Net-opdracht (voorbeelden, opties, schakelaars en meer)

Inhoudsopgave:

Net-opdracht (voorbeelden, opties, schakelaars en meer)
Net-opdracht (voorbeelden, opties, schakelaars en meer)
Anonim

De net opdrachtpromptopdracht beheert bijna elk aspect van een netwerk en zijn instellingen, inclusief netwerkshares, netwerkafdruktaken en netwerkgebruikers.

Image
Image

Net-commandobeschikbaarheid

De net-opdracht is beschikbaar vanuit de opdrachtprompt in alle Windows-besturingssystemen, inclusief Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

De beschikbaarheid van bepaalde net-commando-switches en andere net-commandosyntaxis kan verschillen van besturingssysteem tot besturingssysteem.

Net-opdrachtsyntaxis

De opdracht heeft de volgende algemene vorm:

net [ accounts | computer | config | doorgaan | bestand | groep | help | helpmsg | localgroup | naam | pauze | print | send | sessie | share | start | statistieken | stop | tijd | gebruik | gebruiker | bekijken]

Leer hoe u de syntaxis van de opdracht moet lezen als u niet zeker weet hoe u de syntaxis van de net-opdracht moet interpreteren die hierboven of hieronder wordt beschreven.

Net-opdrachtopties
Optie Uitleg
net Voer alleen het net-commando uit om informatie te tonen over het gebruik van het commando, wat in dit geval gewoon een lijst is van de net-subset-commando's.
accounts De opdracht net accounts wordt gebruikt om wachtwoord- en aanmeldingsvereisten voor gebruikers in te stellen. De opdracht net accounts kan bijvoorbeeld worden gebruikt om het minimum aantal tekens in te stellen waarop gebruikers hun wachtwoord kunnen instellen. Ook ondersteund wordt het verlopen van het wachtwoord, het minimum aantal dagen voordat een gebruiker zijn wachtwoord opnieuw kan wijzigen en het aantal unieke wachtwoorden voordat de gebruiker hetzelfde oude wachtwoord kan gebruiken.
computer De opdracht net computer wordt gebruikt om een computer toe te voegen aan of te verwijderen uit een domein.
config Gebruik de opdracht net config om informatie weer te geven over de configuratie van de server- of werkstationservice.
doorgaan Het net continue commando wordt gebruikt om een service te herstarten die in de wacht was gezet door het net pause commando.
file Net-bestand wordt gebruikt om een lijst met geopende bestanden op een server weer te geven. De opdracht kan ook worden gebruikt om een gedeeld bestand te sluiten en een bestandsvergrendeling te verwijderen.
groep De opdracht net group wordt gebruikt om globale groepen op servers toe te voegen, te verwijderen en te beheren.
localgroup De opdracht net localgroup wordt gebruikt om lokale groepen op computers toe te voegen, te verwijderen en te beheren.
naam Netnaam wordt gebruikt om een berichtalias op een computer toe te voegen of te verwijderen. De opdracht net name is verwijderd in combinatie met de verwijdering van net send vanaf Windows Vista. Zie de opdracht net send voor meer informatie.
pauze De opdracht net pause zet een Windows-bron of -service in de wacht.
afdrukken Netprint wordt gebruikt om netwerkafdruktaken weer te geven en te beheren. De opdracht net print is verwijderd vanaf Windows 7. Volgens Microsoft kunnen de taken die met net print worden uitgevoerd, worden uitgevoerd in Windows 11, 10, 8, Windows 7 met behulp van de prnjobs.vbs en andere cscript-opdrachten, Windows PowerShell-cmdlets of Windows Management Instrumentatie (WMI).
verzenden Net send wordt gebruikt om berichten naar andere gebruikers, computers of door de netnaam gemaakte berichtaliassen te verzenden. De opdracht net send is niet beschikbaar in Windows 11 tot en met Windows Vista, maar de opdracht msg bereikt hetzelfde.
sessie De opdracht net session wordt gebruikt om sessies tussen de computer en anderen op het netwerk weer te geven of te verbreken.
share De opdracht net share wordt gebruikt om gedeelde bronnen op de computer aan te maken, te verwijderen en anderszins te beheren.
start Het net start-commando wordt gebruikt om een netwerkservice of lijst met netwerkservices te starten.
statistieken Gebruik de opdracht netstatistieken om het logboek met netwerkstatistieken voor de server- of werkstationservice weer te geven.
stop Het net stop-commando wordt gebruikt om een netwerkservice te stoppen.
tijd Nettijd kan worden gebruikt om de huidige tijd en datum van een andere computer op het netwerk weer te geven.
gebruik De opdracht net use wordt gebruikt om informatie weer te geven over gedeelde bronnen op het netwerk waarmee je momenteel bent verbonden, en om verbinding te maken met nieuwe bronnen en om de verbinding met verbonden bronnen te verbreken. Met andere woorden, de opdracht net use kan worden gebruikt om de gedeelde stations weer te geven waaraan u hebt toegewezen en om die toegewezen stations te beheren.
gebruiker De opdracht net user wordt gebruikt om gebruikers op een computer toe te voegen, te verwijderen en anderszins te beheren.
bekijken Netweergave wordt gebruikt om een lijst met computers en netwerkapparaten op het netwerk weer te geven.
helpmsg De net helpmsg wordt gebruikt om meer informatie weer te geven over de numerieke netwerkberichten die je zou kunnen ontvangen bij het gebruik van net-commando's. Als u bijvoorbeeld net group uitvoert op een standaard Windows-werkstation, ontvangt u een 3515-helpbericht. Om dit bericht te decoderen, typt u net helpmsg 3515 met de tekst "Deze opdracht kan alleen worden gebruikt op een Windows-domeincontroller." op het scherm.
/? Gebruik de help-schakelaar met het net-commando om gedetailleerde hulp te tonen over de verschillende opties van het commando.

Opslaan in een bestand wat een net commando op het scherm toont met behulp van een omleidingsoperator met het commando. Leer hoe u opdrachtuitvoer omleidt naar een bestand of bekijk onze lijst met trucs voor opdrachtprompts voor meer tips.

Alleen in Windows NT en Windows 2000 was er een verschil in het net commando en het net1 commando. De opdracht net1 werd beschikbaar gemaakt in deze twee besturingssystemen als een tijdelijke oplossing voor een Y2K-probleem dat de opdracht net beïnvloedde.

Net-opdrachtvoorbeelden


netweergave

Dit is een van de eenvoudigste net-commando's die alle netwerkapparaten weergeeft.


net share Downloads=Z:\Downloads /GRANT:iedereen, VOLLEDIG

In het bovenstaande voorbeeld deel ik de map Z:\Downloads met iedereen op het netwerk en geef ik ze allemaal volledige lees-/schrijftoegang. U kunt deze wijzigen door VOLLEDIG te vervangen door LEZEN of WIJZIGEN alleen voor die rechten, en u kunt ook iedereen vervangen door een specifieke gebruikersnaam om toegang tot delen te geven aan slechts dat ene gebruikersaccount.


net accounts /MAXPWAGE:180

Dit voorbeeld van de opdracht net accounts dwingt het wachtwoord van een gebruiker om na 180 dagen te verlopen. Dit nummer kan variëren van 1 tot 49, 710 of ONBEPERKT kan worden gebruikt zodat het wachtwoord nooit verloopt. Standaard is 90 dagen.


net stop "print spooler"

Het bovenstaande voorbeeld van een netopdracht is hoe u de Print Spooler-service zou stoppen vanaf de opdrachtregel. Services kunnen ook worden gestart, gestopt en opnieuw gestart via de grafische tool Services in Windows (services.msc), maar met het net stop-commando kunt u ze bedienen vanaf plaatsen zoals de opdrachtprompt en BAT-bestanden.

Image
Image

net start

Het uitvoeren van het net start-commando zonder enige opties die erop volgen (bijv. net start "print spooler") is handig als u een lijst wilt zien van momenteel actieve services. Deze lijst kan handig zijn bij het beheren van services, omdat u de opdrachtregel niet hoeft te verlaten om te zien welke services actief zijn.

Verwante opdrachten

De net-opdrachten zijn netwerkgerelateerde opdrachten en kunnen daarom vaak worden gebruikt voor probleemoplossing of beheer naast opdrachten als ping, tracert, ipconfig, netstat, nslookup en andere.

Aanbevolen: