Hoe Bloatware te verwijderen: Windows 10 Tutorial

Inhoudsopgave:

Hoe Bloatware te verwijderen: Windows 10 Tutorial
Hoe Bloatware te verwijderen: Windows 10 Tutorial
Anonim

Hoewel het misschien niet gevaarlijk is, verbruikt bloatware wel ruimte op de harde schijf die door zinvollere toepassingen kan worden gebruikt. Het kan ook uw systeemsnelheid vertragen. Gelukkig kun je Windows 10 bloatware zonder veel tijd of moeite verwijderen.

Instructies in dit artikel zijn van toepassing op Windows 10.

Soorten Bloatware

Er zijn een paar verschillende soorten bloatware die vooraf op nieuwe computers zijn geïnstalleerd. Trialware is software die gratis bij uw nieuwe pc wordt geleverd voor een specifieke proefperiode, zoals 30 dagen of 6 maanden.

Image
Image

Een volledige versie van de software wordt gewoonlijk op de computer geïnstalleerd, zelfs als slechts bepaalde functies beschikbaar zijn voor gebruik tijdens de proefperiode. Wanneer de opgegeven tijd om is, verliest het programma functionaliteit, tenzij en totdat u een licentie aanschaft. De software blijft echter op uw computer hangen.

Applicaties gemaakt door de computerfabrikant zijn een andere veelvoorkomende bron van bloatware. Misschien vind je sommige van deze programma's nuttig, maar andere zien misschien nooit het daglicht.

Het gevaarlijkste type bloatware dat uw Windows 10-computer kan bevatten, is adware, die pop-ups, spyware of erger kan veroorzaken.

Bloatware in Windows 10 verwijderen uit apps en functies

Als je weet welke applicaties je wilt verwijderen, is het een eenvoudige manier om ze te verwijderen uit Windows Apps & Features.

  1. Log in op de computer als beheerder.
  2. Typ apps in het zoekvak van Windows 10.
  3. Selecteer Open op Apps & Features in de lijst met zoekresultaten onder Systeeminstellingen.

    Image
    Image
  4. Kies Naam, Grootte of Installatiedatum in de lijst Sorteren op.

    Image
    Image

    Als je apps wilt vinden die vooraf op je computer zijn geïnstalleerd, sorteer dan op de geïnstalleerde datum. Scroll naar de onderkant van de lijst, aangezien de meest recent geïnstalleerde applicaties bovenaan de lijst worden weergegeven.

  5. Selecteer een applicatie die u wilt verwijderen.

    Onderzoek alle toepassingen waarvan u niet zeker weet of het noodzakelijke programma's zijn die u moet bewaren of bloatware die u veilig kunt verwijderen. Moet ik het verwijderen? is een handig hulpmiddel om te beslissen wat u wilt behouden en wat u wilt verwijderen. De site maakt gebruik van crowdsourced-gegevens om aanbevelingen te doen, evenals informatie over een overvloed aan applicaties.

  6. Selecteer Verwijderen.

    Image
    Image
  7. Bevestig dat je het programma wilt verwijderen en wacht tot het proces is voltooid.

    Image
    Image
  8. Herhaal voor elke toepassing die u wilt verwijderen.

Bloatware verwijderen op Windows 10 met Powershell

PowerShell is een commando- en scripttaal. U kunt het gebruiken als een hulpmiddel om taken te vereenvoudigen en te automatiseren, zoals het verbergen of verwijderen van Windows 10-bloatware. Eerst moet u beslissen wat u wilt verwijderen. Vervolgens kunt u PowerShell als beheerder uitvoeren en opdrachten invoeren om de toepassingen te verwijderen.

  1. Typ powershell in het Windows-zoekvak.

    Image
    Image
  2. Selecteer Als administrator uitvoeren in de zoekresultaten. Kies Yes als een gebruikersaccountbeheervenster verschijnt. Het PowerShell-venster wordt geopend.

    Image
    Image
  3. Enter DISM /Online /Get-ProvisionedAppxPackages | select-string Pakketnaam om toegang te krijgen tot een volledige lijst met geïnstalleerde apps.

    Image
    Image
  4. Enter DISM /Online /Remove-ProvisionedAppxPackage /PackageName:PACKAGENAME vervang PACKAGENAME door de app die je wilt verwijderen.
  5. Herhaal voor elke app die je wilt verwijderen.

Bottom Line

Een andere optie is om een de-installatieprogramma van derden te gebruiken om ongewenste bloatware in Windows 10 te verwijderen. Deze programma's zijn vooral handig voor toepassingen die geen eenvoudig verwijderingsproces hebben of die niet volledig kunnen worden verwijderd.

Hoe voorkom je het installeren van Bloatware

Hoewel het vaak voorgeïnstalleerd is wanneer je een nieuwe computer koopt, kan het voorkomen dat je het aan je systeem toevoegt zonder het zelfs maar te beseffen. Als u weet waar u op moet letten en hoe u dit kunt voorkomen, kunt u problemen in de toekomst voorkomen.

Gratis software wordt vaak gebundeld met bloatware. Let op de kleine lettertjes en extra selectievakjes, die vaak standaard zijn geselecteerd, wanneer u een nieuw programma installeert. Afmelden voor extra's, tenzij ze waarde bieden die u nodig hebt en wilt. Als u zich niet kunt afmelden voor extra apps, overweeg dan om de software te downloaden die u van plan was te installeren. Er zou een veiliger, minder opgeblazen alternatief beschikbaar kunnen zijn.

Aanbevolen: