalansmodi

DSLR-camera's bevatten doorgaans verschillende witbalansmodi waarmee u de kleurbalans naar behoefte kunt aanpassen. De symbolen die voor elk worden gebruikt, zijn relatief standaard en universeel onder DSLR's. Raadpleeg de handleiding van uw camera om vertrouwd te raken met de symbolen.

Image
Image

Sommige van deze modi zijn geavanceerder dan andere en vereisen mogelijk extra studie en oefening. Andere modi zijn de voorinstellingen voor algemene lichtomstandigheden die de kleurbalans aanpassen op basis van de gemiddelde kleurtemperaturen in de bovenstaande tabel. Het doel van elk is om de kleurtemperatuur terug te neutraliseren naar daglicht.

Gemeenschappelijke geschenken zijn onder meer:

  • Auto White Balance (AWB) is enorm verbeterd in betrouwbaarheid, en het zou de kleurtemperatuur correct moeten instellen in alle behalve de meest gecompliceerde lichtsituaties.
  • Daglicht/zonnig (symbool: een zon met lichtstralen) wordt gebruikt in gewone lichtomstandigheden en komt overeen met wat de meeste kleurenfilms gebruiken.
  • Bewolkt (symbool: wolken) kan op een bewolkte dag worden gebruikt om de kleurtint op te warmen.
  • Shade (symbool: huis met diagonale lijnen die zich naar de grond uitstrekken) is vergelijkbaar met de voorinstelling voor bewolkt en kan worden gebruikt om de kleurbalans te verfijnen wanneer de instelling voor bewolkt niet snap het niet helemaal.
  • Flitser (symbool: gekartelde pijl die naar beneden wijst) is ontworpen om warmte toe te voegen wanneer je een flitser gebruikt.
  • Tungsten (symbool: gloeilamp met lichtstralen) kan binnenshuis worden gebruikt onder gloeilampen wanneer de AWB de gele of oranje zweem niet volledig heeft verwijderd.
  • Tl-licht (symbool: horizontale lijn die lijkt op een tl-buis met lichtstralen) is handig onder tl-licht wanneer de AWB de blauwe of groene zweem niet volledig verwijdert.

Geavanceerde witbalansmodi

  • Aangepaste witbalans (symbool: twee driehoeken aan hun zijde met een vierkant in het midden) stelt u in staat uw eigen witbalans in te stellen met behulp van een grijskaart met een waarde van 18 procent grijs, het middelpunt tussen echt zwart en echt wit. Professionele fotografen gebruiken deze methode vaak wanneer perfecte kleuren essentieel zijn.
  • Kelvin (symbool: K in een rechthoek) stelt u in staat de kleurtemperatuur naar believen in te stellen, wat een nauwkeurig resultaat oplevert. Het is handig als u de kleurtemperatuur van de lichtbron kent en fijn afgestemde stapsgewijze veranderingen mogelijk maakt.

Een aangepaste witbalans instellen

Het instellen van de aangepaste witbalans is eenvoudig, en als je een serieuze fotograaf bent, is het een oefening die het waard is om te leren. Na een tijdje wordt het proces een tweede natuur en is de controle over kleur de moeite waard.

Image
Image

Je hebt een witte of grijze kaart nodig, die je online of in een camerawinkel kunt vinden. Deze kaarten zijn perfect neutraal van kleur en geven u de meest nauwkeurige kleurbalansmeting. Als er geen witte kaart is, kiest u het helderste stuk wit papier dat u kunt vinden en maakt u eventuele fijnafgestelde aanpassingen met de Kelvin-instelling.

Aangepaste witbalans instellen:

  1. Stel de camera in op AWB.
  2. Plaats de witte of grijze kaart voor het onderwerp zodat er precies hetzelfde licht op v alt als het onderwerp.
  3. Schakel over naar handmatige scherpstelling (juiste scherpstelling is niet nodig) en kom dichtbij zodat de kaart het hele beeldgebied vult. Al het andere verstoort de lezing.
  4. Maak een foto. Zorg ervoor dat de belichting goed is en dat de kaart het hele beeld vult. Zo niet, maak dan opnieuw een opname.
  5. Navigeer naar Aangepaste witbalans in het menu van je camera en kies de juiste kaartfoto. De camera vraagt of dit de afbeelding is die moet worden gebruikt om de aangepaste witbalans in te stellen: Selecteer Y es of OK.
  6. Terug op de camera, verander de witbalansmodus naar Aangepaste witbalans.
  7. Maak een foto van je onderwerp (vergeet niet om autofocus weer aan te zetten) en merk de verandering in kleur op. Als het niet naar wens is, herhaal dan deze stappen.

Laatste tips voor het gebruik van witbalans

Zoals hierboven vermeld, kunt u meestal vertrouwen op AWB. Dit is met name het geval wanneer u een externe lichtbron (zoals een flitser) gebruikt, omdat het neutrale licht dat het uitstra alt gewoonlijk eventuele kleurzweem opheft.

Sommige onderwerpen kunnen een probleem vormen voor AWB, met name instellingen met een natuurlijke overvloed aan warme of koele tonen. De camera kan deze onderwerpen verkeerd interpreteren alsof ze een kleur over een afbeelding werpen, en de AWB probeert zich dienovereenkomstig aan te passen. Bij een onderwerp met een te grote hoeveelheid warmte (rode of gele tinten) kan de camera bijvoorbeeld een blauwachtige tint over het beeld werpen in een poging dit in evenwicht te brengen. Dit alles zorgt ervoor dat je foto een vreemde kleurzweem achterlaat.

Gemengde verlichting (een combinatie van kunstlicht en natuurlijk licht) kan ook verwarrend zijn voor AWB. Over het algemeen stel je de witbalans voor de sfeerverlichting het beste handmatig in, waardoor alles dat door het omgevingslicht wordt verlicht een warme tint krijgt. Warme tinten zijn doorgaans aantrekkelijker voor het oog dan steriele koele tinten.

Aanbevolen: