Wat is Wireless N Networking?

Inhoudsopgave:

Wat is Wireless N Networking?
Wat is Wireless N Networking?
Anonim

Wireless N is een naam voor draadloze computernetwerkhardware die 802.11n Wi-Fi ondersteunt. Veelvoorkomende typen Wireless N-apparatuur zijn onder meer netwerkrouters, draadloze toegangspunten en game-adapters.

Image
Image

Waarom heet het Wireless N?

De term Wireless N werd populair in 2006 toen fabrikanten van netwerkapparatuur begonnen met het ontwikkelen van hardware met 802.11n-technologie. Totdat de 802.11n-industriestandaard in 2009 werd afgerond, konden fabrikanten hun producten niet met recht claimen als 802.11n-compatibel.

De alternatieve termen Draft N en Wireless N zijn uitgevonden om deze vroege producten te onderscheiden. Wireless N bleef later in gebruik, zelfs voor volledig compatibele producten, als alternatief voor de numerieke naam van de Wi-Fi-standaard.

Hoe snel is Wireless N?

Toen Wireless N voor het eerst debuteerde, was het een verbetering ten opzichte van de vorige Wireless G- en Wireless B-standaarden. Het was praktisch een verplichte upgrade, vooral met toenemende breedbandsnelheden.

Wireless N kan een theoretische bandbreedte van 300 Mbps bereiken. Latere Wireless N-apparaten gebruikten meerdere antennes om hogere snelheden te bereiken. Geen enkele is echter te vergelijken met de snelheden van latere wifi-generaties.

Ter vergelijking: Wireless AC, dat Wireless N volgde, heeft een theoretisch maximum van 1 Gbps per antenne, tot een maximum tussen 5 Gbps en 7 Gbps in totaal. De nieuwste versie, Wireless AX, beter bekend als Wi-Fi 6, gaat naar een maximum van ongeveer 11 Gbps.

Wat kan Wireless N doen?

Hoewel Wireless N achterloopt op zijn opvolgers, is het niet helemaal onbekwaam. Wireless N is geschikt voor de meest voorkomende toepassingen, inclusief streaming video.

Wireless N, met 300 Mbps, is voldoende voor standaarddefinitie en sommige high-definition videostreaming. Je kunt prima Netflix, YouTube of muziek luisteren op Spotify.

De problemen beginnen wanneer je die dingen op meerdere apparaten wilt doen, of als je te veel apparaten tegelijk in je netwerk hebt. Wi-Fi 5 en Wi-Fi 6 zijn gebouwd met het besef dat mensen steeds meer apparaten gingen verbinden, met de opkomst van streaming en slimme apparaten. Deze zijn dus ontworpen om meer verbindingen te verwerken dan Wireless N.

Als gevolg hiervan zul je zien dat Wireless N langzamer wordt naarmate je meer apparaten aansluit. Streamen naar een of twee apparaten werkt goed. Voeg meer toe en je zult buffering en vertraging zien. Gamen via Wireless N is waarschijnlijk ook geen goede zet.

Is het de moeite waard om Wireless N te gebruiken?

Kortom, nee. De enige reden om voor Wireless N te kiezen, zijn de kosten. De standaard is vrij oud, waardoor alle Wireless N-apparaten relatief goedkoop zijn. Dat geldt echter ook voor Wireless AC (Wi-Fi 5). Draadloze AC-apparaten zijn bijna overal verkrijgbaar voor een redelijke prijs. De substantiële upgrade ten opzichte van Wireless N maakt die keuze duidelijk.

Als je een Wireless N-apparaat hebt, is het misschien de moeite waard om een upgrade te overwegen. Je hebt misschien gemerkt dat je verbinding in de loop van de tijd vertraagt. De dalende kosten van Wireless AC maken het voor bijna iedereen toegankelijk, en de upgrade is pijnloos, dankzij de compatibiliteit van Wireless AC met de standaarden die eraan voorafgingen.

Aanbevolen: