Alles wat er te weten v alt over de Edge-Lit LED TV

Inhoudsopgave:

Alles wat er te weten v alt over de Edge-Lit LED TV
Alles wat er te weten v alt over de Edge-Lit LED TV
Anonim

Als je verschillende tv-modellen vergelijkt, zie je misschien de term 'edge-lit LED'. Alle led-tv's zijn een soort lcd-tv; de "LED" verwijst alleen naar het soort lichtbron dat wordt gebruikt om de LCD-pixels in de televisie te verlichten. Er is meer dan één manier om de pixels te verlichten. De twee primaire technologieën zijn edge-lit en full-array.

Deze informatie is van toepassing op televisies van verschillende fabrikanten, waaronder, maar niet beperkt tot, die gemaakt door LG, Samsung, Panasonic, Sony en Vizio.

Image
Image

Edge-Lit LED

In een aan de rand verlichte televisie bevinden de LED's die de LCD-pixels verlichten zich alleen langs de randen van de set. Deze LED's zijn naar binnen gericht naar het scherm om het te verlichten.

Deze modellen zijn dun en licht ten koste van wat beeldkwaliteit, met name op het gebied van zwartniveaus. Zwarte delen van het beeld, zoals een donkere nachtscène, zijn niet echt zwart, maar meer als een zeer donkergrijs, omdat de verlichting van de rand komt en de donkere delen iets meer verlicht.

In sommige LED's met randverlichting van mindere kwaliteit kan een uniforme beeldkwaliteit een probleem zijn. Omdat de LED's zich langs de randen van het paneel bevinden, neemt de kwaliteit af naarmate u het midden van het scherm nadert, omdat een gelijkmatige hoeveelheid verlichting de pixels verder van de randen niet bereikt. Nogmaals, dit is meer merkbaar tijdens scènes van duisternis; het zwart langs de zijkanten van het scherm is meer grijs dan zwart (en hoeken kunnen lijken op een zaklampachtige verlichtingskwaliteit die uit de randen komt).

Full-Array LED

Full-array LED-televisies gebruiken een volledig paneel van LED's om de pixels te verlichten. De meeste van deze sets hebben ook local dimming, wat betekent dat de LED's in verschillende delen van het paneel kunnen worden gedimd en in andere delen niet. Het helpt bij het verbeteren van zwartniveaus, die dichter bij zwart dan donkergrijs lijken.

Full-array televisies zijn over het algemeen dikker en zwaarder dan edge-lit modellen.

Edge-Lit versus Full-Array LED

Over het algemeen is full-array LED een superieure technologie als het gaat om beeldkwaliteit, maar edge-lit sets hebben één belangrijk voordeel: diepte. Edge-lit LED-tv's kunnen veel dunner zijn dan tv's die worden verlicht met een volledig LED-paneel of traditionele fluorescerende (niet-LED) achtergrondverlichting. Om die reden zijn de meeste superdunne sets die je in winkels ziet, verlicht aan de randen.

Welke technologie voor u geschikt is, hangt af van wat u wilt.

Als u op zoek bent naar de best mogelijke beeldkwaliteit, vindt u deze waarschijnlijk in een full-array LED-display met local dimming. Als je je vooral zorgen maakt over het uiterlijk van de televisie en je wilt een extreem dun scherm, dan is edge-lit de stijl die bij je past.

Aanbevolen: