Wat betekent SNMP?

Inhoudsopgave:

Wat betekent SNMP?
Wat betekent SNMP?
Anonim

SNMP betekent Simple Network Management Protocol. Het is een client-serverprotocol dat netwerkbeheerders gebruiken om informatie te verzamelen over netwerkswitches, printers, telefoons en andere apparaten die op het netwerk zijn aangesloten (ook bekend als SNMP-agents).

SNMP is niet standaard ingeschakeld in Windows 10. Microsoft raadt beheerders aan in plaats daarvan het Common Information Model (CIM) te gebruiken.

Wat betekent SNMP in netwerken?

SNMP is een client-serverprotocol. Dit betekent dat netwerkbeheerders een SNMP-server moeten installeren en configureren, ook wel een manager genoemd, die voortdurend gedetailleerde informatie verzamelt over SNMP-apparaten op het netwerk.

SNMP-servers verzamelen en bewaren informatie over alle SNMP-agents. Dit netwerkbeheerprotocol maakt het gemakkelijk om re altime informatie over die apparaten te verzamelen zonder overmatig netwerkverkeer te veroorzaken.

SNMP-agents zijn apparaten die zijn aangesloten op het netwerk en die SNMP-netwerkbewaking ondersteunen. Typische SNMP-agenten zijn:

  • Computers
  • Printers
  • Netwerkschakelaars
  • Draadloze toegangspunten
  • VoIP-telefoons
  • IP prikklokken
Image
Image

Hoe SNMP werkt

Elke SNMP-agent heeft, afhankelijk van de fabrikant, een lijst met objecten waarmee netwerkbeheerders informatie kunnen verzamelen over het gebruik van SNMP-opdrachten om toegang te krijgen tot de informatie. De gegevens zijn als volgt in een boomstructuur op de SNMP-server georganiseerd:

  • Management Information Base (MIB): dit is de groep op het hoogste niveau die specifieke soorten apparaten (zoals printers of computers) georganiseerd houdt.
  • Node: Binnen elke MIB zijn er individuele nodes die individuele apparaten op het netwerk vertegenwoordigen.
  • Object Identifier (OID): dit is het specifieke adres dat netwerkbeheerders gebruiken om toegang te krijgen tot individuele nodes binnen de MIB. Met de OID kunnen beheerders opdrachten geven om informatie over een knooppunt op te vragen.

De enige vereiste voor het bewaken van een apparaat met een SNMP-server is dat het apparaat compatibel is met het SNMP-protocol. Veel apparaten, zoals VoIP-telefoons en printers, hebben meestal standaard SNMP ingeschakeld. Op andere apparaten, zoals Windows 10-computers, moet dit handmatig worden ingeschakeld. Raadpleeg de handleiding van het apparaat voor instructies over het inschakelen van SNMP.

Wat is een SNMP-val?

Het belangrijkste voordeel van het SNMP-protocol is dat het weinig netwerkbandbreedte verbruikt. Het doet dit door middel van wat bekend staat als een val.

In een typisch client-serversysteem kan een server elke keer dat hij een centrale database moet bijwerken, informatie opvragen of opvragen van veel apparaten in een netwerk. Omdat de meeste netwerken echter een groot aantal apparaten hebben die een grote hoeveelheid informatie verstrekken, zou het voor de server niet praktisch zijn om al die apparaten continu te pollen. Dit zou de netwerkprestaties ernstig belemmeren.

In plaats daarvan vangt elk SNMP-apparaat op het netwerk automatisch informatie op en stuurt deze ongevraagd naar de SNMP-manager. Dit is hoe communicatie doorgaans plaatsvindt in een SNMP-client-servermodel:

  • SNMP-agenten vangen gebeurtenissen op en sturen ongevraagde updates naar de SNMP-manager.
  • SNMP-managers kunnen automatisch reageren op trapgebeurtenissen met automatische vervolgverzoeken voor aanvullende informatie.
  • Netwerkbeheerders kunnen de SNMP-manager gebruiken om apparaten handmatig te pollen voor probleemoplossing of beheer.

Deze aanpak maakt het bewaken en beheren van een grote hoeveelheid informatie mogelijk zonder het netwerk negatief te beïnvloeden.

Om een SNMP-trap op Windows 10 in te schakelen, opent u Settings en gaat u naar Apps & Features > Optionele functies > Voeg een functie toe en zoek naar Simple Network Management Protocol (SNMP).

Basis SNMP-opdrachten

Zodra een SNMP-server is geconfigureerd en agenten op het netwerk aanwezig zijn, kiezen netwerkbeheerders uit een reeks opdrachten als onderdeel van hun toolset voor netwerkbewaking. Hier volgen enkele van de meest gebruikte SNMP-opdrachten:

  • GET: Haal een of meer bewaakte waarden op.
  • GET NEXT: Haal de waarde op van de volgende OID in de MIB-structuur van het apparaat.
  • GET BULK: Haal een grote verzameling gegevenswaarden op.
  • SET: Wijs een waarde toe aan een variabele op het apparaat.

Er zijn ook apparaatspecifieke SNMP-opdrachten, afhankelijk van het apparaat dat wordt bewaakt. Bij het bewaken van een netwerkswitch hebben beheerders bijvoorbeeld toegang tot de volgende opdrachten:

  • Configure Terminal: Plaats de opdrachtprompt in de algemene configuratiemodus.
  • Show Running-Config: Geef een lijst op waarin alle configuratie-items worden bevestigd.
  • Copy Running-Config Startup-Config: Sla de huidige actieve configuratie op om ervoor te zorgen dat dezelfde configuratie wordt gebruikt wanneer de switch opnieuw wordt opgestart.

Apparaatfabrikanten bieden documentatie voor de bibliotheek met beschikbare SNMP-commando's en hoe de commando's te gebruiken, dus raadpleeg de gebruikershandleiding op de website van de fabrikant.

Aanbevolen: