Reboot vs Reset: wat is het verschil?

Inhoudsopgave:

Reboot vs Reset: wat is het verschil?
Reboot vs Reset: wat is het verschil?
Anonim

Wat betekent het om opnieuw op te starten? Is opnieuw opstarten hetzelfde als opnieuw opstarten? Hoe zit het met het resetten van een computer, router, telefoon, enz.? Het lijkt misschien dwaas om ze van elkaar te onderscheiden, maar onder deze drie termen zijn eigenlijk twee totaal verschillende betekenissen!

De reden waarom het belangrijk is om het verschil te weten tussen opnieuw opstarten en opnieuw instellen, is dat ze twee heel verschillende dingen doen, ondanks dat ze als hetzelfde woord klinken. De ene is veel destructiever en permanenter dan de andere, en er zijn tal van scenario's waarin je moet weten welke actie je moet uitvoeren om een bepaalde taak te voltooien.

Dit klinkt allemaal misschien cryptisch en verwarrend, vooral als je variaties zoals zachte reset en harde reset toevoegt, maar blijf lezen om te leren wat er echt met deze termen wordt bedoeld, zodat je precies weet wat er van je wordt gevraagd wanneer een van deze termen wordt weergegeven in een handleiding voor probleemoplossing of wanneer iemand van de technische ondersteuning u vraagt om het een of het ander te doen.

Image
Image

Herstart betekent iets uitschakelen

Reboot, herstart, power cycle en soft reset betekenen allemaal hetzelfde. Als u wordt gevraagd "uw computer opnieuw op te starten", "uw telefoon opnieuw op te starten", "uw router uit en weer in te schakelen" of "uw laptop zacht te resetten", wordt u gevraagd het apparaat uit te schakelen zodat het geen stroom meer krijgt van de muur of de batterij en vervolgens om hem weer aan te zetten.

Iets opnieuw opstarten is een veelvoorkomende taak die u op allerlei soorten apparaten kunt uitvoeren als ze niet werken zoals u verwacht. U kunt een router, modem, laptop, tablet, smart device, telefoon, desktopcomputer, enz. opnieuw opstarten.

In meer technische bewoordingen, iets opnieuw opstarten of opnieuw opstarten, betekent het uitschakelen van de energiestatus. Wanneer u het apparaat uitschakelt, krijgt het geen stroom. Wanneer het weer wordt ingeschakeld, krijgt het stroom. Een herstart / herstart is een enkele stap die zowel het afsluiten als het inschakelen van iets omvat.

Wanneer de meeste apparaten (zoals computers) worden uitgeschakeld, worden alle softwareprogramma's tijdens het proces ook afgesloten. Dit omvat alles dat in het geheugen is geladen, zoals video's die je afspeelt, websites die je hebt geopend, documenten die je aan het bewerken bent, enz. Zodra het apparaat weer is ingeschakeld, moeten die apps en bestanden opnieuw worden geopend.

Hoewel de actieve software samen met de stroom wordt afgesloten, worden noch de software, noch de programma's die u had geopend, verwijderd. De applicaties worden gewoon afgesloten wanneer de stroom uitv alt. Zodra de stroom weer is ingeschakeld, kunt u dezelfde softwareprogramma's, games, bestanden, enz. openen.

Een computer in de slaapstand zetten en vervolgens volledig afsluiten is niet hetzelfde als een normale afsluiting. Dit komt omdat de geheugeninhoud niet wordt leeggemaakt, maar in plaats daarvan naar de harde schijf wordt geschreven en vervolgens wordt hersteld wanneer u de volgende keer een back-up maakt.

Een netsnoer uit de muur trekken, een batterij verwijderen en softwareknoppen gebruiken zijn enkele manieren waarop u een apparaat opnieuw kunt opstarten, maar dit zijn niet per se goede manieren om het te doen. Leer hoe u een Windows-computer opnieuw opstart voor een voorbeeld van de juiste manier om dit te doen.

Reset betekent wissen en herstellen

Begrijpen wat 'reset' betekent, kan verwarrend zijn in het licht van woorden als 'reboot', 'restart' en 'soft reset', omdat ze soms door elkaar worden gebruikt, ook al hebben ze twee totaal verschillende betekenissen.

De eenvoudigste manier om het te zeggen is dit: resetten is hetzelfde als wissen Een apparaat resetten is door het terug te zetten in dezelfde staat als toen het voor het eerst was gekocht, vaak een herstel of fabrieksreset genoemd (ook een harde reset). Het is letterlijk het wissen en opnieuw installeren van een systeem, aangezien de enige manier voor een echte reset is om de huidige software volledig te verwijderen.

Zeg bijvoorbeeld dat je het wachtwoord van je router bent vergeten. Als u de router gewoon opnieuw zou opstarten, zou u zich in dezelfde situatie bevinden wanneer deze weer wordt ingeschakeld: u kent het wachtwoord niet en u kunt niet inloggen.

Als u de router echter zou resetten, vervangt de originele software waarmee deze werd geleverd de software die erop werd uitgevoerd net voor de reset. Dit betekent dat alle aanpassingen die je hebt gemaakt sinds je het hebt gekocht, zoals het maken van een nieuw wachtwoord (dat je bent vergeten) of een wifi-netwerk, worden verwijderd als de nieuwe/originele software het overneemt. Ervan uitgaande dat u dit daadwerkelijk hebt gedaan, wordt het oorspronkelijke routerwachtwoord hersteld en kunt u inloggen met het standaardwachtwoord van de router.

Omdat het zo destructief is, is een reset niet iets dat je op je computer of een ander apparaat wilt doen, tenzij het echt nodig is. U kunt bijvoorbeeld uw pc resetten om Windows helemaal opnieuw te installeren of uw iPhone resetten om al uw instellingen en apps te wissen.

Onthoud dat al deze termen verwijzen naar dezelfde handeling van het wissen van de software: reset, harde reset, fabrieksreset en herstel.

Hier is waarom het belangrijk is om het verschil te kennen

We hebben hier hierboven over gesproken, maar het is belangrijk om de gevolgen te begrijpen van het verwarren van deze twee veelvoorkomende termen:

Als u bijvoorbeeld wordt verteld om "de computer opnieuw in te stellen nadat u het programma hebt geïnstalleerd", krijgt u technisch gezien de instructie om alle software op de computer te wissen, simpelweg omdat u een nieuw programma hebt geïnstalleerd! Dit is duidelijk een vergissing en de juistere richting zou zijn geweest om de computer na de installatie opnieuw op te starten.

Op dezelfde manier is het simpelweg niet de beste beslissing om je smartphone opnieuw op te starten voordat je hem aan iemand verkoopt. Door het apparaat opnieuw op te starten, wordt het gewoon in- en uitgeschakeld en wordt de software niet echt gereset / hersteld zoals u echt wilt, wat in dit geval al uw aangepaste apps zou wissen en alle achterblijvende persoonlijke informatie zou verwijderen.

Als je nog steeds moeite hebt om te begrijpen hoe je de verschillen moet onthouden, overweeg dan het volgende: restart is om een opstart opnieuw uit te voeren en reset is om in te stellen een nieuw systeem opzetten.

Aanbevolen: