Hoe de Chkdsk-opdracht in Windows te gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe de Chkdsk-opdracht in Windows te gebruiken
Hoe de Chkdsk-opdracht in Windows te gebruiken
Anonim

Afkorting van "check disk", de chkdsk-opdracht is een opdrachtpromptopdracht die wordt gebruikt om een gespecificeerde schijf te controleren en indien nodig gegevens op de schijf te herstellen of te herstellen.

Chkdsk markeert ook beschadigde of slecht werkende sectoren op de harde schijf of schijf als "slecht" en herstelt alle informatie die nog intact is.

Image
Image

Beschikbaarheid Chkdsk-opdracht

De opdracht chkdsk is beschikbaar vanaf de opdrachtprompt in de besturingssystemen Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

De opdracht chkdsk is ook beschikbaar via de opdrachtprompt in Geavanceerde opstartopties en Systeemherstelopties. Het werkt ook vanuit de herstelconsole in Windows 2000 en Windows XP. Chkdsk is ook een DOS-opdracht, beschikbaar in de meeste versies van MS-DOS.

De beschikbaarheid van bepaalde chkdsk-opdrachtschakelaars en andere chkdsk-opdrachtsyntaxis kan verschillen van besturingssysteem tot besturingssysteem.

Chkdsk-opdrachtsyntaxis

chkdsk [volume:] [ /F] [ /V] [/R ] [/X ] [/I ] [/C ] [/L : grootte] [/perf ] [/scan ] [ /? ]

Chkdsk-opdrachtopties
Item Uitleg
volume: Dit is de stationsletter van de partitie waarvoor u op fouten wilt controleren.
/F Deze chkdsk-opdrachtoptie herstelt alle fouten die op de schijf zijn gevonden.
/V Gebruik deze chkdsk-optie op een FAT- of FAT32-volume om het volledige pad en de naam van elk bestand op de schijf weer te geven. Als het op een NTFS-volume wordt gebruikt, worden er opruimberichten weergegeven (als die er zijn).
/R Deze optie vertelt chkdsk om slechte sectoren te lokaliseren en alle leesbare informatie ervan te herstellen. Deze optie impliceert /F wanneer /scan niet is gespecificeerd.
/X Deze opdrachtoptie impliceert /F en zal indien nodig een ontkoppeling van het volume forceren.
/I Deze optie voert een minder krachtig chkdsk-commando uit door het commando te instrueren om sneller te werken door bepaalde reguliere controles over te slaan.
/C Hetzelfde als /I maar slaat cycli binnen de mappenstructuur over om de hoeveelheid tijd dat het chkdsk-commando wordt uitgevoerd te verminderen.
/L: maat Gebruik deze chkdsk-opdrachtoptie om de grootte (in KB) van het logbestand te wijzigen. De standaardgrootte van het logbestand voor chkdsk is 65536 KB; u kunt de huidige grootte van het logbestand controleren door /L uit te voeren zonder de optie "grootte".
/perf Met deze optie kan chkdsk sneller worden uitgevoerd door meer systeembronnen te gebruiken. Het moet worden gebruikt met /scan.
/scan Deze chkdsk-optie voert een online scan uit op een NTFS-volume, maar probeert het niet te repareren. Hier betekent "online" dat het volume niet gedemonteerd hoeft te worden, maar online/actief kan blijven. Dit geldt voor zowel interne als externe harde schijven; u kunt ze tijdens de scan blijven gebruiken.
/spotfix Deze chkdsk-optie ontkoppelt het volume slechts kort om problemen op te lossen die naar het logbestand zijn verzonden.
/? Gebruik de help-schakelaar met het chkdsk-commando om gedetailleerde hulp te tonen over de bovenstaande commando's en andere opties die u kunt gebruiken met chkdsk.

Er zijn ook andere, minder vaak gebruikte chkdsk-opdrachtschakelaars, zoals /B om slechte clusters op het volume opnieuw te evalueren, /forceofflinefix die voert een online scan uit (een scan terwijl het volume actief is) maar dwingt vervolgens de reparatie offline uit te voeren (zodra het volume is ontkoppeld), /offlinescanandfix die een offline chkdsk-scan uitvoert en vervolgens lost alle gevonden problemen op, en andere waarover u meer kunt lezen via de /? schakelaar.

De /offlinescanandfix optie is hetzelfde als /F behalve dat het alleen is toegestaan op NTFS-volumes.

Als je in oudere versies van Windows de opdracht chkdsk uit de herstelconsole gebruikt, gebruik dan /p in plaats van /F hierboven om chkdsk opdracht te geven een uitgebreide controle uit te voeren en fouten op de harde schijf te herstellen.

Chkdsk-opdrachtvoorbeelden

chkdsk

In het bovenstaande voorbeeld, aangezien er geen schijf of extra opties zijn ingevoerd, draait chkdsk gewoon in de alleen-lezen modus.

Als er problemen zijn gevonden bij het uitvoeren van dit eenvoudige chkdsk-commando, zorg er dan voor dat u het onderstaande voorbeeld gebruikt om eventuele problemen op te lossen.

chkdsk c: /r

In dit voorbeeld wordt het chkdsk-commando gebruikt om een uitgebreide controle van de C:-schijf uit te voeren om eventuele fouten te corrigeren en om eventuele herstelinformatie van beschadigde sectoren te lokaliseren. Dit wordt het best gebruikt wanneer u chkdsk van buiten Windows uitvoert, zoals vanaf een herstelschijf waarop u moet specificeren welk station moet worden gescand.

chkdsk c: /scan /forceofflinefix

Deze chkdsk-opdracht voert een online scan uit op het C:-volume, zodat u het volume niet hoeft te ontkoppelen om de test uit te voeren, maar in plaats van problemen op te lossen terwijl het volume actief is, worden de problemen verzonden naar een wachtrij die wordt opgelost in een offline reparatie.

chkdsk c: /r /scan /perf

In dit voorbeeld lost chkdsk problemen op de C:-schijf op terwijl u deze gebruikt, en gebruikt het zoveel systeembronnen als toegestaan, zodat het zo snel mogelijk wordt uitgevoerd.

Chkdsk-gerelateerde opdrachten

Chkdsk wordt vaak gebruikt met veel andere opdrachtpromptopdrachten en herstelconsole-opdrachten.

De chkdsk-opdracht is vergelijkbaar met de scandisk-opdracht die wordt gebruikt om een harde schijf of diskette te controleren op fouten in Windows 98 en MS-DOS.

Aanbevolen: