Del Command (voorbeelden, opties, schakelaars en meer)

Inhoudsopgave:

Del Command (voorbeelden, opties, schakelaars en meer)
Del Command (voorbeelden, opties, schakelaars en meer)
Anonim

De del-opdracht is een opdrachtpromptopdracht die wordt gebruikt om bestanden te verwijderen. Er zijn verschillende opdrachtopties beschikbaar, zodat u bestanden met een bepaalde bestandsextensie kunt verwijderen, elk bestand in een map kunt verwijderen, alleen de bestanden met bepaalde bestandskenmerken kunt verwijderen en meer.

In tegenstelling tot het normaal verwijderen van bestanden, komen gegevens die met het del-commando zijn verwijderd niet in de Prullenbak terecht.

Image
Image

Deze opdracht is exact hetzelfde als de opdracht wissen.

Beschikbaarheid Del Commando

De opdracht del is beschikbaar vanuit de opdrachtprompt in de besturingssystemen Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

Het kan ook worden gebruikt in de opdrachtprompt in de herstel-/herstelmenu's Geavanceerde opstartopties en Systeemherstelopties.

In Recovery Console in Windows XP en Windows 2000 kan in plaats daarvan de delete Recovery Console-opdracht worden gebruikt.

Del Command-syntaxis

del [ /p] [ /f] [ / s] [ /q] [ /a[ :] bestandsnaam [ /?]

De beschikbaarheid van bepaalde del-opdrachtschakelaars en andere opdrachtsyntaxis kan verschillen van besturingssysteem tot besturingssysteem. Poets op hoe u de syntaxis van opdrachten moet lezen als u niet zeker weet hoe u de syntaxis moet interpreteren zoals deze hierboven wordt weergegeven of wordt beschreven in de onderstaande tabel.

Del Commando-opties
Item Uitleg
/p Vraagt om bevestiging voordat elk bestand wordt verwijderd.
/f Force verwijdert alleen-lezen bestanden.
/s Verwijdert de opgegeven bestanden uit alle submappen.
/q Stille modus; onderdrukt prompts voor verwijderingsbevestigingen.
/a

Verwijdert bestanden op basis van een van de volgende kenmerken:

r=Alleen-lezen bestanden

h=Verborgen bestanden

i =Bestanden zonder inhoud geïndexeerd

o =Offline bestanden

s =Systeembestanden

a =Bestanden klaar voor archivering

l =Reparse punten

/? Gebruik de help-schakelaar met het del-commando om gedetailleerde hulp weer te geven over de verschillende opties van het commando. del /? uitvoeren is hetzelfde als het help commando gebruiken om help del uit te voeren.

Del Command-voorbeelden

Hier zijn enkele voorbeelden die laten zien hoe u het commando kunt gebruiken:

Verwijder bestand in specifieke map


del c:\windows\twain_32.dll

In het bovenstaande voorbeeld wordt de opdracht del gebruikt om twain_32.dll in de map C:\Windows te verwijderen.

Verwijder bestand uit huidige map


del io.sys

Hier heeft de opdracht geen padinformatie opgegeven, dus het io.sys-bestand wordt verwijderd uit de map waaruit je de opdracht hebt getypt.

Als u bijvoorbeeld del io.sys typt vanaf de C:\> prompt, wordt het io.sys-bestand verwijderd uit C:\.

Verwijder alle EXE-bestanden


del C:\Users\Tim\Downloads\.exe

Deze verwijdert alle EXE-bestanden uit de map Downloads van de Tim-gebruiker. De bestandsextensie kan worden vervangen doorom elk bestand uit die map te verwijderen.

Merk op dat er geen spatie is na Downloads\. Het toevoegen van een spatie zou de opdracht verbreken en Windows vertellen om de map Downloads te wissen in plaats van alleen de EXE-bestanden. Omdat het del-commando geen mappen verwijdert, zou het elk bestand ervan wissen, inclusief niet alleen EXE-bestanden, maar ook afbeeldingen, documenten, video's, enz.

Verwijder elk gearchiveerd bestand


del /a:a.

Gebruik dit del-commando om elk gearchiveerd bestand in de huidige werkmap te verwijderen. Net als bij de io.sys-opdracht hierboven, zou deze worden uitgevoerd in elke map waarop de opdrachtprompt is ingesteld.

Verwijderen op kenmerk en extensie


del /q /a:r C:\Users\Tim\Documents\.docx

Om een paar van de del-schakelaars te combineren, overweeg dan deze opdracht die elk alleen-lezen (/a:r) DOCX-bestand uit de map Documenten van de gebruiker verwijdert, maar dit doet in de stille modus (/q) dus dat u niet wordt gevraagd om het te bevestigen.

Verwijder bestanden uit submappen


del /s C:\Users\Tim\Documents\Adobe\.

Deze opdracht verwijdert elk bestand (.) uit elke map (/s) in de Adobe-map in de map Documenten van de gebruiker. De mappen blijven behouden, maar elk bestand wordt verwijderd.

In dit voorbeeld wordt u echter gevraagd om Y in te voeren voor elk bestand om te bevestigen dat u ze allemaal wilt verwijderen. Om dat te voorkomen, kunt u, als u zeker weet dat u elk afzonderlijk bestand wilt verwijderen, de schakeloptie /q voor of na de schakeloptie /s toevoegen om de opdracht in stille modus uit te voeren.

Net als in het bovenstaande DOCX-voorbeeld, kan het jokerteken (.) in deze opdracht worden gewijzigd in alles om alleen die bestanden te verwijderen. Gebruik. MP4 voor MP4's,. MP3 voor MP3's, enz.

Del Gerelateerde opdrachten

Het wiscommando is identiek aan het del-commando, dus beide kunnen met hetzelfde resultaat worden gebruikt. Met andere woorden, u kunt "del" vervangen door "erase" in elk van de bovenstaande opdrachtvoorbeelden zonder de instructies te onderbreken.

Het commando forfiles wordt soms gebruikt met het del commando om bestanden te verwijderen die zoveel dagen oud zijn. U kunt bijvoorbeeld bestanden verwijderen die ouder zijn dan een maand in een specifieke map, iets wat u kunt doen met forfiles en del, maar niet alleen met het del-commando zelf.

In Windows XP en nieuwere versies van Windows wordt rmdir gebruikt om een hele map te wissen, terwijl deltree voor hetzelfde doel wordt gebruikt in besturingssystemen ouder dan Windows XP.

In MS-DOS wordt het undelete-commando gebruikt om bestanden te herstellen die zijn verwijderd met het delete-commando. Om het del-commando in nieuwere versies van Windows ongedaan te maken, probeert u een programma voor bestandsherstel.

Aanbevolen: