9 Dingen om te overwegen voordat u een dashcam koopt

Inhoudsopgave:

9 Dingen om te overwegen voordat u een dashcam koopt
9 Dingen om te overwegen voordat u een dashcam koopt
Anonim

Wegen en snelwegen kunnen gevaarlijk zijn (er zijn jaarlijks miljoenen auto-ongelukken), en verantwoord rijden houdt geen rekening met andere bestuurders, onnodige verkeersopstoppingen of pogingen tot verzekeringsfraude. Om deze en meer redenen kan het nuttig zijn om een dashcam als tweede paar ogen op de weg te hebben.

Wat is een dashcam?

Dus, wat doet een dashcam precies? Een dashcam is in wezen een manier om uw rijgedrag vast te leggen wanneer u maar wilt. Met deze opnames kunt u uw schuld bewijzen in geval van een ongeval, uw tiener volgen die leert autorijden en meer. Niet alleen dat, maar dashcams worden steeds betaalbaarder en gebruiksvriendelijker, dus ze zijn niet beperkt tot techneuten en early adopters.

Omdat het moeilijk kan zijn om te weten waar je moet beginnen bij het kopen van een dashcam, hebben we deze handige gids samengesteld. Hier is alles wat u moet weten over het kopen van een nieuwe dashcam voor uw auto.

Image
Image

9 Dingen om te overwegen bij het kopen van een dashcam

Er zijn veel factoren waarmee u rekening moet houden bij het bekijken van dashcams voor auto's, hoewel ze misschien niet allemaal nodig zijn, afhankelijk van wat u wilt dat de camera voor u doet. Als je niet zeker weet wat je nodig hebt, overweeg dan om eerst een goedkopere dashcam uit te proberen. Als u in de loop van een paar weken of maanden een goedkoop model uitprobeert, krijgt u misschien een beter idee van de dingen die u van uw dashcam wilt hebben. Wat het dan gemakkelijker maakt om de beste prijsklasse voor uw behoeften te bepalen.

De eerste vijf belangrijkste aandachtspunten zijn:

  • Kosten
  • Beeldkwaliteit
  • Batterij
  • Opslagruimte
  • Montagemethode

Als je besluit dat je meer wilt dan alleen de basis van je dashcam, zijn hier vier extra dingen om over na te denken:

  • Draadloze connectiviteit
  • GPS-functionaliteit
  • Ingebouwd display
  • Bonusfuncties

Hoeveel kost een dashcam?

Afhankelijk van het model en de functies, kan een dashcam voor een auto ergens tussen de $ 30 en $ 500 of meer kosten. Over het algemeen verkoopt de gemiddelde dashcam met voldoende functies voor ongeveer $ 100 tot $ 400 of zo. Hoeveel u moet uitgeven, hangt af van wat u van uw dashcam verwacht en hoeveel budget u heeft.

Prijsbereik Wat u kunt verwachten
$30-$60 Functies kunnen variëren, afhankelijk van het model, maar verwacht de basis. Een ingebouwd display, 1080p-opnameresolutie, parkeerbewaking, automatische lusopname en automatisch opslaan van beeldmateriaal wanneer schokken worden gedetecteerd. Modellen met een hogere prijs kunnen ook beschikken over nachtzicht of zicht bij weinig licht, spraakbesturing en wifi-connectiviteit. Moet ook een montagearm bevatten.
$60-$100 Ondersteuning voor SD-kaarten, lenzen met een grotere hoek, een resolutie tot 2160p, betere bescherming tegen extreme temperaturen en mogelijk cloudopslagopties, afhankelijk van het model. Het beste als een goedkope dashcam voor algemeen gebruik.
$100-$300 Kan tot 4K Ultra en ingebouwde GPS-functies bieden, samen met extra opnamemodi zoals time-lapse of slow motion. Kan grotere SD-kaartopslagcapaciteiten, automatische Wi-Fi-video-uploads en het bekijken van videofeeds verwijderen. Modellen met een hogere prijs kunnen mogelijk ook meerdere hoeken bestrijken (voor, binnen, achter), waarschuwingen geven als het voertuig off-road begint te wijken of zelfs infrarood nachtzicht bieden. Vooral voor degenen die een nog hogere videoresolutie en opslagcapaciteit willen.
$300+ De meeste toeters en bellen, hoewel niet strikt noodzakelijk voor de gemiddelde bestuurder. 4K-opname, beeldstabilisatie, mogelijke ontwasemingsfuncties, rijhulp en waarschuwingen voor aankomende snelheidscontroles of roodlichtcamera's.

De eerste twee niveaus, tussen $30 en $100, zijn het meest geschikt voor iemand die de extra beveiliging van een dashcam wil, maar niet wil beginnen met iets dat te ingewikkeld of te duur is.

Beeldkwaliteit

Dashcams kunnen worden geleverd met een reeks toeters en bellen, maar misschien is het belangrijkste om te overwegen de algehele kwaliteit van de eigenlijke camera. Camera's van hogere kwaliteit produceren een beter beeld, wat erg handig kan zijn als u verschillende details wilt zien na een ongeval of andere incidenten. Hier zijn de specificaties waarmee u rekening moet houden met betrekking tot de beeldkwaliteit van de camera.

  • Resolutie
  • Gezichtsveld
  • Frame tarieven
  • Nachtzicht

Resolutie

De eerste statistiek die je waarschijnlijk opv alt bij het kopen van een camera van welke aard dan ook, is de resolutie van de camera.

De resolutie van de camera wordt uitgedrukt door het aantal verticale pixels in een afbeelding. Als een camera 1080p is, zijn er verticaal 1.080 pixels. Een 1440p-camera heeft verticaal 1.440 pixels. En een 2160p-camera heeft 2, 160 pixels verticaal.

Over het algemeen is meer pixels altijd beter. We raden aan een camera te kopen met een resolutie van minimaal 1080p, maar als u zich een hogere resolutie kunt veroorloven (d.w.z. 4K), is dat de juiste keuze.

Gezichtsveld

Het gezichtsveld van een camera is hoe breed de camera kan zien, wat sterk kan variëren. Met camera's met een breed gezichtsveld kan de gebruiker op elk moment veel meer zien. Daar zijn natuurlijk compromissen aan verbonden. Wanneer het gezichtsveld van een camera te breed is, kan dit de beeldkwaliteit beïnvloeden omdat de pixels iets meer gespreid zijn.

Helaas zijn fabrikanten van dashcams niet de beste in het verstrekken van details over het gezichtsveld. Bovendien is er geen standaardmeting. Sommige fabrikanten bieden bijvoorbeeld een horizontale meting aan, terwijl andere hun aantallen opblazen door een diagonale meting te geven. We raden je aan om te kijken of je screenshots van beeldmateriaal van de camera kunt vinden voordat je er een koopt, met bijzondere aandacht voor details aan de zijkant en hoe gedetailleerd het beeld is. Als je denkt dat de camera alles kan vastleggen wat je wilt, dan zal het waarschijnlijk prima werken.

Image
Image

Frame tarieven

Omdat dashcams video opnemen, zijn framesnelheden een overweging. Over het algemeen bieden de meeste dashcams een framesnelheid van 30 frames per seconde (fps). Dat is een standaard framesnelheid en een die voor de overgrote meerderheid van de gebruikers prima zal zijn.

Sommige dashcams voeren de zaken echter op tot 60 fps. Het resultaat hiervan is een veel vloeiendere video-opname. Dat is perfect voor het vastleggen van sport, maar we denken niet dat het een noodzakelijke functie is voor dashcams. Bovendien nemen beelden die zijn vastgelegd met 60 fps twee keer zoveel opslagruimte in beslag, wat betekent dat je maar half zoveel beeldmateriaal krijgt voordat je opslagruimte opraakt, en je oude beelden moet vervangen of nieuwe geheugenkaarten moet kopen.

Als de dashcam die je wilt toch 60 fps-opname biedt, kan het voor sommigen een leuke bonus zijn, vooral als je hem aan en uit kunt zetten. Toch raden we niet aan om extra geld uit te geven aan deze functie, aangezien het in de meeste situaties niet veel uitmaakt en meer schade kan aanrichten gezien de hoeveelheid opslagruimte die het in beslag neemt.

Nachtzicht

Een laatste functie om te overwegen is nachtzicht, ook bekend als zicht bij weinig licht, wat erg handig kan zijn voor sommige chauffeurs, vooral degenen die 's nachts veel rijden. Je camera kan immers in wezen nutteloos zijn als het te donker is en er niet voldoende licht is om de camera op te pikken. Dit betekent dat nachtzicht het verschil kan zijn tussen het kunnen bewijzen van onschuld bij een ongeval of niet.

Nachtzicht zorgt ervoor dat je opnamen zelfs in donkere situaties voldoende details bevatten om te zien wat er aan de hand is. De beelden zien er misschien niet zo kleurrijk uit als overdag, maar dat maakt niet uit als je alleen het kenteken hoeft te zien van de persoon die je heeft aangereden.

Batterij

De meeste dashcams werken op de stroom van je auto, dus ze staan aan wanneer je je auto aanzet en gaan uit als je auto wordt uitgeschakeld. Sommige dashcams hebben echter een ingebouwde batterij, wat betekent dat u uw voertuig niet per se aan hoeft te houden om de dashcam te gebruiken.

Voor de meesten is dit een onnodige functie. Sommigen willen echter misschien een dashcam waarmee ze kunnen opnemen nadat ze hun auto op een openbare parkeerplaats hebben geparkeerd.

Helaas heeft de overgrote meerderheid van de dashcams een korte batterijduur. Een alternatief is echter om een sportcamera zoals een GoPro als dashcam te gebruiken. GoPro's hebben batterijen die zijn ontworpen om veel langer mee te gaan. Je bent echter beperkt tot handmatig opnemen en ze hebben geen functies zoals een G-sensor.

Opslag- en beeldbescherming

Videobeelden kunnen veel opslagruimte in beslag nemen, dus kies een dashcam met voldoende opslagruimte.

Om te beginnen hebben sommige dashcams een beetje opslagruimte ingebouwd, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het beheren van externe opslag als je dat niet wilt. Dashcam-opslag begint meestal bij ongeveer 4 GB, hoewel je misschien meer wilt als je meer dan een paar dagen aan beeldmateriaal opslaat.

De meeste dashcams bieden echter een MicroSD-kaartsleuf, waar u een MicroSD-kaart kunt plaatsen om uw beeldmateriaal op te slaan. Sommige dashcams worden geleverd met een MicroSD-kaart, andere niet, en je zult er een apart moeten kopen. Als je dit doet, moet je de hoeveelheid opslagruimte controleren die je dashcam ondersteunt. We raden aan om een MicroSD-kaart te kopen met ten minste 64 GB opslagruimte om ervoor te zorgen dat je genoeg beeldmateriaal kunt opnemen.

Image
Image

Soms realiseer je je pas achteraf dat je opgenomen beelden nodig hebt. Omdat sommige dashcams oude beelden in een lus opnemen, kan het zijn dat het weg is als je het nodig hebt. Gelukkig bieden veel dashcams echter bescherming tegen het overschrijven van de beelden.

De G-Sensor is de meest voorkomende bescherming tegen het overschrijven van de beelden, een sensor die een plotselinge verandering in beweging kan detecteren en de dashcam kan vertellen om beelden van dat incident op te slaan. Voor veel dashcams is dat type beeldmateriaal vergrendeld en wordt het niet overschreven, wat handig is als u het beeldmateriaal later wilt openen.

Vertrouw natuurlijk niet volledig op de G-Sensor. Als je een vreselijk ongeluk meemaakt waarbij de geheugenkaart in de dashcam beschadigd raakt, heb je misschien pech, maar zo'n schade aan de geheugenkaart zou een zeldzaamheid zijn.

Aanzuiging of lijmmontage?

Als je je dashcam hebt, moet je hem op de een of andere manier aan je auto bevestigen, en er zijn een paar manieren om dat te doen. Afhankelijk van het model kunnen dashcams op het dashboard of op de voorruit worden geplaatst. Dat is handig voor diegenen die hun dashboard misschien niet vol willen proppen of al een telefoonhouder erop hebben.

Image
Image

Over het algemeen worden dashcams op het dashboard of de voorruit gemonteerd via een zuignap, en die zuignappen zijn behoorlijk sterk. Sommige gebruiken een lijm die aan het dashboard of de voorruit kleeft. Deze kunnen een beetje lastiger zijn om mee om te gaan, omdat ze moeilijker los te maken en te verplaatsen zijn, en ze kunnen soms een beetje lijm achterlaten als je besluit de houder los te maken. Toch is er een voordeel aan het gebruik van een zelfklevende montage, en een zelfklevende montage vereist over het algemeen niet zoveel ruimte. Dus als je beperkte ruimte hebt om je dashcam te monteren, is dit misschien de betere optie.

Draadloze connectiviteit

We leven in een tijdperk van slimme apparaten, dus het is logisch om dashcams te hebben die verbinding kunnen maken met internet of je telefoon via zoiets als Bluetooth.

Er zijn veel voordelen aan draadloze connectiviteit op je dashcam. Om te beginnen, als je dashcam via Bluetooth verbinding kan maken met je telefoon, kun je mogelijk dingen doen zoals beeldmateriaal beheren, de instellingen voor je dashcam beheren en meer. Dan hoef je niet te rommelen met een klein ingebouwd scherm op je dashcam of slecht ontworpen instellingenmenu's te doorlopen.

Internetconnectiviteit kan tal van andere functies aan uw dashcam toevoegen. U kunt bijvoorbeeld beeldmateriaal dat met uw dashcam is vastgelegd, rechtstreeks naar de cloud uploaden en naar een telefoon of computer streamen.

Sommige dashcams communiceren ook met je telefoon via wifi, wat vergelijkbare resultaten oplevert als Bluetooth-connectiviteit. Je kunt beelden van je telefoon downloaden en bekijken wanneer je verbonden bent via Wi-Fi.

Maar wat raden we aan? Bluetooth-connectiviteit is meer dan genoeg voor de meeste mensen die extra functies en verbindingsopties willen. Als je het niet erg vindt om met instellingen op de eigenlijke dashcam zelf om te gaan en je bent goed in het beheren van bestandsopslag, dan heb je misschien geen extra connectiviteit nodig.

GPS

Net als Bluetooth-connectiviteit kan GPS wat extra functies en functionaliteit toevoegen aan je dashcam, ook al is dit waarschijnlijk niet een functie die je per se nodig hebt.

Met GPS-connectiviteit kun je de snelheid en locatie van je auto registreren, samen met de beelden, en die extra gegevens kunnen helpen bij het oplossen van een geschil.

GPS-connectiviteit is natuurlijk niet alleen handig voor je dashcam - het is ook handig als je een dashcam koopt voor een bedrijfs- of werkvoertuig waarin anderen misschien rijden. Met ingebouwde GPS kun je de auto volgen en het rijgedrag van de bestuurder volgen, wat helpt bij het intern omgaan met werknemers en als ze een of ander ongeluk krijgen.

Hoewel GPS niet per se zo belangrijk is voor de meeste gebruikers, kan het voor anderen nuttig zijn. Als je het leuk vindt om je auto te kunnen volgen of locatie- en snelheidsgegevens te loggen, zoek dan naar een dashcam met GPS.

Ingebouwd display

Hoewel sommige dashcams verbinding maken met je telefoon om toegang te krijgen tot de camera-instellingen, hebben andere een ingebouwd scherm. Via dit scherm kun je beeldmateriaal bekijken, bedieningselementen aanpassen en meer.

Image
Image
Ingebouwd display.

Ingebouwd display

Over het algemeen zullen grotere schermen het gemakkelijker maken om details in beeldmateriaal te zien en door menu's te scrollen, maar verwacht geen scherm van smartphonekwaliteit op je dashcam. Dash cam-schermen vallen meestal tussen de twee en drie inch, dus als je er een wilt met een groter scherm, zoek dan naar iets rond de drie-inch markering. Ze zijn meestal helder genoeg om overdag te kunnen zien, wat handig is voor diegenen die een instelling moeten wijzigen.

Bonusfuncties

Sommige dashcams worden geleverd met andere functies die misschien niet zo essentieel zijn als beeldkwaliteit of GPS-functionaliteit, maar toch nuttig zijn. In sommige gevallen kunnen ze zelfs een vereiste zijn voor wat u uit uw dashcam hoopt te halen.

Audio-opname

Hoewel de video het belangrijkste is om vast te leggen, willen sommigen misschien ook audio vastleggen. Het kan helpen bij het opnemen van gesprekken tijdens verkeersopstoppingen, audio rond de auto, enz. Over het algemeen voegt een audio-opname niet veel toe aan de kosten van een dashcam, wat goed nieuws is.

Bestuurdersbewaking

Niet alle dashcams hebben één camera; sommigen van hen hebben er twee. Hoewel de meeste mensen waarschijnlijk alleen hoeven vast te leggen wat er buiten de auto gebeurt, willen sommige mensen, zoals Uber- en Lyft-chauffeurs, misschien ook vastleggen wat er in de auto gebeurt. Daartoe hebben sommige dashcams één camerasensor die naar de voorruit wijst en één naar de auto wijst.

Dit type heeft een paar nadelen, hoewel het voor sommigen de moeite waard kan zijn. Om te beginnen betekent dubbel beeldmateriaal dubbel zoveel opslagruimte. Als je een dashcam met stuurprogrammabewaking hebt, raden we je aan een SD-kaart te kopen met meer opslagruimte dan je denkt nodig te hebben.

Het andere nadeel van het monitoren van chauffeurs zijn de kosten. Het toevoegen van een extra camerasensor aan het apparaat draagt bij aan de totale kosten van de dashcam, vooral als je in de eerste plaats voor relatief hoogwaardige camerasensoren gaat.

Automatisch starten

Een dashcam die automatisch begint met opnemen wanneer je in beweging bent, kan handig zijn.

Met auto-start, wanneer je je auto aanzet en de camera gaat aan, zal deze automatisch beginnen met opnemen. Wanneer het voertuig vervolgens uitschakelt, slaat het de beelden op en schakelt zichzelf uit.

Voor degenen die goed kunnen onthouden om de opname te starten en te stoppen, is dit gewoon een kwestie van gemak. Maar voor degenen die gemakkelijk vergeten de opname te starten of te stoppen, kan het een kwestie zijn van het vastleggen van een ongeval of niet.

Loop-opname

Loop-opname zorgt ervoor dat de dashcam doorgaat met het vastleggen van beelden, zelfs als je geheugenkaart geen ruimte meer heeft. Hoe doet het dit? In wezen door over oude beelden op te nemen. Zodra de geheugenkaart vol raakt, overschrijven nieuwe beelden oudere beelden. U wilt dus ofwel zo snel mogelijk beeldmateriaal van een ongeval in handen krijgen of een grote geheugenkaart kopen die veel beeldmateriaal kan bevatten voordat het wordt gewist.

Het is een handige functie en betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het beheren van de opslag van je dashcam, wat vervelend kan worden.

Image
Image

Dash Cam-variaties

Er zijn drie primaire categorieën dashcams die u voor uw auto kunt krijgen: basis, geavanceerd en dubbele camera.

  • Basic dash cams doen het werk van het vastleggen van video van de weg voor uw voertuig en zijn zowel de meest betaalbare optie als het gemakkelijkste type dashboard dat u kunt instellen. Ze zijn over het algemeen beperkter in algemene reikwijdte met een eenvoudige loop-opname-setup, en hebben meestal niet zoveel opslagcapaciteit als meer geavanceerde opties.
  • Geavanceerde dashcams kosten meer dan basismodellen, maar ze bieden ook meer. Deze dashcams bevatten meer opties dan basismodellen, zoals GPS-functionaliteit, de mogelijkheid om audio op te nemen, versnellingsmeters om plotselinge stops of botsingen te detecteren, en snelheidssensoren. Ze zijn in staat om meer bescherming te bieden (of in ieder geval betere gegevens voor toekomstige doeleinden) dan hun goedkopere broeders. Sommige bieden zelfs ononderbroken voedingen die blijven opnemen, zelfs nadat de auto is uitgeschakeld of de stroom om een andere reden uitv alt.
  • Dashcams met twee camera's (ook wel dashcams voor binnen/buiten genoemd) bouwen over het algemeen voort op de kenmerken van geavanceerde camera's, maar met het extra voordeel dat ze twee camera's gebruiken in plaats van één. Het voordeel hiervan is dat je een camera hebt die de weg bedekt en een andere die het interieur van het voertuig bedekt. Het hebben van een extra camerastandpunt kan handig zijn bij een ongeval, maar het kan ook helpen bij diefstal. Bovendien bieden sommige dashcams met dubbele camera bewaking van de bestuurder, die de toestand van de bestuurder kan beoordelen en waarschuwingen kan geven als ze in slaap lijken te vallen of anderszins problemen hebben.

Wie moet een dashcam kopen?

Een dashcam kan handig zijn voor bijna iedereen die een voertuig bestuurt als de juiste situatie zich voordoet, hoewel het niet voor iedereen strikt noodzakelijk is. Maar als je in een auto of vrachtwagen rijdt en denkt dat een dashcam van pas kan komen (of zelfs als je denkt dat het gewoon cool zou zijn), en je het je kunt veroorloven, kan het geen kwaad om er een te krijgen.

Dashcams kunnen echter met name handig zijn als je van plan bent om te werken als bestuurder van een deelauto, of als je je anderszins zorgen maakt over je veiligheid terwijl je onderweg bent. Evenzo werkt een dashcam niet als een afschrikmiddel voor diefstal of beschadiging van een geparkeerd voertuig, maar de beelden kunnen achteraf nuttig zijn.

Wat moet ik doen nadat ik een dashcam heb gekocht?

Het eerste dat u moet doen nadat u een dashcam hebt gekocht, is deze te installeren. Zoek een goede plaats ervoor in uw auto en zorg ervoor dat het zich niet op een plek bevindt die uw zicht tijdens het rijden belemmert. Maak uzelf daarna vertrouwd met de opties en functies, zoek uit met welke instellingen u wilt beginnen en pas deze indien nodig aan nadat u het een tijdje hebt uitgeprobeerd.

Hoewel je misschien enthousiast bent om je nieuwe dashcam uit te proberen, onthoud dat deze in de eerste plaats bedoeld is om te worden gebruikt voor je eigen veiligheid en beveiliging. De kans is groot dat je na een paar dagen of weken meestal alleen alledaagse reisbeelden hebt om te bekijken, maar het is een goed idee om te wennen aan het proces van het openen en bekijken van je opnamen.

Meer tips

Simpel gezegd, er is meer om in gedachten te houden bij het kopen van een nieuwe dashcam dan je in eerste instantie dacht, maar hopelijk, nu je alle verschillende opties begrijpt, zal het kopen van een nieuwe dashcam een beetje makkelijker zijn.

Als je meer dan ooit in de war bent, hebben we een paar tips. Voor degenen die gewoon op zoek zijn naar een degelijke dash-cam om vast te leggen wat er om hen heen gebeurt, raden we een 1080p-dashcam aan met Wi-Fi-connectiviteit, automatisch starten en loop-opname. U hebt waarschijnlijk geen functies zoals bestuurdersbewaking nodig, tenzij u zich ook zorgen maakt over wat er in uw auto gebeurt. Maar wat u ook zoekt van een dashcam, u zou geen problemen moeten hebben om er een te vinden die bij u en uw behoeften past.

FAQ

    Hoe kan ik een dashcam-draad verbergen?

    Een van de beste manieren om je dashcam-kabel te verbergen zonder iets aan te passen, is door hem in de spleet tussen de voorruit en het dashboard te stoppen.

    Hoe weet ik of de dashcam van een auto is ingeschakeld?

    Autodashcams worden geleverd met een LED-lampje dat oplicht tijdens het opnemen. De LED-kleur kan verschillen, afhankelijk van het dashcam-model, maar is meestal rood of groen.

    Bieden autoverzekeringsmaatschappijen kortingen als ik een dashcam installeer?

    Momenteel bieden geen enkele grote autoverzekeringsmaatschappij in de VS kortingen voor dashcams. Beelden van een dashcam kunnen echter helpen om te bewijzen dat u geen schuld had tijdens een ongeval, waardoor uw tarieven niet omhoog gaan.

Aanbevolen: