Wat pixels zijn en wat ze betekenen voor tv-kijken

Inhoudsopgave:

Wat pixels zijn en wat ze betekenen voor tv-kijken
Wat pixels zijn en wat ze betekenen voor tv-kijken
Anonim

Als je naar je favoriete programma of film kijkt op een tv of videoprojector, zie je wat lijkt op een reeks complete beelden, zoals een foto of film. Schijn bedriegt echter.

Als je je ogen dicht bij een tv of projectiescherm houdt, zul je zien dat het bestaat uit kleine stippen die in horizontale en verticale rijen over en op en neer over het schermoppervlak zijn opgesteld.

Image
Image

Wat zijn pixels?

De stippen op een tv, videoprojectiescherm, pc-monitor, laptop of zelfs tablet- en smartphoneschermen worden pixels. genoemd

Een pixel wordt gedefinieerd als een afbeeldingselement. Elke pixel bevat rode, groene en blauwe kleurinformatie (aangeduid als subpixels). De volgende afbeelding toont een close-up van subpixels.

Image
Image

Pixels en resolutie

Het aantal pixels dat op een schermoppervlak kan worden weergegeven, bepa alt de resolutie van de weergegeven afbeeldingen. Om een specifieke schermresolutie weer te geven, moet een vooraf bepaald aantal pixels horizontaal over het scherm lopen en verticaal op en neer over het scherm, gerangschikt in rijen en kolommen.

Om het totale aantal pixels te bepalen dat het hele schermoppervlak bedekt, vermenigvuldigt u het aantal horizontale pixels in één rij met het aantal verticale pixels in één kolom. Dit totaal wordt pixeldichtheid genoemd.

Hier zijn enkele voorbeelden van pixeldichtheid voor veelgebruikte resoluties in hedendaagse tv's (LCD, Plasma, OLED) en videoprojectoren (LCD, DLP):

Opgegeven resolutie Horizontaal aantal pixels Verticaal aantal pixels Pixeldichtheid (totaal aantal weergegeven pixels)
480i/p 720 480 345, 600
720p 1, 280 720 921, 600
768p 1, 366 768 1, 049, 088
1080i/p 1, 920 1, 080 2, 073, 600
4K (Consumentenstandaard) 3, 840 2, 160 8, 294, 400
4K (bioscoopstandaard) 4, 096 2, 160 8, 847, 360
8K 7, 680 4, 320 33, 177, 600

Pixeldichtheid en schermgrootte

Naast de pixeldichtheid (resolutie), is er nog een andere factor waarmee u rekening moet houden: de grootte van het scherm waarop de pixels worden weergegeven.

Ongeacht de schermgrootte, het aantal horizontale/verticale pixels en de pixeldichtheid veranderen niet voor een specifieke resolutie. Als je een 1080p-tv hebt, lopen er altijd 1, 920 pixels horizontaal over het scherm, per rij, en 1,080 pixels die verticaal op en neer over het scherm lopen, per kolom. Dit resulteert in een pixeldichtheid van ongeveer 2,1 miljoen.

Een 32-inch tv met een resolutie van 1080p heeft hetzelfde aantal pixels als een 55-inch 1080p-tv. Hetzelfde geldt voor videoprojectoren. Een 1080p-videoprojector geeft hetzelfde aantal pixels weer op een 80- of 200-inch scherm.

Pixels per inch

Hoewel het aantal pixels constant blijft voor een specifieke pixeldichtheid voor alle schermformaten, verandert het aantal pixels-per-inch.

Naarmate de schermgrootte groter wordt, moeten de afzonderlijk weergegeven pixels groter zijn, of de ruimte tussen de pixels groter, om het scherm te vullen met het juiste aantal pixels voor een specifieke resolutie. U kunt het aantal pixels per inch berekenen voor specifieke relaties tussen resolutie en schermgrootte.

TV's versus videoprojectoren

Bij videoprojectoren kunnen de weergegeven pixels per inch voor een specifieke projector variëren, afhankelijk van het gebruikte schermformaat. In tegenstelling tot tv's met statische schermformaten (een 50-inch tv is altijd een 50-inch tv), kunnen videoprojectoren afbeeldingen weergeven in een groot aantal verschillende schermformaten, afhankelijk van het lensontwerp van de projector en de afstand tussen de projector en een scherm of muur.

Bij 4K-projectoren zijn er verschillende methoden voor het weergeven van afbeeldingen op een scherm, die ook van invloed zijn op de schermgrootte, pixeldichtheid en de verhouding pixels per inch.

TV- en videoprojectorbeelden – meer dan alleen pixels

Hoewel pixels de basis vormen van hoe een tv-beeld wordt samengesteld, zijn er andere dingen die nodig zijn om tv- of videoprojectorbeelden van goede kwaliteit te zien. Deze omvatten helderheid, contrast, kleur, tint, kleurtemperatuur en andere instellingen.

Het feit dat een tv of geprojecteerd beeld veel pixels heeft, betekent niet automatisch dat je het best mogelijke beeld ziet.

Aanbevolen: