Format Command (voorbeelden, opties, schakelaars en meer)

Inhoudsopgave:

Format Command (voorbeelden, opties, schakelaars en meer)
Format Command (voorbeelden, opties, schakelaars en meer)
Anonim

De format-opdracht is een opdrachtpromptopdracht die wordt gebruikt om een gespecificeerde partitie op een harde schijf (intern of extern), diskette of flashstation te formatteren naar een gespecificeerd bestandssysteem.

Je kunt ook schijven formatteren zonder een commando te gebruiken. Zie Een harde schijf formatteren in Windows voor instructies.

Beschikbaarheid opdracht formatteren

De format-opdracht is beschikbaar vanuit de opdrachtprompt in alle Windows-besturingssystemen, inclusief Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP en ook oudere versies van Windows.

Image
Image

Het is echter alleen nuttig vanuit Windows als u een partitie formatteert die kan worden afgesloten, of met andere woorden, een partitie die momenteel niet te maken heeft met vergrendelde bestanden (aangezien u geen bestanden kunt formatteren die zijn in gebruik). Zie Hoe u C kunt formatteren als dat is wat u moet doen.

Begin in Windows Vista, voert het format-commando een standaard schrijven nul harde schijf opschoning uit door de /p:1 optie aan te nemen. Dit is niet het geval in Windows XP en eerdere versies van Windows.

Als je de opdrachtprompt gebruikt om een schijf te formatteren vanuit Windows, moet je een verhoogde opdrachtprompt uitvoeren om over de juiste machtigingen te beschikken.

Zie Een harde schijf wissen voor verschillende manieren om een harde schijf volledig te wissen, ongeacht welke versie van Windows je hebt. Bij de meeste programma's voor gegevensvernietiging kunt u kiezen tussen verschillende methoden voor het opschonen van gegevens om ervoor te zorgen dat de bestanden veilig worden overschreven en niet kunnen worden opgehaald met programma's voor gegevensherstel.

De format-opdracht is ook te vinden in de opdrachtprompttool die beschikbaar is in Geavanceerde opstartopties en Systeemherstelopties. Het is ook een DOS-commando, beschikbaar in de meeste versies van MS-DOS.

Opdrachtsyntaxis opmaken

format schijf : [ /q] [ /c] [ /x] [ /l] [ /fs: bestandssysteem] [ /r: revisie] [ /d] [ /v: label] [ /p: tellen] [ /?]

De beschikbaarheid van bepaalde schakelopties voor formaatopdrachten en andere syntaxis voor formaatopdrachten kan verschillen van besturingssysteem tot besturingssysteem. Zie Hoe u de syntaxis van de opdracht leest als u niet zeker weet hoe u de syntaxis van de opmaakopdracht moet lezen, zoals beschreven op deze pagina.

Opdrachtopties opmaken
Item Uitleg
rijden : Dit is de letter van de schijf/partitie die u wilt formatteren.
/q Met deze optie wordt de schijf snel geformatteerd, wat betekent dat deze wordt geformatteerd zonder zoeken naar een slechte sector. Dit wordt in de meeste situaties niet aanbevolen.
/c U kunt bestands- en mapcompressie inschakelen met deze formaatopdrachtoptie. Dit is alleen beschikbaar bij het formatteren van een schijf naar NTFS.
/x Deze formatteeropdracht zorgt ervoor dat de schijf wordt ontkoppeld, indien nodig, vóór het formatteren.
/l Deze schakelaar, die alleen werkt bij het formatteren met NTFS, gebruikt grote bestandsrecords in plaats van kleine. Gebruik /l op dedupe-compatibele schijven met bestanden groter dan 100 GB of riskeer een ERROR_FILE_SYSTEM_LIMITATION-fout.
/fs: bestandssysteem Deze optie specificeert het bestandssysteem waarin u de schijf wilt formatteren: naar. Opties voor bestandssysteem omvatten FAT, FAT32, exFAT, NTFS of UDF.
/r: revisie Deze optie dwingt het formaat naar een specifieke versie van UDF. Opties voor revisie zijn onder meer 2.50, 2.01, 2.00, 1.50 en 1.02. Als er geen revisie is gespecificeerd, wordt uitgegaan van 2.01. De /r: schakelaar kan alleen worden gebruikt bij gebruik van /fs: udf.
/d Gebruik deze indelingsschakelaar om metagegevens te dupliceren. De /d optie werkt alleen bij het formatteren met UDF v2.50.
/v: label Gebruik deze optie met het format-commando om een volumelabel op te geven. Als u deze optie niet gebruikt om een label op te geven, wordt u gevraagd dit te doen nadat het formatteren is voltooid.
/p: count

Deze formaatopdrachtoptie schrijft nullen naar elke sector van de

schijf: eenmaal. Als u a

count opgeeft, wordt er een ander willekeurig getal naar de hele schijf geschreven dat vele malen nadat het schrijven naar nul is voltooid. U kunt de

/p optie niet gebruiken met de

/q optie. Vanaf Windows Vista wordt

/p verondersteld, tenzij u

/q [KB941961] gebruikt.

/? Gebruik de help-schakelaar met het format-commando om gedetailleerde hulp te tonen over de verschillende opties van het commando, inclusief degene die we hierboven niet noemden, zoals /a, / f, /t, /n, en /s Uitvoeren van format /? is hetzelfde als het commando help gebruiken om help format uit te voeren

Er zijn ook enkele andere, minder vaak gebruikte formaatopdrachtschakelaars, zoals /A: size waarmee u een aangepaste grootte van de toewijzingseenheid kunt kiezen, /F: size die de grootte aangeeft van de diskette die geformatteerd moet worden, /T: tracks die het aantal tracks per diskzijde specificeert, en /N: sectoren die het aantal sectoren per track specificeren.

U kunt alle resultaten van de format-opdracht naar een bestand uitvoeren met behulp van een omleidingsoperator met de opdracht. Zie Opdrachtuitvoer omleiden naar een bestand voor hulp of bekijk Opdrachtprompttrucs voor nog meer tips.

Opdrachtvoorbeelden opmaken

Hier zijn enkele voorbeelden van het gebruik van het format-commando:

Snel formatteren


format e: /q /fs:exFAT

In het bovenstaande voorbeeld wordt het format-commando gebruikt om de e:-drive snel te formatteren naar het exFAT-bestandssysteem.

Om dit bovenstaande voorbeeld voor uzelf te gebruiken, schakelt u de letter e uit voor de letter van uw schijf die moet worden geformatteerd, en wijzigt u exFAT in het bestandssysteem waarnaar u de schijf wilt formatteren. Al het andere dat hierboven is geschreven, zou exact hetzelfde moeten blijven om het snelle formatteren uit te voeren.


format g: /q /fs:NTFS

Hierboven is nog een voorbeeld van de opdracht snel formatteren om de g:-schijf te formatteren naar het NTFS-bestandssysteem.

Opmaak en schrijf nullen


format d: /fs:NTFS /v:Media /p:2

In dit voorbeeld zal de d:-drive twee keer nullen naar elke sector op de drive hebben geschreven (vanwege de "2" na de "/p"-schakelaar) tijdens het formatteren, wordt het bestandssysteem ingesteld op NTFS en het volume krijgt de naam Media.

Formaat naar hetzelfde bestandssysteem


format d:

Het gebruik van de formatteeropdracht zonder schakelaars, waarbij alleen de te formatteren schijf wordt gespecificeerd, zal de schijf formatteren naar hetzelfde bestandssysteem dat het op de schijf detecteert. Als het bijvoorbeeld NTFS was vóór het formaat, blijft het NTFS.

Als de schijf is gepartitioneerd maar nog niet is geformatteerd, mislukt het format-commando en wordt u gedwongen het opnieuw te proberen, waarbij u dit keer een bestandssysteem specificeert met de schakeloptie /fs.

Gerelateerde commando's formatteren

In MS-DOS wordt het format-commando vaak gebruikt na het gebruik van het fdisk-commando.

Gezien hoe gemakkelijk formatteren vanuit Windows is, wordt de opdracht niet vaak gebruikt in de opdrachtprompt in Windows.

Het formatteren van een harde schijf is niet nodig als u slechts een paar bestanden wilt verwijderen. Het del-commando bestaat om geselecteerde bestanden van de opdrachtregel te verwijderen.

Aanbevolen: