Hoe verhoudt standaard dvd-opschaling zich tot Blu-ray?

Inhoudsopgave:

Hoe verhoudt standaard dvd-opschaling zich tot Blu-ray?
Hoe verhoudt standaard dvd-opschaling zich tot Blu-ray?
Anonim

Als uw verzameling thuisbioscoopfilms een mix van dvd's en Blu-ray Discs bevat, vraagt u zich misschien af wat de verschillen zijn tussen dvd-kwaliteit en Blu-ray Disc-kwaliteit. Hier is een inleiding over het opschalen van dvd's en hoe de resultaten zich verhouden tot Blu-ray.

Image
Image

De evolutie van dvd's

Het dvd-formaat ondersteunt een natuurlijke videoresolutie van 720 x 480 (480i). Wanneer u een schijf in een dvd-speler plaatst, leest de speler deze resolutie. Daarom is dvd geclassificeerd als een standaardresolutie-indeling.

Dit werkte goed toen het dvd-formaat in 1997 debuteerde, maar fabrikanten van dvd-spelers besloten al snel om de dvd-beeldkwaliteit te verbeteren. Ze implementeerden extra verwerking op het dvd-signaal nadat het van de schijf was gelezen, maar voordat het de tv bereikte. Dit proces wordt progressieve scan genoemd.

Progressive scan dvd-spelers hebben dezelfde resolutie als andere spelers, maar zorgen voor een vloeiender beeld.

Introductie van dvd-opschaling

Hoewel progressieve scan de beeldkwaliteit op compatibele tv's verbeterde, had de beeldkwaliteit meer hulp nodig toen HDTV opkwam. Als reactie hierop creëerden dvd-makers een proces genaamd upscaling.

Upscaling komt wiskundig overeen met het aantal pixels van het dvd-uitgangssignaal met het fysieke aantal pixels op een HDTV, die doorgaans 1280 x 720 (720p), 1920 x 1080 (1080i of 1080p) of 3840 x 2160 (2160p) is of 4K).

  • 720p staat voor 1, 280 pixels die horizontaal over het scherm worden weergegeven en 720 pixels verticaal over het scherm. Dit betekent dat er 720 horizontale lijnen op het scherm progressief worden weergegeven, of dat elke lijn na een andere wordt weergegeven.
  • 1080i staat voor 1, 920 pixels weergegeven over een scherm horizontaal en 1,080 pixels naar beneden op een scherm verticaal. Dit betekent dat er afwisselend 1.080 horizontale lijnen worden weergegeven. Alle oneven regels worden weergegeven, gevolgd door alle even regels.
  • 1080p staat voor 1.080 horizontale lijnen die opeenvolgend worden weergegeven. Dit betekent dat alle lijnen tijdens dezelfde doorgang worden weergegeven.
  • 4K (of 2160p) staat voor 3.480 horizontale lijnen die opeenvolgend worden weergegeven. Dit betekent dat alle lijnen tijdens dezelfde doorgang worden weergegeven.

Het praktische effect van dvd-opschaling

Visueel is er voor de gemiddelde consument niet veel verschil tussen 720p en 1080i. 720p levert echter een iets vloeiender beeld op omdat lijnen en pixels in een opeenvolgend patroon worden weergegeven in plaats van in een alternatief patroon.

Upscaling is een goede manier om de opgeschaalde pixeluitvoer van een dvd-speler af te stemmen op de natuurlijke pixelweergaveresolutie van een HDTV, wat resulteert in betere details en kleurconsistentie. Opschalen kan echter geen standaard dvd-afbeeldingen converteren naar echte high-definition (of 4K) afbeeldingen.

Upscaling werkt het beste met schermen met vaste pixels, zoals plasma-, lcd- en OLED-tv's. De resultaten zijn niet altijd consistent op CRT-gebaseerde HDTV's (er zijn er nog niet veel van in gebruik).

Aandachtspunten over dvd-upscaling

Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden bij het werken met een dvd-speler en een nieuwere tv.

Heb ik een opwaardeerbare dvd-speler nodig?

Je kunt elke dvd-speler aansluiten op een HDTV. Opschaling dvd-spelers zijn beter in staat om de natuurlijke pixelresolutie van een HDTV te evenaren. Toch kunt u goede resultaten zien op een standaard dvd-speler die geen progressieve scan- of opschalingsmogelijkheid heeft wanneer deze is aangesloten op de meegeleverde component- of S-video-ingangen van een HDTV.

De meeste nieuwere tv's hebben geen S-video-ingangen.

Een dvd-speler aansluiten op een HDTV

Als je een HDTV (of 4K Ultra HD TV) en een standaard dvd-speler hebt, gebruik dan de component videoverbinding (rood-blauw-groen) tussen de dvd-speler en de HDTV voor de beste resultaten. Als uw dvd-speler geschikt is voor progressieve scan, gebruik dan altijd deze optie wanneer deze is aangesloten op een tv die geschikt is voor progressieve scan. Als uw dvd-speler echter upscaling biedt, heeft deze een HDMI-aansluiting, dus gebruik altijd HDMI om toegang te krijgen tot de opschalingsmogelijkheden van de dvd-speler.

True High-Definition weergave

Dvd-opschaling is slechts een benadering van de high-definition kijkervaring. Om echte high-definition weergave van een schijfformaat te krijgen, gebruikt u Blu-ray Disc-inhoud met een Blu-ray-speler die is aangesloten op een HDTV of 4K Ultra HD-tv via HDMI. Het Blu-ray Disc-formaat ondersteunt 720p, 1080i en 1080p resoluties.

Dvd-opwaardering versus Blu-ray

Een opgeschaalde dvd kan, zelfs als hij goed is, niet tippen aan de kwaliteit van een natuurlijke Blu-ray Disc-bron. Vergeleken met Blu-ray Disc ziet een opgeschaalde dvd er meestal platter en zachter uit, vooral op de achtergrond.

Er is een verschil als je naar rood en blauw kijkt. Bij opgeschaalde dvd's hebben rood en blauw de neiging om onderliggende details te negeren. Dezelfde kleuren in Blu-ray zijn strak, met het detail zichtbaar onder de kleur.

Hoewel een opschaling van dvd's alleen dvd's kan opschalen naar 1080p, accepteert een Ultra HD-tv dat signaal en wordt het verder opgeschaald naar 4K.

Blu-ray maakt inhoud beter

Alle Blu-ray Disc-spelers kunnen standaard-dvd's opwaarderen, op voorwaarde dat de speler is aangesloten op een HDTV of 4K Ultra HD-tv met behulp van de HDMI-verbindingsoptie.

Sommige Blu-ray Disc-spelers hebben ingebouwde 4K-opschaling voor zowel dvd- als Blu-ray Disc-weergave. Als een Blu-ray Disc-speler deze functie niet biedt, scha alt de 4K Ultra HD-tv het 1080p-signaal van de Blu-ray Disc-speler verder op naar 4K.

Aanbevolen: