Configureer het trackpad van uw Mac om aan uw behoeften te voldoen

Inhoudsopgave:

Configureer het trackpad van uw Mac om aan uw behoeften te voldoen
Configureer het trackpad van uw Mac om aan uw behoeften te voldoen
Anonim

Het trackpad op een MacBook, MacBook Pro, MacBook Air of het zelfstandige Magic Trackpad is zeker leuk om mee te spelen in de winkel. Een Apple-verkoper laat je zien hoe je kunt scrollen, zoomen en rechtsklikken, maar nadat je je nieuwe Mac-notebook of Magic Trackpad thuis hebt gekregen, werken sommige dingen die je je herinnert in de winkel misschien niet meer op dezelfde manier.

Het ligt niet aan jou, en het is ook niet de schuld van de Apple-verkoper. De moeilijkheid ligt in hoe een Mac standaard is geconfigureerd versus de manier waarop de meeste mensen uiteindelijk het trackpad configureren. U moet uw trackpad aanpassen zodat het werkt zoals u dat wilt.

De informatie in dit artikel is specifiek van toepassing op Macs met macOS Sierra (10.12) tot en met macOS Mojave (10.14). Soortgelijke trackpad-voorkeuren bestaan in eerdere versies van het besturingssysteem.

Het trackpad van uw Mac configureren

  1. Start Systeemvoorkeuren door op het Dock-pictogram te klikken of door Systeemvoorkeuren te selecteren in het Apple-menu.

    Image
    Image
  2. Klik op het Trackpad pictogram om het trackpad-voorkeurenpaneel te openen.

    Image
    Image
  3. Elk van de drie tabbladen- Aanwijzen & klikken, Scroll & Zoom en Meer gebaren -bevat opties voor het aanpassen van uw trackpad-ervaring.

Tabblad aanwijzen en klikken

Selecteer de Point & Click tab in het Trackpad-voorkeurenscherm

Image
Image

Trackingsnelheid aanpassen

De snelheid waarmee de cursor over het scherm van je Mac beweegt, hangt af van zowel hoe snel je je vinger over het trackpad beweegt als de volgsnelheid die je selecteert.

Je stelt de volgsnelheid in, van langzaam tot snel, met behulp van een schuifregelaar op het Point & Click-tabblad. Als u de volgsnelheid instelt op het Slow-uiteinde van de schuifregelaar, moet u uw vinger verder over het oppervlak van het trackpad bewegen om de cursor te verplaatsen. Het gebruik van een langzame instelling zorgt voor nauwkeurige cursorbewegingen, maar het veroorzaakt een waanzinnig langzame cursorreactie. Het kan zelfs nodig zijn om meerdere keren met de vinger over het trackpad te vegen om de cursor volledig over het scherm te verplaatsen.

Stel de schuifregelaar in op het Fast-uiteinde en de kleinste hoeveelheid vingerbeweging zorgt ervoor dat uw cursor over het scherm suist. De meeste gebruikers geven er de voorkeur aan de schuifregelaar zo in te stellen dat een volledige veeg van de vinger over het trackpad ervoor zorgt dat de cursor van de linkerkant van het scherm naar de rechterkant beweegt.

Trackpad Enkele klik

Standaard is een trackpad ingesteld voor een enkele klik om te worden bereikt door fysiek op het trackpad te drukken, een actie die Apple forceren noemt. Je voelt het trackpad meegeven als het ingedrukt is. Als je wilt, kun je een enkele tik kiezen in plaats van geforceerd indrukken door Tik om te klikken te selecteren

Trackpad Secundaire klik

De Secundaire klik,ook wel rechtsklik genoemd, is standaard uitgeschakeld. Dit is een overblijfsel dat teruggaat tot de originele Mac, die een muis met één knop had, maar dat was zo 1984. Om de moderne tijd in te gaan, moet je de secundaire klikfunctionaliteit inschakelen.

Je hebt opties voor de secundaire klik. Vink Secundaire klik aan en gebruik vervolgens het vervolgkeuzemenu eronder om een van de drie opties te selecteren:

  • Klik met twee vingers: tikt met twee vingers op het trackpad als secundaire klik.
  • Klik in de rechterbenedenhoek: maakt een enkele klik naar de rechterbenedenhoek van het trackpad mogelijk om als equivalent voor rechtsklikken te dienen.
  • Klik in de linkerbenedenhoek: hiermee kan een enkele klik naar de linkerbenedenhoek van het trackpad dienen als rechtsklik

Er zijn twee basiscategorieën van gebaren. Universele gebaren zijn gebaren die alle toepassingen kunnen gebruiken. Applicatiespecifieke gebaren worden alleen door sommige applicaties herkend.

Scroll & Zoom Tab

Selecteer het Scroll & Zoom tabblad in het Trackpad-voorkeurenpaneel.

Image
Image
  • Scroll Direction: Scrollen wordt bereikt door twee vingers over het trackpad te slepen. U kunt omhoog, omlaag en zijwaarts scrollen. OS X en macOS ondersteunen twee verschillende scrollrichtingen die al dan niet natuurlijk worden genoemd. Natuurlijk verwijst naar scrollen met dezelfde methode als op iOS-apparaten. Dit lijkt misschien achterhaald voor Mac-gebruikers, dus u kunt de voorkeur wijzigen door het vinkje in het vakje Scrollrichting te verwijderen.
  • In- of uitzoomen: door met twee vingers te knijpen kunt u in- of uitzoomen op een object op het scherm. Om in te zoomen, plaatst u twee vingers iets uit elkaar op het trackpad en brengt u de vingers naar elkaar toe (knijpen). Om uit te zoomen, plaatst u twee vingers samen op het trackpad en spreidt u de vingers uit elkaar.
  • Smart Zoom: Dubbel tikken met twee vingers zoomt in. Dubbel tikken voor de tweede keer zoomt uit.
  • Roteren: Roteren met twee vingers.

Meer gebaren-tabblad

Het tabblad Meer gebaren bevat extra gebaren.

Image
Image
  • Veeg tussen pagina's beweegt u terug of vooruit in elke toepassing die gebruikmaakt van terug- en vooruit-commando's, zoals een webbrowser.
  • Vegen tussen apps op volledig scherm activeert een veegbeweging op het trackpad om te schakelen tussen alle geopende apps op volledig scherm die u gebruikt.
  • Meldingscentrum definieert een veegbeweging om het meldingenpaneel te openen en te sluiten.
  • Mission Control definieert een veeggebaar om Mission Control te openen.
  • App Expose wordt gebruikt om een veeggebaar te definiëren om Expose te openen.
  • LaunchPad definieert een gebaar om de Launchpad-app te openen.
  • Show Desktop maakt gebruik van een spreidende duim en drie vingers om open vensters te verbergen en het onderliggende bureaublad weer te geven.

Je hoeft niet elk beschikbaar gebaartype in te schakelen en waarschijnlijk ook niet in te schakelen.

Klikken en tikken gelijkstellen

Als je instructies ziet voor het gebruik van je Mac, verwijzen ze meestal naar muisklikken. Hier is de vertaling voor een trackpad.

  • Muisklik: Primaire trackpad forceren of tikken met één vinger, afhankelijk van de door u gekozen optie.
  • Klik met de rechtermuisknop: Secundaire tik, ofwel een tik met twee vingers of een tik met één vinger op een specifieke hoek van het trackpad, afhankelijk van hoe u uw voorkeuren instelt.

Aanbevolen: