Opstartprogramma's uitschakelen op Windows 10

Inhoudsopgave:

Opstartprogramma's uitschakelen op Windows 10
Opstartprogramma's uitschakelen op Windows 10
Anonim

Het opstarten van uw Windows 10-computer kan langer duren als veel programma's opstarten wanneer u uw computer opstart. Hier leest u hoe u het aantal programma's dat meteen opstart kunt verminderen.

Nadat je je opstartprogramma's hebt verfijnd, bekijk je onze andere tips voor het verbeteren van de opstarttijden van Windows 10.

Wat zijn opstartprogramma's in Windows?

Wanneer je je computer aanzet en Windows opstart, laadt het automatisch alles wat het nodig heeft om te draaien. Tegelijkertijd laadt het automatisch alle programma's die zijn ingesteld om te worden uitgevoerd bij het opstarten van Windows. Hiermee kunt u automatisch alle essentiële programma's die u dagelijks gebruikt, starten zonder de tijd te nemen om ze handmatig te starten.

Het grootste probleem met Windows-opstartprogramma's is dat het tijd kost om ze te laden, dus het toevoegen van veel programma's aan de lijst kan de tijd die Windows nodig heeft om te laden, drastisch verlengen.

Image
Image

Hoe te controleren of er opstartprogramma's actief zijn

Je hebt waarschijnlijk enkele opstartprogramma's draaien, zelfs als je computer gloednieuw is, aangezien sommige nieuwe computers een heleboel bloatware bevatten. Als je computer ouder is en je in de loop der jaren veel programma's en apps hebt geïnstalleerd, heb je waarschijnlijk nog meer opstartprogramma's op de achtergrond.

Als u de opstartprogramma's controleert die u op de achtergrond gebruikt en u ziet veel dingen die u niet gebruikt, dan kunt u de laadtijd van Windows versnellen door uw opstartprogramma's te wijzigen, of zelfs uitschakelen. In sommige gevallen kunt u zelfs de algehele prestaties van Windows verbeteren door het aantal programma's op de achtergrond te verminderen.

Zo kunt u controleren of er opstartprogramma's actief zijn:

  1. Open Windows Taakbeheer en klik op de Startup tab.

    Image
    Image
  2. Als u een app ziet waarvan u wilt voorkomen dat deze wordt uitgevoerd wanneer Windows 10 wordt gestart, klikt u op de naam van de app en vervolgens op de knop Disable in de rechterbenedenhoek van de taakbeheer.

    Image
    Image
  3. Als je veel programma's opmerkt die je niet gebruikt, kun je dingen versnellen door te voorkomen dat die programma's bij het opstarten worden uitgevoerd met behulp van het configuratiescherm van apps voor opstarten.

Opstartprogramma's uitschakelen in Windows 10

In eerdere versies van Windows en verouderde versies van Windows 10 werden opstartprogramma's beheerd via de opstartmap. Dit is een speciale map die eruitziet als een normale map, maar anders werkt. Wanneer u een snelkoppeling in deze map plaatst, weet Windows deze automatisch te laden wanneer Windows opstart.

De opstartmap van Windows 10 bestaat nog steeds en werkt nog steeds, maar is vervangen door het paneel met opstart-apps. Dit paneel geeft een overzicht van alle apps en programma's die zijn ingesteld om te starten wanneer Windows start en stelt u in staat om een eenvoudige schakelaar om te draaien om te voorkomen dat ze automatisch worden gestart.

Hier leest u hoe u opstartprogramma's in Windows 10 uitschakelt met behulp van het paneel met opstartapps:

  1. Druk op Win+I om Windows-instellingen te openen en selecteer vervolgens de categorie Apps.

    Image
    Image
  2. Selecteer de Startup categorie.

    Image
    Image
  3. Toggle individuele apps om hun opstartstatus te activeren of deactiveren.
  4. Start uw computer opnieuw op, en alleen de programma's van uw keuze worden geladen.

Kunt u de opstartmap gebruiken om opstartprogramma's in Windows 10 uit te schakelen?

Hoewel de opstartmap nog steeds bestaat in Windows 10, is deze vervangen door het configuratiescherm voor opstart-apps. U kunt snelkoppelingen uit die map verwijderen om te voorkomen dat ze worden uitgevoerd, maar u zult merken dat de map geen snelkoppelingen heeft of veel minder snelkoppelingen heeft dan actieve opstartprogramma's.

Het probleem is dat Windows 10 niet langer afhankelijk is van de opstartmap om opstartprogramma's te beheren, de meeste opstartprogramma's worden alleen weergegeven in taakbeheer en het configuratiescherm voor opstart-apps. Om de opstartstatus van die programma's te beheren, kunt u de opstartmap niet gebruiken.

Met dat in gedachten is het prima om je opstartmap te controleren en ongewenste snelkoppelingen te verwijderen. U moet echter ofwel de taakbeheerder of het configuratiescherm van de opstartapp gebruiken om de meeste van uw opstartprogramma's in Windows 10 te beheren.

Aanbevolen: