Hoe de opdracht Net Use te gebruiken in Windows

Inhoudsopgave:

Hoe de opdracht Net Use te gebruiken in Windows
Hoe de opdracht Net Use te gebruiken in Windows
Anonim

De net use-opdracht is een opdrachtpromptopdracht die wordt gebruikt om verbindingen met gedeelde bronnen, zoals toegewezen stations en netwerkprinters, te verbinden, te verwijderen en te configureren.

Het is een van de vele net-commando's zoals net send, net time, net user, net view, etc.

Net Gebruik Commando Beschikbaarheid

Deze opdracht is beschikbaar vanuit de opdrachtprompt in Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP, en in oudere versies van Windows en in Windows Server-besturingssystemen.

Image
Image

Recovery Console, het offline reparatieprogramma in Windows XP, bevat ook de opdracht net use, maar het is niet mogelijk om deze binnen de tool te gebruiken.

De beschikbaarheid van bepaalde opdrachtschakelaars en andere opdrachtsyntaxis kan verschillen van besturingssysteem tot besturingssysteem.

Net Gebruik opdrachtsyntaxis

Deze opdracht gebruikt de volgende algemene syntaxis:

net use [{ devicename | }] [ computernaam sharenaam [ volume] [{ wachtwoord | }] [ /gebruiker:[domeinnaam ] gebruikersnaam] [ /user:[dotteddomainname ] gebruikersnaam] [ /user:[gebruikersnaam @dotteddomainname] [ /home { devicename | } [{ wachtwoord | }] [ /persistent: { ja | no }] [ /smartcard] [ /savecred] [ /delete] [ /help] [ /?]

Bekijk hoe u de syntaxis van de opdracht moet lezen als u niet zeker weet hoe u de syntaxis van de net use-opdracht moet interpreteren zoals deze hierboven wordt weergegeven of in de onderstaande tabel wordt beschreven.

Net Gebruik Commando Opties
Optie Uitleg
netgebruik Voer alleen de opdracht net use uit om gedetailleerde informatie weer te geven over de momenteel toegewezen stations en apparaten.
apparaatnaam Gebruik deze optie om de stationsletter of printerpoort op te geven waaraan u de netwerkbron wilt toewijzen. Geef voor een gedeelde map op het netwerk een stationsletter op van D: tot en met Z: en voor een gedeelde printer LPT1: tot en met LPT3:. Gebruik in plaats van de apparaatnaam op te geven om automatisch de volgende beschikbare stationsletter toe te wijzen, beginnend met Z: en achteruit, voor een toegewezen station.
computernaam sharenaam Dit specificeert de naam van de computer, computernaam, en de gedeelde bron, sharenaam, zoals een gedeelde map of een gedeelde printer die is verbonden met computernaam. Als er hier ergens spaties zijn, zorg er dan voor dat u het hele pad, inclusief schuine strepen, tussen aanhalingstekens zet.
volume Gebruik deze optie om het volume op te geven wanneer u verbinding maakt met een NetWare-server. Client Service voor NetWare of Gateway Service voor Netware moet zijn geïnstalleerd.
wachtwoord Dit is het wachtwoord dat nodig is om toegang te krijgen tot de gedeelde bron op computernaam. U kunt ervoor kiezen om het wachtwoord in te voeren tijdens de uitvoering van de opdracht net use doorte typen in plaats van het daadwerkelijke wachtwoord.
/gebruiker Gebruik deze net-opdrachtoptie om een gebruikersnaam op te geven om verbinding mee te maken met de bron. Als u /user niet gebruikt, zal net use proberen verbinding te maken met de netwerkshare of printer met uw huidige gebruikersnaam.
domeinnaam Specificeer met deze optie een ander domein dan het domein waarop u zich bevindt, ervan uitgaande dat u zich op een domein bevindt. Sla domeinnaam over als u zich niet op een domein bevindt of als u wilt dat internetgebruik het domein gebruikt waarop u zich al bevindt.
gebruikersnaam Gebruik deze optie met /user om de gebruikersnaam op te geven die moet worden gebruikt om verbinding te maken met de gedeelde bron.
dotteddomainname Deze optie specificeert de volledig gekwalificeerde domeinnaam waar de gebruikersnaam bestaat.
/home Deze opdrachtoptie voor net gebruik wijst de thuismap van de huidige gebruiker toe aan ofwel de stationsletter van de apparaatnaam of de volgende beschikbare stationsletter met .
/persistent: { ja | nee} Gebruik deze optie om de persistentie van verbindingen die zijn gemaakt met de opdracht net use te regelen. Kies yes om aangemaakte verbindingen automatisch te herstellen bij de volgende login of kies no om de levensduur van deze verbinding tot deze sessie te beperken. Je kunt deze schakelaar inkorten tot /p als je wilt.
/smartcard Deze schakelaar vertelt het net use-commando om de inloggegevens te gebruiken die aanwezig zijn op de beschikbare smartcard.
/opgeslagen Deze optie slaat het wachtwoord en user informatie op voor gebruik de volgende keer dat u verbinding maakt in deze sessie of in alle toekomstige sessies bij gebruik met /persistent:yes.
/verwijder Deze opdracht voor netgebruik wordt gebruikt om een netwerkverbinding te annuleren. Gebruik /delete met apparaatnaam om een gespecificeerde verbinding te verwijderen of met om alle toegewezen stations en apparaten te verwijderen. Deze optie kan worden ingekort tot /d.
/help Gebruik deze optie, of de verkorte /h, om gedetailleerde helpinformatie weer te geven voor het net use-commando. Het gebruik van deze schakeloptie is hetzelfde als het gebruik van de opdracht net help met net use: net help use.
/? De standaard help-schakelaar werkt ook met de opdracht net use, maar geeft alleen de opdrachtsyntaxis weer, geen gedetailleerde informatie over de opties van de opdracht.

Sla de uitvoer van de opdracht net use op in een bestand met behulp van een omleidingsoperator. Als u niet bekend bent met deze bewerking, bekijk dan hoe u de uitvoer van opdrachten naar een bestand kunt omleiden voor begeleiding.

Net Gebruik Commandovoorbeelden

Hier volgen een paar verschillende manieren waarop u deze opdracht kunt gebruiken:

Tijdelijk toegewezen station


net use"\\server\my media" /persistent:no

In dit voorbeeld hebben we de opdracht net use gebruikt om verbinding te maken met de gedeelde map my media op een computer met de naam server. De map my media wordt toegewezen aan de hoogst beschikbare stationsletter , wat in ons voorbeeld toevallig y: is, maar we willen niet elke keer doorgaan met het toewijzen van deze schijf we loggen in op de computer [ /persistent:no].

Permanent toegewezen schijf


net gebruik e: \\usrsvr002\smithmark Ue345Ii /user:pdc01\msmith2 /savecred /p:yes

Het bovenstaande is een iets gecompliceerder voorbeeld dat u in een zakelijke omgeving zou kunnen tegenkomen.

In dit voorbeeld van netgebruik willen we onze e: drive toewijzen aan de gedeelde map smithmark op usrsvr002. We willen verbinding maken als een andere gebruikersaccount die we hebben [ /user] met de naam msmith2 die is opgeslagen op het pdc01-domein met een wachtwoord van Ue345Ii. We willen deze schijf niet elke keer dat we de computer opstarten handmatig toewijzen [ /p:yes], en we willen ook niet elke keer de gebruikersnaam en het wachtwoord invoeren [ /opgeslagen].

Lijst alle gedeelde bronnen


netgebruik

In dit eenvoudige voorbeeld van het net use-commando krijgen we een lijst van alle gedeelde bronnen die momenteel in gebruik zijn onder het gebruikersaccount dat momenteel is ingelogd. In ons voorbeeld toont het resultaat in de opdrachtprompt "Z: / \server\shared folder\" aangezien z: de stationsletter is die verbinding maakt met de gedeelde map op de server.

Het bericht "Er zijn geen items in deze lijst." wordt weergegeven als er momenteel geen verbindingen zijn ingesteld.

Een schijf ongedaan maken


net gebruik p: /delete

Een geschikt laatste voorbeeld van netgebruik is het verwijderen [ /delete] van een momenteel toegewezen schijf, in dit geval p:.

Aanbevolen: