Hoe de Windows 10 Firewall te vinden en te gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe de Windows 10 Firewall te vinden en te gebruiken
Hoe de Windows 10 Firewall te vinden en te gebruiken
Anonim

Wat te weten

  • Wijzig de firewall-instellingen onder Windows Defender-instellingen.
  • U kunt programma's handmatig blokkeren, ervoor kiezen om apps gegevens door de firewall te laten gaan en/of de firewall volledig uitschakelen onder instellingen.
  • Instellingen gemarkeerd met een blauw-en-gouden schild vereisen een wachtwoord op beheerdersniveau om toegang te krijgen.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de firewall-instellingen van Windows Defender in Windows 10 kunt vinden en gebruiken. We hebben aparte instructies voor het gebruik van de Windows 11 Firewall.

Waarom en hoe toegang te krijgen tot firewall-opties

Windows Defender Firewall biedt verschillende instellingen die u kunt configureren:

  • Handmatig een programma blokkeren dat standaard is toegestaan, zoals Microsoft Tips of Get Office. Wanneer u deze programma's blokkeert, schakelt u ze in wezen uit. Als je geen fan bent van de herinneringen die je krijgt om Microsoft Office te kopen, of als de tips je afleiden, kun je ze laten verdwijnen.
  • Kies ervoor om apps gegevens door te laten geven via je computer die standaard niet zijn toegestaan. Deze aanpassing vindt vaak plaats met apps van derden die u installeert zoals iTunes, omdat Windows uw toestemming nodig heeft om zowel installatie als passage toe te staan. Maar de functies kunnen ook Windows-gerelateerd zijn, zoals de optie om Hyper-V te gebruiken om virtuele machines te maken of Remote Desktop om op afstand toegang te krijgen tot uw computer.
  • Schakel de firewall volledig uit. Doe dit als u ervoor kiest om de beveiligingssuite van een andere leverancier te gebruiken, zoals de antivirusprogramma's van McAfee of Norton. Dit wordt vaak geleverd als een gratis proefversie op nieuwe pc's en gebruikers melden zich vaak aan. Je moet ook de Windows Firewall uitschakelen als je een alternatief hebt geïnstalleerd.

Schakel de Windows Defender Firewall niet uit, tenzij u een andere hebt geïnstalleerd en gebruik niet meerdere firewalls tegelijk.

Windows Firewall-instellingen wijzigen

Als u klaar bent om wijzigingen aan te brengen in Windows Firewall, typt u Windows Defender in het zoekgebied van de taakbalk en selecteert u vervolgens Windows Defender-instellingenuit de lijst.

Vanuit het Windows Defender Firewall-gebied kunt u verschillende dingen doen. De optie om Windows Firewall aan of uit te zetten bevindt zich in het linkerdeelvenster. Het is een goed idee om hier af en toe te kijken of de firewall inderdaad is ingeschakeld. Sommige malware kan, mocht deze door de firewall komen, deze uitschakelen zonder uw medeweten. Klik gewoon om te verifiëren en gebruik vervolgens de pijl-terug om terug te keren naar het hoofdscherm van de firewall. U kunt de standaardinstellingen ook herstellen als u ze hebt gewijzigd. De optie Restore Defaults, wederom in het linkerdeelvenster, biedt toegang tot deze instellingen.

Instellingen gemarkeerd met een blauw-en-gouden schild vereisen een wachtwoord op beheerdersniveau om toegang te krijgen.

Een app toestaan via de Windows Defender Firewall

Wanneer u een app toestaat in Windows Defender Firewall, kiest u ervoor om deze gegevens door uw computer te laten gaan op basis van of u bent verbonden met een privénetwerk of een openbaar netwerk, of beide. Als u alleen Privé selecteert voor de optie Toestaan, kunt u de app of functie gebruiken wanneer u bent verbonden met een particulier netwerk, zoals een thuis- of kantoornetwerk. Als je Openbaar kiest, heb je toegang tot de app terwijl je verbonden bent met een openbaar netwerk, zoals een netwerk in een coffeeshop of hotel. Zoals je hier zult zien, kun je ook beide kiezen.

Een app toestaan via de Windows Firewall:

  1. Open het Start menu en zoek Start Defender Security Center. Selecteer het.

    Image
    Image
  2. Wanneer het beveiligingscentrum wordt geopend, selecteert u Firewall & netwerkbeveiliging.

    Image
    Image
  3. Je komt op de firewall-pagina. Onderaan worden enkele opties minder prominent weergegeven in een kleiner lettertype. Selecteer hier Een app toestaan via firewall.

    Image
    Image
  4. Het volgende scherm dat u ziet, bevat een grote tabel met apps op uw systeem. Elk heeft twee selectievakjes ernaast.

    Druk op Instellingen wijzigen in de rechterbovenhoek van de tabel en typ een beheerderswachtwoord als daarom wordt gevraagd.

    Image
    Image
  5. Zoek de app die je wilt toestaan. Er staat geen vinkje naast.
  6. Selecteer de checkbox(es) om de invoer toe te staan. Er zijn twee opties Private en Public. Begin alleen met Privé en selecteer later Openbaar als u niet de gewenste resultaten krijgt.

    Image
    Image
  7. Druk op OK.

    Image
    Image

Een programma blokkeren met de Windows Defender Firewall

Met de Windows Firewall kunnen sommige Windows 10-apps en -functies gegevens van en naar een computer doorgeven zonder enige invoer of configuratie van de gebruiker. Deze omvatten Microsoft Edge en Microsoft Photos, en noodzakelijke functies zoals Core Networking en Windows Defender Security Center. Voor andere Microsoft-apps zoals Cortana moet u mogelijk uw expliciete toestemmingen geven wanneer u ze voor het eerst gebruikt. Deze goedkeuring opent onder andere de benodigde poorten in de firewall. U kunt uw toestemming om de firewall te omzeilen echter intrekken.

Een programma blokkeren op een Windows 10-computer:

  1. Selecteer in de Windows Defender Firewall-applet Allow and App Through Firewall.

    Image
    Image
  2. Druk op Instellingen wijzigen en typ een beheerderswachtwoord als daarom wordt gevraagd.

    Image
    Image
  3. Zoek de app die u wilt blokkeren. Er staat een vinkje naast.
  4. Selecteer de checkbox(en) om de invoer te weigeren. Er zijn twee opties - Private en Public. Selecteer beide.

    Image
    Image
  5. Druk op OK.

    Image
    Image

Nadat je dit proces hebt voltooid, worden de apps die je hebt geselecteerd, geblokkeerd op basis van de netwerktypen die je hebt geselecteerd.

Raadpleeg het artikel "De Windows 7 Firewall vinden en gebruiken" om de Windows 7 Firewall te beheren.

Waarom zijn firewalls belangrijk?

In de fysieke wereld is een firewall een muur die speciaal is ontworpen om de verspreiding van bestaande of naderende vlammen te stoppen of te voorkomen. Wanneer een dreigende brand de firewall bereikt, houdt de muur stand en beschermt hij wat erachter zit.

Windows Defender doet hetzelfde, behalve met data - of meer specifiek, datapakketten. Een van zijn taken is om te kijken naar wat er probeert binnen te komen en uit de computer te komen van websites en e-mail, en te beslissen of die gegevens gevaarlijk zijn of niet. Als het de gegevens acceptabel acht, laat het het passeren. Gegevens die een bedreiging kunnen vormen voor de stabiliteit van de computer of de informatie erop worden geweigerd. Het is een verdedigingslinie, net als een fysieke firewall. Dit is echter een zeer simplistische uitleg van een zeer technisch onderwerp.

Aanbevolen: