Wat te doen als uw harde schijf lawaai maakt

Inhoudsopgave:

Wat te doen als uw harde schijf lawaai maakt
Wat te doen als uw harde schijf lawaai maakt
Anonim

Harde schijven zijn meestal bijna stil, maar sommige maken een gedempt klikgeluid wanneer ze worden geopend of uitgeschakeld - dit is normaal.

Aan de andere kant, als je maar af en toe geluiden begint te horen of geluiden die je nog nooit eerder hebt gehoord, zoals klikken, knarsen, trillingen of piepen, kan je harde schijf defect raken. Datacent biedt enkele voorbeeldgeluiden van defecte harde schijven die misschien lijken op wat u hoort.

De onderstaande stappen helpen je te bepalen of het echt de harde schijf is die de schuld heeft en zo ja, wat je moet doen voordat al je kostbare gegevens voorgoed verdwenen zijn.

Image
Image

Wat te doen als uw harde schijf lawaai maakt

  1. Controleer of de harde schijf de bron van de ruis is en niet een ander hardware-onderdeel. Als u bijvoorbeeld de stroom- en gegevenskabels loskoppelt van de harde schijf, maar u nog steeds het geluid hoort wanneer u de computer opstart, is het duidelijk dat het probleem niet bij de harde schijf ligt.

    Probeer elk scenario om de bron echt te lokaliseren. Als het geluid weg is wanneer de voedingskabel is aangesloten, maar terugkeert wanneer u de datakabel op de harde schijf aansluit, moet u waarschijnlijk de datakabel vervangen.

    Bekijk onze handleiding over het openen van een desktopcomputerbehuizing als u niet zeker weet hoe u in uw computer kunt komen.

  2. Als je zeker weet dat de harde schijf zelf defect is, gebruik dan gratis diagnostische software voor de harde schijf, die al beschikbaar is op veel computers of beschikbaar is op internet. De meer geavanceerde diagnostische software is tegen betaling ook verkrijgbaar bij verschillende ontwikkelaars.

    Image
    Image

    Als je diagnostische software gebruikt, kun je het beste alle andere programma's afsluiten en alle andere schijven of apparaten die je niet aan het testen bent loskoppelen, zodat de resultaten niet vertekend zijn.

    In het beste geval zal de diagnostische software alleen de delen van de harde schijf markeren die defect raken als "slecht" en voorkomen dat de computer ze in de toekomst gebruikt. Het zal niet echt een harde schijf repareren die fysiek defect is.

  3. Als eventuele correcties die door de diagnostische software zijn aangebracht het harde-schijfgeluid niet tijdelijk oplossen, maak dan een back-up van uw systeem en vervang de harde schijf.
  4. Als de diagnosesoftware helpt bij het oplossen van het klikkende, knarsende of piepende geluid, biedt deze oplossing een tijdelijke oplossing. De kans is groot dat de harde schijf zal blijven falen totdat deze volledig onbruikbaar is.

    De permanente oplossing is om een back-up van uw systeem te maken en de harde schijf te vervangen.

    In zeldzame gevallen, wanneer een harde schijf alleen luidruchtig is wanneer u toegang hebt tot bepaalde gegevens op uw schijf, kunnen het echter die specifieke sectoren zijn die een probleem hebben - een probleem dat sommige diagnostische software kan repareren.

Meer hulp bij het oplossen van ruis op de harde schijf

Omdat er geen goede manier is om een defecte harde schijf te repareren, is het essentieel om uw gegevens te beschermen door regelmatig back-ups te maken. Met een up-to-date back-up is het herstellen van een defecte harde schijf net zo eenvoudig als het installeren van een nieuwe schijf en het herstellen van uw gegevens.

De beste manier om een back-up van uw gegevens te maken, is met een online back-upservice, omdat uw bestanden in de cloud worden bewaard en minder vatbaar zijn voor verlies of vernietiging. Een snellere methode is echter om een gratis back-upprogramma te gebruiken. Sommige van deze programma's kunnen zelfs de bestanden van de defecte harde schijf klonen en ze op een nieuwe, werkende harde schijf zetten.

Solid-state drives (SSD's) hebben geen bewegende delen zoals een magnetische harde schijf, dus je zult er geen horen falen zoals bij een draaiende harde schijf.

Externe harde schijven maken ook geluiden. Deze geluiden ontstaan wanneer de drive op de computer wordt aangesloten vanwege een probleem met de stroom- of kabelverbinding. Probeer geluiden van een externe harde schijf te verhelpen door de voedingsadapter rechtstreeks in het stopcontact te steken in plaats van een stekkerdoos, een kortere USB-kabel te gebruiken, USB 2.0+-poorten te gebruiken of de harde schijf aan te sluiten op een USB-poort aan de achterkant van de computer in plaats van de voorkant.

Een gefragmenteerde harde schijf genereert extra schijfactiviteit. Gebruik een gratis defragmentatieprogramma om de levensduur van uw harde schijf te verlengen, maar het zal het probleem in de meeste lawaaierige harde schijven waarschijnlijk niet oplossen.

Bekijk onze veelgestelde vragen over bestandsherstel als u uw bestanden van een defecte harde schijf wilt halen.

Hoewel het niet gebruikelijk is, is het mogelijk dat het geluid van de harde schijf wordt veroorzaakt door een defect apparaatstuurprogramma. Zie Stuurprogramma's bijwerken in Windows om te leren hoe u een stuurprogramma voor een harde schijf bijwerkt.

Andere geluiden die een computer kan maken

De harde schijf is niet het enige onderdeel van een computer. Je hebt ook een voeding, ventilator, schijfstation en andere dingen die mogelijk lawaai maken. Het is belangrijk om te herkennen waar het geluid vandaan komt, zodat u kunt begrijpen waar u naar moet kijken.

Als je computer bijvoorbeeld in overdrive werkt voor een specifieke taak, zoals een videogame die veel geheugen in beslag neemt, is het normaal dat je de ventilator sneller hoort draaien om de hardware koel te houden. In plaats daarvan kan er iets vastzitten in de bladen van de ventilator dat een vreemd geluid veroorzaakt, bijvoorbeeld dierenhaar.

Bekijk hoe je een computerventilator repareert die luid is of lawaai maakt als je denkt dat de echte bron van de vreemde geluiden eigenlijk een van de ventilatoren van je computer is.

Als je een bepaald programma of venster op je computer opent, hoor je misschien een geluid dat steeds luider wordt - een geluid dat gemakkelijk te verwarren is met het geluid van een harde schijf. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat er een schijf in het schijfstation zit die sneller draait dan voorheen, zodat de computer er gegevens van kan lezen, wat normaal is.

Knallende of statische geluiden van de luidsprekers kunnen ook worden aangezien voor harde-schijfgeluiden (de kabel is mogelijk niet stevig aangesloten op de computerstekker), evenals sommige BIOS-piepcodes en hoge pieptonen.

Aanbevolen: