Wat luidsprekerimpedantie betekent en waarom het belangrijk is

Inhoudsopgave:

Wat luidsprekerimpedantie betekent en waarom het belangrijk is
Wat luidsprekerimpedantie betekent en waarom het belangrijk is
Anonim

Voor bijna elke luidspreker of koptelefoon die je kunt kopen, vind je een specificatie voor impedantie gemeten in ohm (gesymboliseerd als Ω). Zelden wordt op de verpakking en de meegeleverde producthandleidingen uitgelegd wat impedantie betekent of waarom het belangrijk voor u is.

Impedantie is als geweldige rock-'n-roll. Alles erover begrijpen is ingewikkeld, maar je hoeft niet alles te begrijpen om het te "begrijpen".

Image
Image

Over luidsprekerimpedantie

Als we het hebben over zaken als watt, spanning en vermogen, gebruiken veel audioschrijvers de analogie van water dat door een pijp stroomt, omdat het een analogie is die mensen kunnen visualiseren en waarmee ze zich kunnen identificeren.

Zie de luidspreker als een pijp. Het audiosignaal - uw muziek - fungeert als het water dat door de pijp stroomt. Hoe groter de leiding, hoe makkelijker het water er doorheen kan stromen. Grotere leidingen kunnen ook meer stromend water aan. Een luidspreker met een lagere impedantie is als een grotere pijp omdat hij meer elektrisch signaal doorlaat en gemakkelijker laat stromen.

Als resultaat zie je versterkers die 100 watt leveren bij een impedantie van 8 ohm of 150 of 200 watt bij een impedantie van 4 ohm. Hoe lager de impedantie, hoe gemakkelijker elektriciteit (het signaal of de muziek) door de luidspreker stroomt.

Veel versterkers zijn niet ontworpen om te werken met luidsprekers van 4 ohm. Als je de pijpanalogie gebruikt, kun je een grotere pijp plaatsen, maar deze zal alleen meer water (audio) vervoeren als je een pomp (versterker) hebt die krachtig genoeg is om de extra waterstroom te leveren.

Garandeert een lage impedantie een hoge kwaliteit?

Het gebruik van luidsprekers met een lagere ohm zonder apparatuur die deze ondersteunt, kan ertoe leiden dat u de versterker helemaal omhoog zet, wat de apparatuur kan beschadigen.

Het gebruik van niet-overeenkomende luidsprekers en versterkers kan problemen veroorzaken wanneer de ontvanger of versterker niet geschikt is voor de taak.

Neem bijna elke moderne luidspreker en sluit deze aan op elke moderne versterker, en je hebt meer dan genoeg volume voor je woonkamer. Dus, wat is het voordeel van een luidspreker van 4 ohm ten opzichte van een luidspreker van 6 ohm of 8 ohm? Niet veel, alleen die lage impedantie geeft soms de hoeveelheid fijnafstemming aan die de ingenieurs hebben gedaan toen ze de luidspreker ontwierpen.

De impedantie van een luidspreker verandert naarmate het geluid op en neer gaat in toonhoogte (of frequentie). Bij 41 hertz (de laagste noot op een standaard basgitaar) kan de impedantie van een luidspreker bijvoorbeeld 10 ohm zijn. Bij 2.000 hertz (het bovenste bereik van een viool), kan de impedantie slechts 3 ohm zijn. De impedantiespecificatie die op een luidspreker wordt gezien, is slechts een ruw gemiddelde.

Sommige van de meer veeleisende luidsprekertechnici vinden het leuk om de impedantie van luidsprekers gelijk te maken voor een consistent geluid over het hele audiobereik. Net zoals iemand een stuk hout zou kunnen schuren om de hoge korrels te verwijderen, zou een luidsprekertechnicus elektrische circuits kunnen gebruiken om de gebieden met hoge impedantie af te vlakken. Deze extra aandacht is de reden waarom 4-ohm-luidsprekers gebruikelijk zijn in high-end audio, maar zeldzaam in massamarktaudio.

Kan uw systeem het aan?

Voordat je een luidspreker van 4 ohm koopt, moet je ervoor zorgen dat de versterker of ontvanger het aankan. Het is misschien niet duidelijk, maar als de fabrikant van de versterker of ontvanger de vermogens in zowel 8 als 4 ohm publiceert, zit je goed. De meeste afzonderlijke versterkers zonder ingebouwde voorversterker of tuner kunnen luidsprekers van 4 ohm aan, net als de meeste high-end A/V-receivers.

Een relatief goedkope ontvanger is misschien niet de beste match voor luidsprekers van 4 ohm. Het kan goed werken bij een laag volume, maar als u het harder zet, heeft de versterker mogelijk niet het vermogen om de luidspreker te voeden. De ontvanger kan zichzelf tijdelijk uitschakelen, of u kunt de ontvanger verbranden.

Bottom Line

Sommige versterkers en ontvangers hebben een impedantieschakelaar aan de achterkant die je kunt gebruiken om tussen ohm-instellingen te schakelen. Het probleem met het gebruik van deze schakelaar is dat de impedantie geen vlakke instelling is, het is een curve die varieert. Het gebruik van een impedantieschakelaar om uw apparatuur te "matchen" met uw luidsprekers verlamt opzettelijk de volledige mogelijkheden van uw versterker of ontvanger. Laat de impedantie op de hoogste stand staan en koop luidsprekers die overeenkomen met de impedantie-instellingen van uw apparatuur voor de beste prestaties.

Impedantie van autoluidsprekers

In autoaudio zijn luidsprekers van 4 ohm de norm. Dat komt omdat auto-audiosystemen op 12 volt DC werken in plaats van op 120 volt AC. Dankzij een impedantie van 4 ohm kunnen autoluidsprekers meer vermogen halen uit een laagspanningsauto-audioversterker. Auto-audioversterkers zijn ontworpen voor gebruik met luidsprekers met een lage impedantie. Dus zet hem op en geniet.

Aanbevolen: