Hoe de EDATE-functie in Excel te gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe de EDATE-functie in Excel te gebruiken
Hoe de EDATE-functie in Excel te gebruiken
Anonim

Wat te weten

  • De syntaxis voor EDATE heeft twee argumenten: start_date en months en is geschreven =EDATE(date, months).
  • U kunt positieve of negatieve gehele getallen gebruiken om het aantal te berekenen maanden aan te geven.
  • De EDATE-functie wordt vaak gebruikt om vervaldatums in financiële transacties, vervaldatums en vervaldatums te berekenen.

Dit artikel behandelt het gebruik van de EDATE-functie in Excel voor Microsoft 365, Excel 2019 en Excel 2016 en eerder.

Hoe de EDATE-functie te gebruiken in Microsoft Excel

De EDATE-functie in Microsoft Excel berekent een datum na het optellen of aftrekken van een bepaald aantal maanden bij een bepaalde datum. Als u bijvoorbeeld de datum 13 maanden vanaf vandaag wilt weten, kunt u de EDATE-functie gebruiken om dat te vinden.

De functie is gebaseerd op twee argumenten:

  • start_date: Dit is de datum waarop u de retourdatum wilt baseren.
  • month: dit is het aantal maanden dat u wilt optellen of aftrekken van de startdatum.

De syntaxis voor de EDATE-functie is:

=EDATE(datum, maanden)

In deze formule is de date de locatie van de datum in Excel, en de month is het aantal maanden dat u wilt optellen of aftrekken.

Als u het bovenstaande voorbeeld gebruikt, zou de functie er als volgt uit kunnen zien:

(Ervan uitgaande dat de datum voor vandaag 18-10-2020 is)

=EDATE(cel, 13)

Er zijn echter een paar kanttekeningen bij hoe dit werkt, dus volg deze stapsgewijze instructies:

In dit voorbeeld heeft het Excel-spreadsheet 3 kolommen: Startdatum, Months en EDATEDit zijn de kolommen die zullen worden gebruikt om te illustreren hoe deze functie werkt. U hoeft uw spreadsheet niet op dezelfde manier op te maken. Wat belangrijk is, is dat de Startdatum correct is opgemaakt en dat de formule correct is geschreven. U kunt het resultaat in elke cel retourneren.

  1. Typ in Excel de datum waarmee u wilt beginnen in een cel. In dit voorbeeld staat de datum in cel A2 en is 18-10-2020.

    Met Excel is het niet zo eenvoudig als een datum typen en ervan uitgaan dat Excel deze zal herkennen. Je moet de datum die je wilt opmaken als Date met behulp van het Format menu. Typ hiervoor de datum en selecteer vervolgens de cel (u kunt ook meerdere cellen selecteren voor opmaak). Druk vervolgens op Ctrl+1 op uw toetsenbord. Dit opent het Format menu. Selecteer het tabblad Datum en selecteer het formaat dat u voor de datum wilt gebruiken.

    Image
    Image
  2. In de volgende kolom (in dit voorbeeld met het label Months), typt u op dezelfde regel het aantal maanden dat u wilt gebruiken. Onthoud dat dit een aantal maanden kan zijn om op te tellen of af te trekken, dus het kan een geheel getal of een negatief getal zijn, maar het kan geen decimaal getal zijn.

    Image
    Image
  3. In de volgende kolom (in dit voorbeeld met het label EDATE), typt u op dezelfde regel de formule:

    =EDATUM(A2, 13)

    Dit vertelt Excel dat u 13 maanden wilt toevoegen aan de datum in cel A2.

    Image
    Image
  4. Druk nu op Enter op je toetsenbord. Hiermee wordt een getal geretourneerd dat geen datum is. Geen paniek. Microsoft Excel slaat datums op als opeenvolgende getallen, beginnend vanaf 1 januari 1900. Dus als u de formule correct hebt ingevoerd, zou het geretourneerde getal 44518 moeten zijn. Dat komt omdat de datum van 18 oktober 2020 + 13 maanden 44,518 dagen isna 1 januari 1900.

    Excel herkent datums aan het einde van de maand en verplaatst ze achteruit of vooruit om het einde van een oneven maand aan te passen. Als in dit voorbeeld bijvoorbeeld de startdatum 31 januari 2020 was en we er nog 13 maanden aan wilden toevoegen, zou het resultaat van de EDATE-functie 28 februari 2021 zijn.

    Image
    Image
  5. Om het geretourneerde getal om te zetten in een herkenbare datum, klikt u op de cel en drukt u vervolgens op Ctrl+1 op uw toetsenbord. Dit opent het Format Cells dialoogvenster.

    Image
    Image
  6. Selecteer in het dialoogvenster Cellen opmaken het tabblad Datum in het categorievak aan de linkerkant.

    Image
    Image
  7. Selecteer uit de opties die aan de rechterkant verschijnen het formaat van de datum die u wilt gebruiken en klik vervolgens op OK.

    Image
    Image
  8. De datum zou nu in het door jou gekozen formaat moeten worden weergegeven.

    Image
    Image

Gebruik van de EDATE-functie

Meestal wordt de EDATE-functie, die is gecategoriseerd onder de DATE/TIME-functies van Excel, gebruikt in crediteuren- of debiteurenfuncties om de vervaldatums voor rekeningen te berekenen. U kunt deze functie echter ook gebruiken bij het bepalen van tellingen per maand, of zelfs om erachter te komen wat een datum kan zijn X aantal maanden vanaf een bepaalde datum of X aantal maanden vóór een bepaalde datum.

De EDATE-functie kan ook met andere functies worden gebruikt.

Aanbevolen: