Hoe u uw Mac-schijf kunt toevoegen, verwijderen en vergroten/verkleinen zonder deze eerst te wissen

Inhoudsopgave:

Hoe u uw Mac-schijf kunt toevoegen, verwijderen en vergroten/verkleinen zonder deze eerst te wissen
Hoe u uw Mac-schijf kunt toevoegen, verwijderen en vergroten/verkleinen zonder deze eerst te wissen
Anonim

Wat te weten

  • Resize volume: Ga naar Schijfhulpprogramma > selecteer volume > Partition. Selecteer volume in cirkeldiagram > Verwijderen > Toepassen.
  • Partitie toevoegen: Schijfhulpprogramma > volume selecteren > Partition > Partition >Add > voer naam en specificaties in.
  • Delete partitie: Schijfhulpprogramma > selecteer volume > Partition > Partition >Verwijderen > Toepassen > Partition > Klaar.

Dit artikel legt uit hoe je het formaat van een bestaand volume kunt wijzigen zonder je gegevens te verliezen en hoe je partities kunt toevoegen en verwijderen. Instructies zijn van toepassing op Mac OS X Leopard (10.5.8) en hoger.

Schijfhulpprogramma op OS X Yosemite (10.10) en eerdere besturingssystemen kunnen het formaat van een bestaand volume niet wijzigen of toevoegen zonder eerst de inhoud van dat volume te wissen. Probeer geen eerdere versies van Schijfhulpprogramma te gebruiken voor het proces dat hier wordt beschreven.

Het formaat van een bestaand volume wijzigen

Schijfhulpprogramma stelt je in staat om het formaat van bestaande volumes te wijzigen zonder gegevens te verliezen, maar er zijn een paar beperkingen. Schijfhulpprogramma kan bijvoorbeeld de grootte van elk volume verkleinen, maar het kan de grootte van een volume alleen vergroten als er voldoende vrije ruimte beschikbaar is tussen het volume dat u wilt vergroten en het volgende volume in die partitie.

Voor praktische doeleinden betekent dit dat als je de grootte van een volume wilt vergroten, je het onderliggende volume in de partitieset moet verwijderen. (Als het volume het laatste in de set is, kunt u het niet vergroten.)

Je verliest alle gegevens op de partitie die je verwijdert, dus zorg ervoor dat je eerst een back-up maakt van alles erop.

Voltooi de volgende stappen om de grootte van een bestaand partitievolume te wijzigen:

Apple heeft Schijfhulpprogramma aanzienlijk geüpgraded met OS X El Capitan (10.11.6), dus menu's en andere namen kunnen enigszins verschillen.

  1. Open Schijfhulpprogramma, te vinden in /Applications/Utilities/.

    Interne schijven en volumes verschijnen in de zijbalk van het Schijfhulpprogramma. Fysieke schijven worden weergegeven met een generiek schijfpictogram. De volumes worden vermeld onder de bijbehorende fysieke schijf.

  2. Selecteer in de zijbalk het volume waarvan u het formaat wilt wijzigen en selecteer vervolgens Partition.

    Image
    Image
  3. Selecteer in het cirkeldiagram het volume direct onder het volume dat u wilt vergroten en selecteer vervolgens Delete (het minteken).

    Image
    Image
  4. Selecteer Toepassen. Schijfhulpprogramma verwijdert het volume en verplaatst vervolgens de vrije ruimte van het verwijderde volume naar het volume erboven.
  5. Gebruik in het cirkeldiagram de lijnbesturing om het eindpunt van het volume dat u wilt vergroten naar de vrije ruimte te verplaatsen.
  6. Selecteer Klaar.

Een partitie toevoegen aan een bestaand volume

U kunt Schijfhulpprogramma gebruiken om een nieuwe partitie aan een bestaand volume toe te voegen zonder gegevens te verliezen. Bij het toevoegen van een nieuwe partitie splitst Schijfhulpprogramma de geselecteerde schijf in tweeën, waarbij alle bestaande gegevens op de oorspronkelijke schijf blijven staan, maar de grootte met 50 procent wordt verkleind. Als de hoeveelheid bestaande gegevens meer dan 50 procent van de ruimte op de bestaande partitie in beslag neemt, zal Schijfhulpprogramma het formaat van de partitie aanpassen om alle huidige gegevens te kunnen bevatten en vervolgens een nieuwe partitie maken in de resterende ruimte.

Als je Apple File System (APFS) gebruikt, raadt Apple aan om je schijf niet te partitioneren. In plaats daarvan moet u zoveel APFS-volumes maken als u nodig hebt binnen de enkele schijfpartitie.

Voer de volgende stappen uit om een nieuwe partitie aan een bestaande schijf toe te voegen:

  1. Open Schijfhulpprogramma op /Applications/Utilities/. Huidige schijven en volumes verschijnen in de zijbalk van het Schijfhulpprogramma onder Internal of External, naargelang het geval.

    Image
    Image
  2. Selecteer een volume in de zijbalk en selecteer vervolgens Partition.
  3. Selecteer Partition in het pop-upvenster.

    Image
    Image
  4. Selecteer Add (het plusteken). Typ vervolgens in het veld Name een naam voor de nieuwe partitie.
  5. Selecteer in de lijst Format de bestandssysteemindeling die u wilt gebruiken.

    Afhankelijk van het besturingssysteem dat op uw Mac is geïnstalleerd, zijn er drie bestandssysteemindelingen beschikbaar: APFS, dat wordt gebruikt door macOS High Sierra (10.13) en latere besturingssystemen; Mac OS Uitgebreid, gebruikt door macOS Sierra (10.12) en eerder; en MS-DOS (FAT) en ExFAT, die compatibel zijn met het Windows-besturingssysteem. Binnen elk van deze bestandssysteemindelingen zijn subcategorieën, zoals APFS (versleuteld) en Mac OS Uitgebreid (journaled).

    Image
    Image
  6. Typ in Size een grootte in gigabytes voor de nieuwe partitie. Of u kunt de lijnbesturing tussen de twee resulterende partities slepen om hun grootte te wijzigen.

    Als u de aangebrachte wijzigingen wilt weigeren, selecteert u Revert.

  7. Als u de wijzigingen wilt accepteren en de schijf opnieuw wilt partitioneren, selecteert u Toepassen. Schijfhulpprogramma geeft een bevestigingsblad weer waarin staat hoe de partities zullen worden gewijzigd.
  8. Selecteer Partition en selecteer vervolgens Continue.
  9. Wanneer de nieuwe partities verschijnen, selecteer Done. Pictogrammen voor elke partitie verschijnen in de zijbalken van zowel Schijfhulpprogramma als Finder.

Een bestaande partitie verwijderen

Naast het toevoegen van partities, kan Schijfhulpprogramma bestaande partities verwijderen. Wanneer u een bestaande partitie verwijdert, gaan de bijbehorende gegevens verloren, maar de ruimte die de partitie in beslag nam, wordt vrijgemaakt. U kunt deze nieuwe vrije ruimte gebruiken om de volgende partitie groter te maken.

Als je een partitie verwijdert om ruimte te maken, is het belangrijk om de locatie van die partitie in de partitiemap te begrijpen. Stel bijvoorbeeld dat u een schijf hebt gepartitioneerd in twee volumes met de namen vol1 en vol2. U kunt vol2 verwijderen en het formaat van vol1 wijzigen om de beschikbare ruimte over te nemen zonder de gegevens op vol1 te verliezen. Het tegenovergestelde is echter niet waar. Als vol1 wordt verwijderd, kan vol2 niet worden uitgebreid om de ruimte te vullen die vol1 gebruikt om in te nemen.

Als je een partitie verwijdert, verlies je alle gegevens erop. Maak dus eerst een back-up van alles erop.

Voltooi de volgende stappen om een bestaande partitie te verwijderen:

  1. Open Schijfhulpprogramma, dat te vinden is in /Applications/Utilities/. Huidige schijven en volumes verschijnen in de zijbalk van het Schijfhulpprogramma. Schijven hebben een generiek schijfpictogram. Partities verschijnen onder de bijbehorende schijf.

    Image
    Image
  2. Selecteer in de zijbalk de partitie die u wilt verwijderen en selecteer vervolgens Partition.
  3. Selecteer Partition in het pop-upvenster.

    Image
    Image
  4. Selecteer in het cirkeldiagram de bestaande partitie die u wilt verwijderen en selecteer vervolgens Delete. Schijfhulpprogramma geeft een bevestigingsblad weer waarin staat hoe de partities zullen worden gewijzigd.
  5. Selecteer Toepassen en selecteer vervolgens Partition.
  6. Wanneer de partitie verdwijnt, selecteert u Done. U kunt de partitie direct boven de verwijderde partitie uitbreiden door het lijnbesturingselement in het cirkeldiagram te slepen

Om het beheren van uw schijven, volumes en partities gemakkelijker te maken, voegt u het pictogram Schijfhulpprogramma toe aan het Dock.

Aanbevolen: