Raspberry Pi 400 Review: een mini-pc in een toetsenbord

Inhoudsopgave:

Raspberry Pi 400 Review: een mini-pc in een toetsenbord
Raspberry Pi 400 Review: een mini-pc in een toetsenbord
Anonim

Raspberry Pi 400

De Raspberry Pi 400 is een snelle kleine pc in een toetsenbord die bijna alles kan doen wat je wilt, maar het nieuwe toetsenbordontwerp is op sommige gebieden beperkt.

Raspberry Pi 400

Image
Image

We hebben de Raspberry Pi 400 Kit gekocht zodat onze recensent hem op de proef kon stellen. Blijf lezen voor de volledige productreview.

De beste mini-pc's nemen minder bureauruimte in beslag, maar bieden toch voldoende kracht en prestaties om aan uw behoeften te voldoen. Raspberry Pi-computers staan doorgaans niet bekend om hun verwerkingskracht, maar ze dienen als een betaalbare manier om een personal computer, domoticasysteem, streaming mediaspeler of spelsysteem te maken met slechts een klein beetje onderzoek en begrip van hoe de Pi systeem functies.

De meest recente versie van de Raspberry Pi, de Raspberry Pi 400, heeft een betere verwerking en de Pi-computer is ingebouwd in een toetsenbord. Dit zorgt voor een nog compactere personal computer, en de Pi 400-kit bevat zelfs een microSD-kaart met het besturingssysteem vooraf geladen. Om te zien hoe deze nieuwe Pi zich verhoudt tot modellen van de vorige generatie en andere mini-pc's, heb ik hem een week lang getest. Hier is mijn volledige recensie van de Raspberry Pi 400.

Ontwerp: een pc in een toetsenbord

Vorige versies van de Raspberry Pi kwamen niet bepaald toegankelijk over voor de typische pc-gebruiker die het grootste deel van zijn tijd op internet surft. De oudere Raspberry Pi-modellen zien eruit als een mini-moederbord met poorten en andere componenten aangesloten. De Raspberry Pi 400 is compleet anders, omdat het bord in een toetsenbord is ondergebracht voor eenvoudigere installatie en gebruik. Het doet denken aan die alles-in-één pc-toetsenborden uit de jaren 80.

Image
Image

De Pi 400 bevat alleen de toetsenbord-pc, maar als je met de Pi 400-kit gaat, bevat deze een USB-muis, een voeding, een mini-HDMI-naar-HDMI-kabel, een handleiding voor het gebruik van de Pi, en vooral een microSD-kaart met het Raspberry Pi OS (voorheen Rasbian) vooraf geïnstalleerd. De kit bevat ook een SD-kaartadapter van volledige grootte voor het overbrengen en laden van software vanaf uw hoofdcomputer. Het pc-in-een-toetsenbordontwerp maakt de Pi 400 Kit minder als een computer die je moet bouwen, en meer als een pc die je direct uit de doos kunt gebruiken. Het betekent ook dat de Pi kan concurreren met andere, duurdere mini-pc's.

Het Pi-toetsenbord is klein, maar nog steeds bruikbaar. Het is ongeveer zo groot als een typisch Bluetooth-toetsenbord dat je voor een tablet zou kopen, aangezien het ongeveer 11 inch breed en iets minder dan 5 inch diep is. Het rood-witte ontwerp past niet echt bij de meeste monitoren, maar ziet er nog steeds strak uit. En de meegeleverde muis past goed bij het toetsenbord, met hetzelfde kleurenschema.

Aan de achterkant van de Pi 400 vind je een slot voor de microSD-kaart, evenals alle poorten. Het heeft twee micro-HDMI-slots, drie USB-slots (twee 3.0 en één 2.0), een horizontale 40-pins GPIO-header en de poort voor de voeding. De aan / uit-knop bevindt zich op het toetsenbord zelf - druk op F10 om de Pi in te schakelen en druk op Fn + F10 om hem uit te schakelen.

Instelproces: eenvoudiger dan eerdere Pi-modellen

De Raspberry Pi 400 is nog steeds … nou ja, een Raspberry Pi. Het is geen traditionele pc in de zin dat het niet alle mogelijkheden heeft zoals een typische laptop, desktopcomputer of zelfs een minicomputer. De Pi is gewoon een computer - hij heeft niet eens een besturingssysteem, tenzij je er een toevoegt (gelukkig bevat deze Pi het besturingssysteem met de kit). Zelfs als je het besturingssysteem toevoegt, heeft de Pi een relatief barebones-interface. Het hele doel van een Raspberry Pi is om te zijn wat je maar wilt: een pc, een slimme thuiscontroller, een spelsysteem of wat je maar kunt bedenken.

Het toetsenbord maakte de installatie eenvoudiger, net als de extra accessoires in de kit. Ik hoefde alleen maar de microSD-kaart in de sleuf van het toetsenbord te plaatsen, de muis en voeding aan te sluiten, het toetsenbord op een monitor aan te sluiten en de Pi aan te zetten. Na wat updates was ik aan de slag.

Het hele doel van een Raspberry Pi is om te zijn wat je maar wilt: een personal computer, een slimme thuiscontroller, een spelsysteem of wat je maar kunt bedenken.

Projecten: Toetsenbord helpt in sommige opzichten, hindert in andere

Een groot voordeel van Raspberry Pi is dat er een gemeenschap van gebruikers is om je te helpen met projectideeën, om terminalopdrachten te delen en om te helpen bij het oplossen van problemen. Pi-computers zijn geweldig voor makers, maar toen ik echt begon te experimenteren met de Pi 400, realiseerde ik me dat het toetsenbord op sommige gebieden gunstig is, maar op andere beperkend.

Je kunt vrij eenvoudig een streamingsysteem of RetroPie-gamingsysteem maken met de Pi 400, en je hoeft niet eens een toetsenbord aan te sluiten wanneer je inhoud moet toevoegen of updates moet uitvoeren. De vormfactor van het toetsenbord verhindert echter dat je de Pi in een mini-behuizing in Nintendo-stijl plaatst zoals je kunt met de Pi 3.

Het zou moeilijk zijn om buiten iets te maken met een toetsenbord, en het zou moeilijk zijn om de Pi als beveiligingscamera te gebruiken als hij in een toetsenbord zit. Je kunt de Pi van het toetsenbord verwijderen als je dat echt wilt, maar dat zou het doel van het 400-model teniet doen. In plaats van het bord te verwijderen, zou je ook kunnen kiezen voor een Pi 4, hoewel deze een lagere CPU-klok heeft (1,5 Ghz).

Image
Image

Display: dubbele mini-HDMI-poorten

De Pi 400 heeft twee mini-HDMI-sleuven, dus je zou twee schermen kunnen aansluiten als je dat zou willen. Het kan ook in 4K worden weergegeven, wat indrukwekkend is voor een mini-pc van minder dan $ 100.

De Raspberry Pi 400 heeft geen DSI-poort voor het aansluiten van een capacitief touchscreen, maar je kunt vrijwel elke compatibele HDMI-monitor aansluiten, zolang je maar een micro-HDMI-naar-HDMI-kabel gebruikt.

Prestaties: Niet slecht voor de maat

De Pi 400 is de snelste Pi tot nu toe, met een 1,8GHz quad-coreprocessor (vergeleken met 1,5GHz op het vorige model Pi 4). Het voelt niet traag aan bij het opstarten, en het blijft ook niet hangen bij het schakelen tussen verschillende applicaties.

Omdat dit een Pi is, was het uitvoeren van benchmarks een beetje lastig omdat het besturingssysteem klein en open-source is, dus het is niet klaar om benchmarking-tools in een opwelling uit te voeren. Ik kon Phoronix Test Suite installeren en een paar benchmarktests uitvoeren, waaronder C-Ray 1.1 en een paar andere. Op C-Ray behaalde het een matige score van 561,26. In rust liep de Pi op een temperatuur van ongeveer 34 graden Celsius. Het heeft een goede thermische architectuur, met een koellichaam in het toetsenbord om het systeem koel te houden.

Het pc-in-een-toetsenbordontwerp maakt de Pi 400 Kit minder als een computer die je moet bouwen, en meer als een pc die je direct uit de doos kunt gaan gebruiken.

Gaming: Minecraft Pi, RetroPie en meer

De Raspberry Pi 400 Kit met de meegeleverde Raspberry Pi OS-kaart heeft een paar games vooraf geladen, zoals Soccer, Boing, Bunner en Minecraft Pi. Met Minecraft Pi kun je Minecraft-stijl bouwen, terwijl je ook leert over programmeertalen.

Je kunt van je Raspberry Pi 400 een RetroPie-spelsysteem maken, waar je klassieke games van Nintendo, Nintendo 64, Sega, Atari en meer kunt spelen. Ik heb een paar jaar geleden een RetroPie gemaakt met een Raspberry Pi 3 en ik zou een toetsenbord moeten aansluiten voor updates of wijzigingen. De nieuwe vormfactor van het toetsenbord maakt het een beetje makkelijker met de Pi 400.

Productiviteit: LibreOffice en handige accessoires

De Kit met het meegeleverde Raspberry Pi OS heeft LibreOffice-applicaties voorgeladen. U krijgt LibreOffice Base, Calc, Draw, Impress, Math en Writer. Dit is handig voor huiswerk, werk, het bijhouden van uw opdrachtregels, basistekstverwerking of voor het maken van spreadsheets.

Het tabblad Accessoires bevat een PDF-viewer en een rekenmachine, evenals een teksteditor en een SD-kaartkopieerapparaat. Je hebt ook een basiswebbrowser met veel tools om je op weg te helpen.

Audio: Bluetooth-connectiviteit

Je zult geen ingebouwde luidsprekers vinden, maar de Pi 400 speelt audio af op de luidsprekers van je monitor wanneer je de HDMI-naar-mini-HDMI-kabel gebruikt die in de set is meegeleverd. Het heeft ook Bluetooth voor het aansluiten van een draadloze hoofdtelefoon. Ik had geen probleem om een paar verschillende soorten Bluetooth-koptelefoons op de Pi aan te sluiten. Er is geen audio-uitgang, maar u kunt compatibele USB-luidsprekers aansluiten als u de juiste USB-opdrachten in de terminal start.

Image
Image

Netwerk: Ethernet of dual-band wifi

De Pi 400 heeft dual-band wifi, dus je kunt hem verbinden met een 2,4GHz- of 5GHz-netwerk. Het heeft ook Bluetooth en een Gigabit Ethernet-poort voor bedrade connectiviteit.

Hier bij mij thuis in de Research Triangle in North Carolina, zijn mijn wifi-snelheden maximaal 400 Mbps. Ik kon respectabele snelheden behalen op deze mini-pc, met ongeveer 100 Mbps upload en 30 Mbps download. Ik heb geen bedrade verbinding geprobeerd.

Camera: Geen CSI-poort, maar u kunt een USB-webcam gebruiken

De Pi 400 heeft niet de CSI-poort (camera serial interface) om het camera-accessoire aan te sluiten, en dit beperkt de soorten projecten die je kunt maken tot op zekere hoogte.

Je kunt als alternatief een USB-webcam aansluiten, maar dit biedt niet dezelfde kleine vormfactor als bij eerdere Pi-modellen. Houd er ook rekening mee dat wanneer u een USB-webcam gebruikt, u naar de terminal moet gaan en een opdracht moet invoeren om het webcampakket te installeren. U kunt dan opdrachten gebruiken om een foto te maken met uw webcam, en u kunt uw opdrachten aanpassen om zaken als formaat, randen en andere voorwaarden op te geven. Het is niet zo naadloos als een typische Windows- of Chromebox mini-pc, waar je gewoon kunt aansluiten, spelen en videochatten. Je moet een commando invoeren voor zowat alles wat je doet.

Pi-computers zijn geweldig voor makers, maar toen ik echt begon te experimenteren met de Pi 400, realiseerde ik me dat het toetsenbord op sommige gebieden gunstig is, maar op andere beperkend.

Software: leer coderen

Naast een standaard kantoorsuite, fotoverwerkingssoftware en games, wordt de Pi 400 Kit geleverd met verschillende codeertoepassingen zoals Scratch, Scratch 2, Scratch 3, Blue Jay Java IDE, Green Foot Java IDE, Geany, Mathematica, Sense HAT-emulator en meer.

Hoewel het Raspberry Pi-besturingssysteem eenvoudig is, maken de meegeleverde applicaties dit een ideale computer voor een beginner die basisvaardigheden voor computerprogrammering wil leren. De interface bevat een directe verbinding met de Pi-site, waar u tal van projectideeën kunt vinden, van 3D-printsjablonen tot roboticaprojecten.

Prijs: een geweldige prijs

Tenzij je goed thuis bent in het gebruik van een Pi, zou ik niet aanraden om alleen met de Pi 400 te gaan. Het is het beste om met de kit te gaan. De Pi 400-kit kost ongeveer $ 100, en dat is een geweldige prijs gezien alles wat je krijgt. Het is een uitstekend cadeau voor een jonge techneut of iedereen die meer wil leren over computers of automatisering.

Image
Image

Raspberry Pi 400-kit versus Arduino-studentenkit

De Arduino Student Kit wordt geleverd met de Arduino Uno, een microcontrollerbord gebaseerd op ATmega328P. Het wordt geleverd met een heleboel accessoires voor allerlei soorten elektronica, automatisering en coderingsprojecten. De Arduino Kit lijkt meer op de oudere Pi-modellen omdat hij klein is en ontworpen voor het bouwen van verschillende soorten projecten.

De Pi 400 Kit is ook ontworpen voor projecten, maar het ontwerp van een pc-in-een-toetsenbord en de meegeleverde software maken het een betere optie als personal computer. De Arduino Uno is zelfs nog kaler dan de Pi 400 met het Raspberry Pi-besturingssysteem geïnstalleerd, aangezien de Pi 400-kit nogal wat kantoor- en programmeertoepassingen bevat.

Praktisch, veelzijdig en betaalbaar

In tegenstelling tot eerdere Raspberry Pi's die voor meer geavanceerde gebruikers zijn, is de Pi 400-kit ontworpen voor iedereen. Of je nu wilt leren programmeren, een spelsysteem wilt maken, een streamingsysteem wilt maken of je wilt verdiepen in 3D-modellering, de Pi 400 is een goed startpunt.

Specs

  • Productnaam 400
  • Product Merk Raspberry Pi
  • Prijs $100.00
  • Gewicht 1,5 lbs.
  • Productafmetingen 5,1 x 2,4 x 1,6 inch.
  • Kleur n.v.t.
  • CPU Broadcom BCM2711 quad-core Cortex-A72 (ARM v8) 64-bit SoC @ 1,8 GHz
  • RAM 4GB LPDDR4-3200
  • Poorten 2 × USB 3.0- en 1 × USB 2.0-poorten, Horizontale 40-pins GPIO-header, 2 × micro-HDMI-poorten (ondersteunt tot 4Kp60), microSD-slot, 5V DC via USB-connector
  • Connectiviteit Dual-band (2,4 GHz en 5,0 GHz) IEEE 802.11b/g/n/ac draadloos LAN, Bluetooth 5.0, BLE, Gigabit Ethernet
  • Software Raspberry Pi OS (voorheen Raspbian)
  • Wat is inbegrepen Raspberry Pi 400, voeding, muis, SD-kaart met voorgeïnstalleerd besturingssysteem, micro HDMI naar HDMI-kabel, Raspberry Pi Beginner's Guide

Aanbevolen: