10 dingen die je moet doen nadat je gehackt bent

Inhoudsopgave:

10 dingen die je moet doen nadat je gehackt bent
10 dingen die je moet doen nadat je gehackt bent
Anonim

Je hebt een e-mailbijlage geopend die je waarschijnlijk niet had moeten hebben en nu is je computer langzamer gaan kruipen en gebeuren er andere vreemde dingen. Uw bank heeft u gebeld met de mededeling dat er een vreemde activiteit op uw rekening heeft plaatsgevonden en dat uw ISP al het verkeer van uw computer "null heeft doorgestuurd", omdat ze beweren dat het nu deel uitmaakt van een zombie-botnet. Dit alles en het is pas maandag.

Als uw computer is gecompromitteerd en is geïnfecteerd met een virus of andere malware, moet u actie ondernemen om te voorkomen dat uw bestanden worden vernietigd en ook om te voorkomen dat uw computer wordt gebruikt om andere computers aan te vallen. Dit zijn de basisstappen die u moet uitvoeren om weer normaal te worden nadat u bent gehackt. Is je smartphone gehackt? Dit is wat je moet doen.

Image
Image

Bottom Line

Om de verbinding te verbreken die de hacker gebruikt om "aan de touwtjes te trekken" op uw computer, moet u deze isoleren zodat deze niet op een netwerk kan communiceren. Isolatie voorkomt dat het wordt gebruikt om andere computers aan te vallen en voorkomt ook dat de hacker bestanden en andere informatie kan verkrijgen. Trek de netwerkkabel uit uw pc en schakel de wifi-verbinding uit. Als je een laptop hebt, is er vaak een schakelaar om de wifi uit te zetten. Vertrouw er niet op om dit via software te doen, aangezien de malware van de hacker u kan vertellen dat iets is uitgeschakeld terwijl het echt nog steeds verbonden is.

Shutdown en verwijder de harde schijf

Als uw computer is gehackt, moet u deze afsluiten om verdere schade aan uw bestanden te voorkomen. Nadat u het hebt uitgeschakeld, moet u de harde schijf eruit trekken en als secundaire niet-opstartbare schijf op een andere computer aansluiten. Zorg ervoor dat de andere computer een up-to-date antivirus- en antispywareprogramma heeft. U moet waarschijnlijk ook een gratis hulpprogramma voor het verwijderen van spyware of een gratis scanner voor het detecteren van rootkits downloaden van een betrouwbare bron zoals Sophos.

Om het een beetje makkelijker te maken, kunt u overwegen een USB-drivecaddy aan te schaffen om uw harde schijf in te plaatsen, zodat u deze gemakkelijker kunt aansluiten op een andere pc. Als u geen USB-caddy gebruikt en ervoor kiest om de schijf in plaats daarvan intern aan te sluiten, zorg er dan voor dat de DIP-schakelaars aan de achterkant van uw schijf zijn ingesteld als secundaire schijf. Als het is ingesteld op de primaire schijf, kan het proberen de andere pc op te starten met uw besturingssysteem en kan de hel weer losbreken.

Als u zich niet op uw gemak voelt bij het zelf verwijderen van een harde schijf of als u geen reservecomputer heeft, kunt u uw computer naar een gerenommeerde lokale pc-reparatiewerkplaats brengen.

Bottom Line

Gebruik de antivirus-, anti-spyware- en anti-rootkitscanners van de andere host-pc om ervoor te zorgen dat eventuele infecties van het bestandssysteem op uw harde schijf worden gedetecteerd en verwijderd.

Maak een back-up van uw belangrijke bestanden van de eerder geïnfecteerde schijf

U wilt al uw persoonlijke gegevens van de eerder geïnfecteerde schijf halen. Kopieer uw foto's, documenten, media en andere persoonlijke bestanden naar dvd, cd of een andere schone harde schijf.

Bottom Line

Zodra je hebt geverifieerd dat je bestandsback-up is gelukt, kun je de schijf terugzetten naar je oude pc en je voorbereiden op het volgende deel van het herstelproces. Zet ook de dipswitches van je schijf terug op primair.

Wis uw oude harde schijf volledig af

Zelfs als uit het scannen op virussen en spyware blijkt dat de dreiging is verdwenen, moet u er nog steeds niet op vertrouwen dat uw pc vrij is van malware. De enige manier om ervoor te zorgen dat de schijf helemaal schoon is, is door een hulpprogramma voor het wissen van de harde schijf te gebruiken om de schijf volledig leeg te maken en vervolgens uw besturingssysteem opnieuw te laden vanaf vertrouwde media.

Nadat je een back-up van al je gegevens hebt gemaakt en de harde schijf terug in je computer hebt geplaatst, gebruik je een veilig hulpprogramma voor het wissen van de schijf om de schijf volledig te wissen. Er zijn veel gratis en commerciële hulpprogramma's voor het wissen van schijven beschikbaar. De hulpprogramma's voor het wissen van schijven kunnen enkele uren duren om een schijf volledig te wissen, omdat ze elke sector van de harde schijf overschrijven, zelfs de lege, en ze maken vaak meerdere passen om er zeker van te zijn dat ze niets hebben gemist. Het lijkt misschien tijdrovend, maar het zorgt ervoor dat geen middel onbeproefd blijft en het is de enige manier om er zeker van te zijn dat je de dreiging hebt geëlimineerd.

Laad het besturingssysteem opnieuw vanaf vertrouwde media en installeer updates

Gebruik je originele OS-schijven die je hebt gekocht of die bij je computer zijn geleverd, gebruik geen schijven die ergens anders vandaan zijn gekopieerd of van onbekende oorsprong zijn. Het gebruik van vertrouwde media helpt ervoor te zorgen dat een virus op besmette schijven van het besturingssysteem uw pc niet opnieuw infecteert.

Zorg ervoor dat u alle updates en patches voor uw besturingssysteem downloadt voordat u iets anders installeert.

Bottom Line

Voordat u andere toepassingen laadt, moet u al uw beveiligingsgerelateerde software laden en patchen. U moet ervoor zorgen dat uw antivirussoftware up-to-date is voordat u andere toepassingen laadt, voor het geval deze apps malware bevatten die onopgemerkt blijft als uw virushandtekeningen niet actueel zijn

Scan uw gegevensback-upschijven op virussen

Ook al ben je er vrij zeker van dat alles schoon is, scan altijd je gegevensbestanden voordat je ze opnieuw in je systeem plaatst.

Maak een volledige back-up van uw systeem

Zodra alles in onberispelijke staat is, moet u een volledige back-up maken, zodat als dit ooit nog eens gebeurt, u niet zoveel tijd hoeft te besteden aan het herladen van uw systeem. Het gebruik van een back-uptool die een opstartbare harde schijf als back-up maakt, zal toekomstige herstelacties enorm helpen versnellen.

Aanbevolen: