Hoe een tv als computermonitor te gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe een tv als computermonitor te gebruiken
Hoe een tv als computermonitor te gebruiken
Anonim

Wat te weten

  • Zorg ervoor dat je de juiste kabel hebt. Welke u gebruikt, hangt af van uw tv en uw computer; de meesten gebruiken HDMI.
  • Resolutie aanpassen door naar Advanced display info > te gaan Display-adaptereigenschappen voor Display X > List all> Selecteer de resolutie van uw tv > OK.

In dit artikel wordt beschreven hoe u uw tv als monitor kunt gebruiken met een Windows-computer. Het schetst ook de voor- en nadelen hiervan.

Hoe u uw tv in een monitor kunt veranderen

Ervan uitgaande dat je de juiste kabel hebt en weet dat je tv en pc elkaars resolutie(s) ondersteunen, hoef je ze alleen maar op elkaar aan te sluiten en ze allebei aan te zetten. Zorg ervoor dat de tv is ingesteld op de juiste beeldschermaansluiting, afhankelijk van welke u hebt gebruikt om hem op uw pc aan te sluiten, en u zou binnen enkele seconden uw inlogscherm moeten zien verschijnen.

Als je het gevoel hebt dat de resolutie niet helemaal is wat je ervan had verwacht, of als het er wazig uitziet, moet je misschien handmatig de juiste resolutie instellen. Volg hiervoor deze stappen:

  1. Zoek naar Advanced display info in de Windows-zoekbalk en selecteer het bijbehorende resultaat.
  2. Als je meerdere schermen hebt aangesloten, gebruik dan het vervolgkeuzemenu om je tv te selecteren.
  3. Selecteer Beeldschermadaptereigenschappen voor Display X (ons voorbeeld zegt Display 1).

    Image
    Image
  4. Selecteer Lijst alle modi.
  5. Gebruik de lijst om de oorspronkelijke resolutie van uw tv te vinden, selecteer deze en selecteer vervolgens OK.

Wat u moet doen voordat u van uw tv een monitor maakt

Zorg er eerst voor dat je de juiste kabel hebt. De meeste moderne tv's gebruiken HDMI-aansluitingen, maar kijk naar de specifieke ingangen van je tv om te zien welke die worden gebruikt.

Vergelijk dat dan met de video-uitvoeropties van uw pc. De meeste moderne grafische kaarten ondersteunen HDMI en DisplayPort, maar oudere bieden mogelijk alleen DVI-D of zelfs VGA.

Als er een mismatch is tussen je pc en tv, heb je niet helemaal pech. U kunt altijd een converter of adapter gebruiken om de ene connector in de andere te veranderen. Dat kan van invloed zijn op de beeldkwaliteit en u kunt een VGA-kabel niet omzetten in HDMI als u verbinding maakt met een 4K-tv (omdat VGA een dergelijke hoge resolutie niet ondersteunt), maar zolang uw pc en tv qua leeftijd niet te veel van elkaar verschillen, zou je een oplossing moeten kunnen vinden die werkt.

De GPU van uw pc moet niet alleen de juiste resolutie voor de kabel krijgen, maar ook de resolutie van uw tv ondersteunen. Om erachter te komen welke GPU je hebt, typ je Device Manager in het Windows-zoekvak en selecteer je de Device Manager optie. Zoek vervolgens naar Beeldschermadapters en selecteer de pijl ernaast.

Image
Image

Uw GPU zou daar moeten worden vermeld, maar als deze dubbelzinnig is, klikt u met de rechtermuisknop (of houdt u ingedrukt) op het resultaat en selecteert u Eigenschappen. Kijk dan op het tabblad Details voor meer informatie.

Voer een Google-zoekopdracht uit naar uw specifieke GPU om erachter te komen welke resoluties deze ondersteunt en vergelijk deze met de oorspronkelijke resolutie van uw tv om er zeker van te zijn dat ze compatibel zijn.

Waarom je een tv misschien niet als monitor wilt gebruiken

Er zijn redenen waarom de meeste mensen monitoren als monitor gebruiken, en tv's en tv's, en waarom ze als zodanig worden verkocht: omdat ze zijn ontworpen met verschillende inhoud en kijkafstanden in gedachten.

Je kunt de pixels zien

TV's zijn doorgaans groter dan hun monitor-tegenhangers met dezelfde resolutie, omdat er van je wordt verwacht dat je anderhalve meter of meer van het scherm af zit. Tenzij je het hebt over kleinere 4K-schermen of sommige van de nieuwe generatie 8K-tv's, betekent het zitten op de typische monitorafstand van twee tot drie voet, dat je veel meer kans hebt om beïnvloed te worden door het schermdeureffect - iets VR-gebruikers zijn maar al te bekend met.

Als je op een normale tv-afstand zit, is dit geen probleem.

Responstijd, vernieuwingsfrequentie en invoervertraging

Als je van plan bent om je op een tv aangesloten pc te gebruiken om te gamen, dan is er naast resolutie nog een andere factor waarmee je rekening moet houden: de snelheid. De meeste tv's zijn niet ontworpen voor gamen op hoge snelheid, dus ondersteunen mogelijk alleen een verversingssnelheid van 60 Hz of zelfs 30 Hz (indien beperkt door oudere connectornormen). Dat kan een ondermaatse game-ervaring opleveren, vooral als je gewend bent om met hogere verversings- en framesnelheden op een gamingmonitor te spelen.

TV's die niet zijn ontworpen om te gamen, hebben over het algemeen ook vrij trage reactietijden: de tijd die een pixel nodig heeft om van kleur te veranderen. Alles boven de 5 ms kan leiden tot ghosting van afbeeldingen, waardoor de visuele ervaring slechter wordt.

Hoge verversingsfrequenties en reactietijden kunnen, samen, ook leiden tot een hoge input lag: dat is de tijd die nodig is om je input te registreren op het scherm. Dat kan problematisch zijn in snelle games en echt remmend in competitieve games. Als je van plan bent om onderlinge multiplayer-games te spelen, kan een lage invoervertraging echt een verschil maken en kan het betekenen dat je oudere tv's helemaal niet meer als monitoren moet gebruiken.

Nieuwere tv's bevatten echter vaak een "spelmodus", die deze problemen kan verlichten, of hoge verversingssnelheden en lage responstijden hebben als onderdeel van hun specificaties om gamers beter te ondersteunen. Raadpleeg je handleiding om erachter te komen waartoe je tv in staat is en welke invloed dit kan hebben op gamen.

Kleurcompressie

Afhankelijk van de tv en de connector die je gebruikt om hem aan je pc te koppelen, is er ook een kans dat hij een of andere vorm van kleurcompressie gebruikt om bandbreedte en verwerking te besparen. Waar je tv in ideale omstandigheden 4:4:4 kleursubsampling gebruikt, kan compressie die leidt tot 4:2:2 of zelfs 4:2:0 een beeld er aanzienlijk slechter uit laten zien.

Controleer of uw tv 4:4:4 kan bieden met de gewenste resolutie voordat u beslist of dit de juiste tv is voor uw pc.

Aanbevolen: