Kun je fabrieksstuurbedieningen gebruiken met aftermarket head-units?

Inhoudsopgave:

Kun je fabrieksstuurbedieningen gebruiken met aftermarket head-units?
Kun je fabrieksstuurbedieningen gebruiken met aftermarket head-units?
Anonim

De keuze om een oudere fabrieksautoradio te upgraden is meestal eenvoudig. Toch kunnen factoren zoals niet-standaard head-units en stuurbediening de zaken bemoeilijken. In het geval van audiobediening op het stuur, bestaat de angst dat de fabrieksbediening niet zal werken met een nieuwe head-unit, en aftermarket-oplossingen zijn op zijn best onhandig.

Te overwegen factoren

De angst om de stuurbediening te verliezen bij het upgraden van een autoradio is grotendeels ongegrond, maar dit type upgrade is complexer dan de meeste. Hoewel het mogelijk is om aftermarket-audiobediening op het stuur te implementeren met uw OEM-hardware (Original Equipment Manufacturer), is het geen gegeven dat een nieuwe head-unit die u koopt, zal werken met uw stuurbedieningen.

Image
Image

Naast het kopen van een compatibele vervanging van de head-unit, omvat een typisch installatiescenario ook de aankoop en installatie van het juiste type audiobedieningsadapter op het stuur om de communicatie tussen uw fabrieksbedieningen en uw aftermarket-head-unit te vergemakkelijken.

Als dat ingewikkeld klinkt, is het dat - en dat is het niet. Er is meer compatibiliteit dan je zou denken, met een groot aantal fabrikanten die dezelfde set interoperabele communicatieprotocollen gebruiken, dus je hebt maar een handvol opties om te overwegen in plaats van tientallen.

Kun je de audiobediening van het stuurwiel zonder adapter aansluiten op een aftermarket-radio?

Als het onderwerp van het upgraden van een fabrieksautoradio ter sprake komt, is het eerste dat de meeste mensen zich afvragen of het mogelijk is om de audiobediening op het stuur te behouden. Daarna is het logisch om je af te vragen of het mogelijk is om die bedieningselementen zonder adapter te behouden.

Dit onderwerp is een beetje ingewikkeld, maar het basisantwoord is dat, nee, je kunt geen audiobediening op het stuur op een aftermarket-radio aansluiten zonder een adapter. Er zijn enkele uitzonderingen, daarom is het belangrijk om uit te zoeken welk type bedieningselementen uw auto heeft en of u een plug-and-play-radio kunt vinden die werkt. In de meeste gevallen is echter een adapter vereist.

Het belangrijkste voorbehoud is dat, hoewel je een adapter nodig hebt, het mogelijk is om een adapter te bouwen als je over de juiste kennis en ervaring beschikt. Het probleem is dat dit geen doe-het-zelf-project is dat iedereen kan aanpakken. Als je niet in staat bent om een adapter te ontwerpen en te implementeren zonder hulp van buitenaf, kun je er beter een kopen.

Plan vooruit met de audiobediening op het stuur in gedachten

Zoals met veel andere aspecten van het upgraden van een autoradio, moet je een plan hebben. In het geval van audiobediening op het stuur, is vooruit plannen belangrijk omdat verschillende bewegende delen op de juiste manier bij elkaar moeten komen.

De eerste stap in dit proces is om de verschillende adapters op de markt te bekijken en een adapter te identificeren die werkt met uw voertuig. Elk voertuig voldoet aan een specifiek communicatieprotocol, dus het is essentieel om een adapterkit te vinden die met dat protocol werkt.

Bekijk vervolgens de verschillende head-units die compatibel zijn met de adapter. Hoewel dit je opties enigszins beperkt, heb je nog steeds veel head-units om uit te kiezen.

Het is ook belangrijk op te merken dat de adapter en de head-unit tegelijkertijd moeten worden geïnstalleerd om arbeidstijd te besparen. Het probleem hier is dat als je een nieuwe head-unit installeert voordat je aan stuurbediening denkt, en je kiest er een die deze functie ondersteunt, je alles weer uit elkaar moet halen om de adapter te installeren.

Stuurbedieningstypes en aftermarket head-units

Er zijn twee hoofdtypen stuurwielingangen (SWI) die de meeste systemen gebruiken: SWI-JS en SWI-JACK. Terwijl SWI-JS wordt gebruikt door Jensen en Sony head-units, en SWI-JACK wordt gebruikt door JVC, Alpine, Clarion en Kenwood, gebruiken veel andere fabrikanten ook een van deze twee algemene standaarden.

De sleutel tot het behouden van de audiobedieningsfunctionaliteit van uw OEM-stuurwiel met een aftermarket-head-unit is het selecteren van een head-unit met het juiste type bedieningsingang, het vinden van de juiste adapter en vervolgens alles aansluiten zodat alles goed speelt samen.

Weet wanneer je professionele hulp moet zoeken

Het installeren van een head-unit is een relatief eenvoudige taak die bijna iedereen in een middag of minder kan volbrengen, afhankelijk van het voertuig. In de meeste gevallen is dit type upgrade een plug-and-play-bewerking, vooral als u een kabelboomadapter kunt vinden.

Het installeren van de audiobediening op het stuur is een taak die de meeste doe-het-zelvers thuis kunnen doen, maar het is iets ingewikkelder. In tegenstelling tot andere auto-audiocomponenten zijn deze apparaten niet ontworpen om plug-and-play te zijn. Er zijn doorgaans voertuigspecifieke installatieprocedures en meestal moet u een deel van de fabrieksbedrading aansluiten.

In sommige gevallen moet u ook elke stuurwielknop programmeren om overeen te komen met een specifieke hoofdeenheidfunctie. Dat geeft veel vrijheid op het gebied van maatwerk, maar het is een extra complicatie waar je rekening mee moet houden voordat je erin gaat duiken. je helpen.

Aanbevolen: