Wat is een beeldverhouding en waarom is het belangrijk?

Inhoudsopgave:

Wat is een beeldverhouding en waarom is het belangrijk?
Wat is een beeldverhouding en waarom is het belangrijk?
Anonim

Als het gaat om het kopen van een nieuwe tv, is er geen gebrek aan opties om uit te kiezen. Het is niet alleen de rijkdom aan functies, merken en formaten, er zijn ook meer technische details om over na te denken, zoals de beeldverhouding. Wat is precies een beeldverhouding van 16x9 of 4x3 en waarom maakt het uit?

Wat is de beeldverhouding van het scherm?

Screen Aspect Ratio verwijst naar de horizontale breedte van een tv of projectiescherm in verhouding tot zijn verticale hoogte.

De meeste oudere analoge CRT-tv's (sommige zijn nog steeds in gebruik) hebben bijvoorbeeld een beeldverhouding van 4x3, waardoor ze er meer vierkant uitzien. Wat de 4x3-referentie betekent, is dat voor elke 4 eenheden in de breedte, er 3 hoogte-eenheden zijn.

Sinds de introductie van HDTV (en nu 4K Ultra HD TV), zijn beeldverhoudingen gestandaardiseerd met een beeldverhouding van 16x9. Dat betekent dat voor elke 16 eenheden in horizontale schermbreedte, het scherm 9 eenheden schermhoogte heeft.

In filmische termen worden deze verhoudingen op de volgende manier uitgedrukt: 4x3 wordt aangeduid als een beeldverhouding van 1,33:1, terwijl 16x9 wordt uitgedrukt als een beeldverhouding van 1,78:1.

Hoe verhoudt de beeldverhouding zich tot de diagonale schermgrootte?

TV-formaten worden meestal gemeten aan de hand van hun diagonale schermlengte. Als zodanig is het belangrijk om te overwegen hoe de diagonale meting van een televisie zich zou vertalen naar de beeldverhouding.

Hier zijn enkele veelvoorkomende diagonale schermformaten voor tv's, vertaald naar hun schermbreedte en -hoogte:

Deze metingen geven een algemeen idee van hoeveel ruimte een tv in beslag zal nemen, maar zijn exclusief het frame, de rand en de standaard.

Diagonaal (inch) Breedte (inch) Hoogte (inch)
32 27.9 15.7
40 34.9 19.6
43 37.5 21.1
48 41.7 23.5
50 43.6 24.5
55 47.9 27.0
60 52.3 29.4
65 56.7 31.9
70 61.0 34.3
75 65.2 36.7
80 68.6 39.1

Beeldverhoudingen en tv-/filminhoud

Bij led/lcd-, oled- en plasma-tv's moet de consument de beeldverhouding van 16x9 scherm begrijpen.

TV's met een beeldverhouding van 16x9 zijn meer geschikt voor de toenemende hoeveelheid 16x9 breedbeeldprogramma's die beschikbaar zijn op Ultra HD Blu-ray-, Blu-ray-, dvd- en HDTV-uitzendingen. Er zijn echter nog steeds enkele consumenten die meer gewend zijn aan het oudere 4x3-vormige scherm.

Helaas kijken eigenaren van oudere 4x3-tv's als gevolg van de toegenomen hoeveelheid breedbeeldprogramma's een groeiend aantal tv-programma's en dvd-films met zwarte balken aan de boven- en onderkant van hun scherm (algemeen bekend als letterboxing).

Kijkers die hier niet aan gewend zijn, denken dat ze worden bedrogen door niet het hele tv-scherm gevuld te hebben met een afbeelding. Dit is niet het geval.

Hoewel 16x9 nu de meest voorkomende beeldverhouding is die je zult tegenkomen bij het bekijken van tv thuis, zijn er veel andere beeldverhoudingen die worden gebruikt bij zowel thuisbioscoopweergave, commerciële bioscooppresentatie als computergrafische weergave.

De meeste films gemaakt na 1953 werden (en worden nog steeds) gefilmd in verschillende breedbeeldformaten, zoals Cinemascope, Panavision, Vista-Vision, Technirama, Cinerama of andere breedbeeldfilmformaten.

Hoe breedbeeldfilms worden weergegeven op 4x3-tv's

Om breedbeeldfilms op een 4x3-tv te passen, wordt inhoud vaak opnieuw bewerkt in een Pan-and-Scan-indeling, waarbij wordt geprobeerd zoveel mogelijk het originele beeld op te nemen.

Om dit te illustreren, stel je een film voor waarin twee personages met elkaar praten, maar aan weerszijden van een breedbeeldbeeld. Als het scherm volledig wordt weergegeven op een 4x3-tv zonder bewerking, ziet de kijker alleen de lege ruimte tussen de personages. Editors omzeilen dit probleem door de scène opnieuw te knippen en de opname van het ene personage naar het andere te springen terwijl elk van hen spreekt. In dit scenario wordt de artistieke bedoeling van de regisseur in gevaar gebracht. De kijker krijgt niet het tafereel zoals het bedoeld was; de gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en decorstukken tussen de twee personages worden teruggeschroefd of volledig gewist.

Pan-and-Scan-verwerking kan ook de impact van actiescènes verminderen. In de originele breedbeeldversie van Ben Hur uit 1959 is de hele strijdwagenracescène volledig te zien. In de Pan-and-Scan-versie, soms uitgezonden op tv, zie je alleen de camera die close-ups maakt van de paarden en teugels. Alle andere inhoud in het originele frame ontbreekt volledig, evenals de lichaamsuitdrukkingen van de wagenrenners.

De praktische kant van 16x9 Aspect Ratio TV's

Met de komst van dvd, Blu-ray en de omschakeling van analoge naar DTV- en HDTV-uitzendingen, zijn tv's met schermen die meer lijken op dat van een bioscoopfilmscherm, beter geschikt voor tv-kijken.

Hoewel de beeldverhouding van 16x9 misschien het beste is voor het bekijken van filminhoud, heeft bijna alle netwerk-tv's geprofiteerd van de verandering. Sportevenementen, zoals voetbal of voetbal, zijn zeer geschikt voor dit formaat. Nu kun je het hele of het grootste deel van het veld in één opname zien - en op een dichterbij gelegen uitkijkpunt dan de verre brede opnamen die we gewend zijn.

16x9 TV, DVD en Blu-ray

De meeste dvd's of Blu-ray-schijven zijn geformatteerd voor breedbeeldweergave. Op dvd-verpakkingen ziet u mogelijk de termen Anamorphic of Enhanced For 16x9 Televisions op de verpakking.

Dit betekent dat het schijfbeeld horizontaal is samengeperst tot een formaat dat, wanneer het wordt afgespeeld op een 16x9 TV, wordt gedetecteerd en weer horizontaal wordt uitgerekt. Dit proces handhaaft de oorspronkelijke breedbeeldverhoudingen, zodat het beeld in de juiste beeldverhouding wordt weergegeven zonder vormvervorming.

Als een breedbeeldbeeld wordt weergegeven op een standaard 4x3-televisie, wordt het weergegeven in een letterbox-formaat, met zwarte balken aan de boven- en onderkant van het beeld.

Hoe zit het met al die oudere 4x3-films en tv-programma's

Bij het bekijken van oudere films of tv-programma's op een tv met een beeldverhouding van 16x9, wordt het beeld gecentreerd op het scherm en verschijnen er zwarte balken aan de zijkanten van het scherm omdat er geen beeld is om te reproduceren.

Image
Image

In dit scenario zie je nog steeds het hele beeld op het scherm, maar de tv heeft nu een grotere schermbreedte en oudere inhoud heeft geen informatie om het hele scherm te vullen.

Door de verschillende beeldverhoudingen die bij filmproductie worden gebruikt, kunnen kijkers zelfs op een 16x9 tv zwarte balken tegenkomen, dit keer aan de boven- en onderkant van het beeld.

Image
Image

FAQ

    Welke beeldverhouding is het beste voor het maken van foto's?

    De geprefereerde beeldverhouding voor filmfotografie is 3:2, wat de standaardverhouding is van 35 mm-film. Voor digitale foto's is 4:3 of 4:5 echter de voorkeursstandaard voor de meeste sociale-medianetwerken.

    Kan ik de beeldverhouding op Windows 10 wijzigen?

    Nee. Windows 10 biedt geen manier om de beeldverhouding van uw monitor te wijzigen, maar u kunt de beeldverhouding voor specifieke programma's aanpassen. Met Windows Media Player kunt u bijvoorbeeld de beeldverhouding van video's aanpassen.

    Hoe wijzig ik de beeldverhouding in Photoshop?

    Kies in Adobe Photoshop CC de Crop Tool, stel de Crop Preset in op Ratioen voer vervolgens de gewenste waarden in de vakken in. Als u tevreden bent, selecteert u het vinkje bovenaan om de beeldverhouding te wijzigen.

    Hoe wijzig ik de beeldverhouding op mijn Xbox One?

    Druk op de Xbox-knop op uw controller en selecteer vervolgens System > Settings > TV & displayoptions > bevestig de schermresolutie. Selecteer vervolgens onder Instellingen Kalibreer TV . Vanaf hier kun je je Xbox One aanpassen aan je tv-scherm.

Aanbevolen: