Wat is dit allemaal over nieuwe Macs?

Inhoudsopgave:

Wat is dit allemaal over nieuwe Macs?
Wat is dit allemaal over nieuwe Macs?
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De MacBook Air van $ 999 is sneller dan de $ 6.000 Mac Pro in single-core prestaties.
  • De levensduur van de batterij is bijna verdubbeld, tot 20 uur zonder opladen.
  • U kunt uw iPhone- en iPad-apps nu op uw Mac uitvoeren.
Image
Image

De nieuwe Macs van Apple draaien op door Apple ontworpen chips, net als de iPhone en iPad. Het verbazingwekkende is dat zelfs de MacBook Air van $ 999 sneller is dan elke Intel Mac die je kunt kopen als het gaat om single-core prestaties.

De MacBook Air op instapniveau is ook stil, omdat hij geen ventilator heeft en tot 18 uur kan werken op één keer opladen. En vanaf dat moment wordt het verhaal alleen maar gekker. Uit tests blijkt dat de M1-chips die deze nieuwe "Apple Silicon" Macs aandrijven, sneller presteren in single-core (daarover meer in een seconde) dan enige andere Mac ooit gemaakt, inclusief de high-end $ 6.000 Mac Pro. Oh, en je kunt ook je iPhone- en iPad-apps gebruiken op deze nieuwe Macs.

"De A14 [iPhone CPU] is zowel een energiezuinige smartphonechip als een van de snelste CPU's ooit gemaakt", schrijft Apple-expert John Gruber. "En de M1 is sneller."

Het M1-systeem op een chip

Apple ontwerpt zijn eigen chips sinds de eerste iPhone in 2007. Nu draaien die chips op de Mac. De nieuwe M1 is gebaseerd op de A14 iPhone- en iPad-chips van dit jaar, alleen is hij ontworpen voor de Mac. De M1, net als de A14, is meer een "systeem op een chip", dat wil zeggen alle onderdelen van de computer - de CPU, het RAM-geheugen, de "Infographic van Apple's nieuwe M1-chip" id=mntl- sc-block-image_1-0-1/> alt="

Deze chips hebben ook veel "cores", die in wezen individuele computers zijn die parallel kunnen draaien. De M1 heeft acht kernen. De vier "efficiency"-kernen - de dagelijkse kernen die stroom verbruiken - zijn al even snel als de vorige MacBook Air. Pas als de Mac meer kracht nodig heeft, komen de prestatiekernen in actie.

"Voor mij is het dat het platform aanzienlijk naar voren wordt geduwd in termen van processorsnelheid", vertelde Mac- en iOS-ontwikkelaar James Thomson aan Lifewire via een direct bericht. "Het is lang geleden dat ik een Mac heb gekocht die twee keer zo snel is als de Mac die hij vervangt. Dat zou me als ontwikkelaar veel meer moeten laten doen, ook al is het alleen maar om dobbelstenen er extra glanzend uit te laten zien:)."

De Macs

Apple is van plan om binnen twee jaar de hele Mac-reeks naar chips uit de M-serie te verplaatsen. De eerste M1-Macs, die vanaf volgende week te koop zijn, zijn een MacBook Air, een 13-inch MacBook Pro en een Mac Mini.

The Air is vrijwel dezelfde Air als voorheen. Zet de oude Intel Air en de nieuwe M1 Air naast elkaar, en de enige manier om het verschil te zien is door naar het toetsenbord te kijken (de nieuwe machines hebben toetsen voor Spotlight, dicteren en Niet storen). Binnenin is het grote verschil dat hij geen ventilator heeft om hem te koelen (net als de iPad), dus hij draait volledig stil. Dingen kunnen warm worden, net als de iPad, maar als deze Mac te heet wordt, worden de prestaties vertraagd totdat hij afkoelt.

Dit is slechts de eerste golf van Apple Silicon Macs, en tot nu toe is alleen de MacBook Air-lijn volledig bijgewerkt.

De MacBook Pro is vrijwel hetzelfde als de Air, met dezelfde M1-chip, plus een ventilator. Dit is de eerste keer dat we een Apple Silicon-machine hebben gezien met een ventilator erin, en het stelt Apple in staat om de M1 echt los te laten. We kennen nog niet de volledige kracht van deze combo, maar het wordt indrukwekkend. Afgezien van de ventilator, overtreft de Pro de Air met betere microfoons en luidsprekers, een grotere batterij, een Touch Bar en een helderder scherm.

Image
Image

De M1 Mac Mini v alt op omdat hij $ 100 goedkoper is dan het model dat hij vervangt, en vermoedelijk nog sneller kan werken omdat hij zich in een relatief grote, geventileerde behuizing bevindt. De mini heeft ook slechts twee USB-C/Thunderbolt-poorten tegen vier van zijn voorganger. Dit lijkt een ontwerplimiet te zijn in de huidige M1.

Rosetta 2

Het probleem met het overschakelen van Intel naar Apple Silicon is dat geen van je Mac-apps zal werken, net zo min als een Mac-app op je iPhone zou kunnen draaien. Apple lost dit op met Rosetta 2, een vertaallaag die incompatibele delen van apps converteert om op de nieuwe machines te draaien. Deze vertaling gebeurt wanneer u een app downloadt uit de Mac App Store. De naam komt van Rosetta, Apple's technologie voor het beheer van de overstap naar Intel 14 jaar geleden, en ook van de Rosetta Stone.

Voor mij zie ik dat het platform aanzienlijk naar voren wordt geduwd in termen van processorsnelheid.

Het juiste pad voor Mac-ontwikkelaars is om hun apps opnieuw te compileren voor het nieuwe platform, wat voor veel apps eigenlijk vrij eenvoudig is. Maar dat kost tijd, en misschien heb je een oude app die nooit zal worden bijgewerkt. Het slechte nieuws is dat apps langzamer werken in Rosetta 2 dan wanneer ze voor de M1 zijn gemaakt. Het goede nieuws is dat de chips van Apple zo snel zijn dat ze, zelfs onder Rosetta 2, sneller zijn dan op een Intel Mac of pc. Dat is gewoon gek.

Image
Image

De overstap naar Apple Silicon voor de Mac betekent ook dat je iPhone- en iPad-apps op de Mac kunt uitvoeren. Ze zijn al beschikbaar in de Mac App Store; als je al een app op iOS hebt gekocht, is die aankoop inclusief de Mac. Ontwikkelaars kunnen er echter voor kiezen hun iOS-apps niet beschikbaar te maken op de Mac. Misschien hebben ze een versie die bijvoorbeeld al voor de Mac is ontworpen.

Moet je een M1 Mac kopen?

Als je op zoek bent naar een MacBook Air, koop deze dan nu. Het is in alle opzichten beter. De MacBook Pro is ook geweldig, maar als je meer dan 16 GB RAM of meer USB-C-poorten nodig hebt, moet je wachten tot Apple zijn geavanceerde MacBook Pro's bijwerkt.

En de Mac mini? Dit is misschien wel de slechtste van de nieuwe Macs. Ook deze is beperkt tot 16 GB RAM, heeft de helft van het aantal USB-C/Thunderbolt-poorten en profiteert niet van een lange batterijduur, omdat hij geen batterij heeft. Maar nogmaals, het is de mini op instapniveau: je kunt nog steeds een Intel-versie kopen met maximaal 64 GB RAM en een volledige reeks poorten.

Dit is slechts de eerste golf van Apple Silicon Macs en tot nu toe is alleen de MacBook Air-lijn volledig bijgewerkt. Maar toch, de line-up is behoorlijk ongelooflijk. Het is moeilijk om ruzie te maken met zulke enorme sprongen in prestaties en levensduur van de batterij, terwijl we nog steeds de Macs zijn waar we van houden.

Aanbevolen: