Hoe veilig is de functie voor verdwijnende berichten van WhatsApp?

Inhoudsopgave:

Hoe veilig is de functie voor verdwijnende berichten van WhatsApp?
Hoe veilig is de functie voor verdwijnende berichten van WhatsApp?
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Gebruikers van de WhatsApp-berichtenservice hebben nu de mogelijkheid om hun berichten zelfvernietigend te maken.
  • De optie voor verdwijnend bericht komt overeen met vergelijkbare functies in apps zoals Signal.
  • Vertrouw er niet op dat de verdwijnende berichten volledig privé zijn, zeggen experts.
Image
Image

De nieuwe functie voor verdwijnende berichten die WhatsApp deze maand uitrolt, is mogelijk niet helemaal veilig, zeggen experts.

Als de nieuwe optie is ingeschakeld, worden berichten na 7 dagen automatisch verwijderd. Het is een poging om vergelijkbare zelfvernietigende berichtmogelijkheden in apps zoals Signal of Snapchat te evenaren. Maar experts zeggen: denk niet dat je privénotities per se voor altijd verdwenen zijn.

"Je moet er niet op vertrouwen dat verdwijnende berichten privé zijn", zei Matt Boddy, CTO en medeoprichter van Traced Mobile Security in een e-mailinterview. "Ja, het kan een zekere mate van privacy toevoegen aan je berichten, maar ze zijn zeker niet volledig privé. De ontvanger kan bijvoorbeeld een screenshot maken, het bericht kopiëren of doorsturen voordat het verdwijnt."

"Bovendien worden media van WhatsApp-berichten standaard opgeslagen op de telefoon van een gebruiker, inclusief die van een verdwijnend bericht. Elke gebruiker zou deze instelling moeten wijzigen om het automatisch downloaden van WhatsApp te stoppen."

Verdwijnt binnenkort op een scherm bij jou in de buurt

Het inschakelen van de nieuwe functie is eenvoudig. Tik gewoon op de chatnaam boven aan het scherm en scrol omlaag naar een nieuwe optie voor het verdwijnen van berichten. Als u deze optie inschakelt, worden oudere berichten niet verwijderd, en elk lid van een chat kan de instelling beheren, maar in een groepschat hebben alleen beheerders controle.

Volgens een FAQ-post verwijdert de nieuwe functie ook alle foto's of video's na zeven dagen. De functie voor verdwijnende berichten wordt deze maand uitgerold voor alle WhatsApp-gebruikers, aldus het bedrijf.

Een mogelijk gebruik van de nieuwe functie is dat "wanneer journalisten, activisten, demonstranten of andere risicopersonen worden gearresteerd door overtreffende regeringen, er een grotere kans is dat gevoelige privé-inhoud tegen de tijd is gewist politie erin slaagt om toegang te krijgen tot de inhoud van een apparaat, "zei Ray Walsh, Digital Privacy Expert bij ProPrivacy, in een e-mailinterview.

Image
Image

Je moet er echter op vertrouwen dat WhatsApp echt berichten verwijdert, zegt beveiligingsexpert Pieter VanIperen. "Maar herinner jezelf er dan aan dat wanneer je op internet bent, het nooit voor altijd weg is", zei hij in een e-mailinterview.

"Omdat die berichten nog steeds een spoor hebben, kunnen ze nog steeds worden doorgestuurd, gekopieerd, per ongeluk gearchiveerd en kunnen media automatisch naar je telefoon worden gedownload. Bovendien zouden onervaren gebruikers die functie kunnen gebruiken om gevoelige informatie te verzenden, zoals een burgerservicenummer of creditcardgegevens, denkend dat het veilig is omdat het bericht verdwijnt."

Er zijn meer veilige opties beschikbaar

De nieuwe functie "lijkt alleen gericht te zijn op de gebruikerservaring, wat betekent dat het de manier waarop WhatsApp gebruikersgegevens van hun kant verwerkt niet zou veranderen", Michael Huth, medeoprichter en CTO van XAIN en een professor die onderzoek doet naar cyberbeveiliging aan het Imperial College London, zei in een e-mailinterview.

"Op het eerste gezicht biedt het gebruikers een glimmende nieuwe functie - die bij nader inzien ook nadelen heeft - maar het lost het serieuzere probleem van Facebook's privacy-invasieve methoden niet op. Daarom ben ik nog steeds sterk raad aan om andere, veiligere berichtendiensten te gebruiken, zoals Signal of Threema."

Verdwijnende berichten bieden minder flexibiliteit dan zijn concurrenten, benadrukt Huth. Er is bijvoorbeeld geen manier om de tijdsduur dat berichten worden opgeslagen te wijzigen.

WhatsApp zei op zijn blog dat "we beginnen met zeven dagen omdat we denken dat het gemoedsrust biedt dat gesprekken niet permanent zijn en toch praktisch blijven, zodat je niet vergeet waar je over aan het chatten was. Het winkelen lijst- of winkeladres dat je een paar dagen geleden hebt ontvangen, zal er zijn zolang je het nodig hebt, en verdwijnen als je het niet meer nodig hebt."

Maar herinner jezelf er dan aan dat wanneer je op internet bent, het nooit voor altijd weg is.

Vergeleken met andere end-to-end versleutelde berichten-apps, voldoet WhatsApp nog steeds niet, zei Caleb Chen, de redacteur van Privacy News Online, in een e-mailinterview. "Het onvermogen om in te stellen hoe lang verdwijnende berichten duren is teleurstellend, maar zelfs daarbuiten gebruikt WhatsApp's moederbedrijf Facebook actief metadata van WhatsApp-gebruikers voor het verzamelen van informatie - iets dat lang niet zo intensief wordt gedaan door concurrenten", voegde hij eraan toe..

Voor degenen die nieuwsgierige blikken van hun correspondentie af willen houden, is de nieuwe WhatsApp-mogelijkheid voor verdwijnende berichten de moeite van het bekijken waard. Vertrouw er gewoon je donkerste geheimen niet mee.

Aanbevolen: