De Raspberry Pi 400 is een throwback uit de jaren 80

Inhoudsopgave:

De Raspberry Pi 400 is een throwback uit de jaren 80
De Raspberry Pi 400 is een throwback uit de jaren 80
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De Raspberry Pi 400 is een complete computer ingebouwd in een klein toetsenbord.
  • Het draait op Raspberry Pi OS, een op Linux gebaseerd besturingssysteem.
  • Ja, hij kan spelletjes spelen.
Image
Image

Iedereen die oud genoeg is om zich de Commodore 64 en de Sinclair ZX Spectrum uit de jaren 80 te herinneren, zal een nostalgische steek voelen bij hun spirituele opvolger, de Raspberry Pi 400.

Dit ding is geweldig. Het is een Raspberry Pi-computer van $ 70, ingebouwd in een toetsenbord. Sluit gewoon een muis en tv (of monitor) aan en je bent vertrokken. Als starterscomputer is het moeilijk te verslaan.

"Er zijn twee voor de hand liggende doelgroepen", vertelde schrijver en kleine computerfanaat Rob Beschizza via een direct bericht aan Lifewire, "nostalgieën die zich de gebruiksvriendelijke personal computers uit het 8-bit-tijdperk herinneren, en jonge enthousiastelingen die kennismaken met de unieke computer-in-een-toetsenbord ontwerp voor de eerste keer."

Herhalingen van de geschiedenis

In de jaren 80 zagen alle thuiscomputers er zo uit. De Commodore 64 is misschien wel de meest bekende in de VS, maar in het VK was er de Sinclair ZX Spectrum, een kleine alles-in-één machine die geliefd was en nog steeds een cultstatus heeft. Deze machines waren aangesloten op een tv en je zat met gekruiste benen op de vloer van de woonkamer, software te typen van de afgedrukte pagina's van tijdschriften of programma's in te laden vanaf een audiocassette. Er waren geen muizen.

De Raspberry Pi 400 Personal Computer Kit is precies hetzelfde, alleen gebouwd voor de moderne tijd. Het is een dik QWERTY-toetsenbord met de computer eronder en een reeks poorten aan de achterkant. Het komt in twee versies. Voor $ 70 krijg je de computereenheid zelf; voor $ 100 krijg je de computer, plus een USB-muis, een USB-C-voeding, een SD-kaart met het Raspberry Pi OS-besturingssysteem geïnstalleerd, een HDMI-kabel en een handleiding.

Dit is geen pc

Koop dit niet als je alleen maar een goedkope manier wilt om Microsoft Office te gebruiken en je e-mail te checken. De Pi 400 heeft geen Windows. Het draait zijn eigen open-source besturingssysteem genaamd Raspberry Pi OS, dat zelf is gebaseerd op een versie van Linux.

De korte versie is dat je inderdaad een vertrouwde computeromgeving zult zien wanneer je hem opstart, met vensters, een muisaanwijzer en andere moderne gemakken. Je kunt ook een tekstverwerker of een spreadsheet-app gebruiken, en allerlei andere reguliere software. Maar het echte hart is onderwijs en verkenning.

"Raspberry Pi OS wordt voorgeïnstalleerd met veel software voor onderwijs, programmeren en algemeen gebruik", leest de beschrijving op de Raspberry Pi OS-downloadpagina.

Afgezien van de vormfactor, is deze focus op onderwijs de grootste parallel met die oude computers uit de jaren 80. In het VK werd de BBC Micro gevonden in ongeveer 80% van de scholen. Ja, die BBC.

De Pi 400 is een andere geweldige educatieve machine. Het is niet alleen goedkoop, maar het is ook ontworpen om kinderen te helpen zich te concentreren.

"Het is geweldig voor kinderen omdat het hen aan een taak verankert", zegt Beschizza, "in tegenstelling tot laptops en tablets die overal mee naartoe gaan, of onhandige moderne desktop-pc's die meestal te krachtig en te ingewikkeld zijn."

Niet alleen voor kinderen

De Raspberry Pi 400 is nuttig voor meer dan alleen kinderen leren programmeren. Het is perfect voor hobbyprojecten die een computer nodig hebben om ze uit te voeren. Het kan een eenvoudige schrijfmachine zijn voor auteurs. En als je van Raspberry Pi OS houdt, kan het inderdaad je hoofdcomputer zijn.

Of het kan op dezelfde manier eindigen als de meeste van die alles-in-één thuiscomputers uit de jaren 80: permanent aangesloten op een tv en gebruikt als een spelcomputer.

Aanbevolen: