Trim inschakelen voor elke SSD in OS X 10.10.4 of hoger

Inhoudsopgave:

Trim inschakelen voor elke SSD in OS X 10.10.4 of hoger
Trim inschakelen voor elke SSD in OS X 10.10.4 of hoger
Anonim

Sinds Apple voor het eerst Macs met SSD's (solid-state drives) aanbood, bieden ze ondersteuning voor TRIM, een methode die het besturingssysteem helpt ruimte vrij te maken. Het helpt ook de levensduur van de schijf te verlengen en een efficiënte werking te bevorderen.

De informatie hier is van toepassing op Mac OS X Lion (10.7) en hoger, evenals alle versies van macOS tot de laatste [momenteel 10.15 (Catalina)].

Image
Image

Het TRIM-commando

De TRIM-opdracht helpt het besturingssysteem bij het opschonen van gegevens in opslagblokken die niet langer nodig zijn. Dit optimaliseert de schrijfprestaties van een SSD door meer datablokken vrij te houden om naar te schrijven. Het voorkomt ook dat de SSD zo agressief is in het opruimen van zichzelf dat het slijtage aan de geheugenchips veroorzaakt. Op deze manier wordt voortijdig falen voorkomen.

TRIM wordt ondersteund in OS X Lion (10.7) en hoger voor alle schijven, maar is standaard alleen ingeschakeld op door Apple geleverde SSD's. Het is niet duidelijk waarom Apple de TRIM-ondersteuning op deze manier heeft beperkt, maar de conventionele wijsheid is dat de implementatie van TRIM aan de SSD-fabrikant is en dat ze allemaal een andere TRIM-methodologie gebruiken. Als zodanig heeft Apple ervoor gekozen TRIM alleen te gebruiken op SSD's die het heeft gecertificeerd.

Een paar hulpprogramma's van derden kunnen TRIM inschakelen voor niet door Apple geleverde SSD's, waaronder TRIM Enabler. Deze hulpprogramma's maken gebruik van de ingebouwde TRIM-ondersteuning van Apple en verwijderen de mogelijkheid van het besturingssysteem om te controleren of de SSD op de lijst van goedgekeurde fabrikanten van Apple staat.

Moet je TRIM gebruiken?

Sommige SSD's van de vroege generatie hadden ongebruikelijke implementaties van de TRIM-functie die tot gegevenscorruptie konden leiden. Voor het grootste deel zijn deze vroege SSD-modellen moeilijk te vinden, tenzij je er een hebt gekocht bij een bron die gespecialiseerd is in gebruikte producten, zoals rommelmarkten, ruilbeurzen en eBay.

Controleer altijd de site van de SSD-fabrikant voor eventuele firmware-updates voor uw specifieke model.

Zorg ervoor dat je een back-upsysteem hebt voordat je TRIM inschakelt. Storingen veroorzaakt door TRIM kunnen ertoe leiden dat grote blokken gegevens opnieuw worden ingesteld, wat kan leiden tot niet-herstelbaar bestandsverlies.

Is uw Mac al bezig met TRIM?

Als uw SSD op uw Mac is geïnstalleerd, is TRIM standaard ingeschakeld. Als u later echter een SSD hebt toegevoegd, is dit mogelijk niet het geval. Ga als volgt te werk:

  1. Klik op het Apple-pictogram in de linkerbovenhoek van uw scherm.

    Image
    Image
  2. Selecteer Over deze Mac.

    Image
    Image
  3. Kies Systeemrapport.

    Image
    Image
  4. Ga naar Hardware > SATA/SATA Express.

    Image
    Image
  5. Scroll omlaag naar TRIM Support. Als de waarde 'ja' is, hoeft u deze niet in te schakelen. Zo niet, lees dan verder.

    Image
    Image

TRIM inschakelen

TRIM inschakelen:

  1. Open Terminal.

    Image
    Image
  2. Typ achter de prompt

    sudo trimforce inschakelen

    Druk op enter.

  3. Typ uw wachtwoord wanneer daarom wordt gevraagd en druk op enter.
  4. Typ y bij de prompt om aan te geven dat u wilt doorgaan en druk op enter.
  5. Typ y opnieuw bij de prompt. Uw systeem zal opnieuw opstarten.

Aanbevolen: