Hoe u uw digitale camera kunt schoonmaken

Inhoudsopgave:

Hoe u uw digitale camera kunt schoonmaken
Hoe u uw digitale camera kunt schoonmaken
Anonim

Een effectieve reiniging van uw digitale camera pakt alle belangrijke componenten aan. Het schoonmaken van de lens van de digitale camera zorgt bijvoorbeeld voor scherpe foto's. Door het LCD-scherm te reinigen, kunt u een voorbeeld van elke foto in de best mogelijke kwaliteit bekijken voordat u beslist welke foto's u wilt verwijderen. U kunt sommige cameraproblemen zelfs oplossen door te leren hoe u de camera op de juiste manier schoonmaakt.

De stapsgewijze instructies hier zijn in de eerste plaats bedoeld voor gebruikers van digitale richt-en-schietcamera's. Mensen met digitale spiegelreflexcamera's moeten de beeldsensor ook af en toe schoonmaken.

Image
Image

Benodigdheden

Je hebt misschien niet alle hier genoemde benodigdheden nodig om de verschillende onderdelen van je camera schoon te maken. Het eerste item is echter essentieel; het reinigt alle onderdelen van uw digitale richt-en-schietcamera veilig. Je zou alles wat je nodig hebt kunnen vinden in een camera- of elektronicawinkel of online.

  • Antistatische microvezeldoek (vrij van chemicaliën en oliën; bewaard in een plastic, hersluitbare zak ter bescherming)
  • Lensreinigingspapier of een schone, zachte katoenen doek
  • Lensreinigingsvloeistof (kan een paar druppels schoon water vervangen)
  • Een kleine borstel met zachte haren

Te vermijden benodigdheden bij het schoonmaken

Gebruik deze items in geen geval om je lens of LCD-scherm schoon te maken:

  • Ingeblikte lucht (het verdrijft de lucht zo krachtig dat het stof en deeltjes in de camerabehuizing kan drijven als het niet luchtdicht is)
  • Papieren handdoeken
  • Papieren servetten
  • Elke doek met deeltjes erop
  • Elke ruwe doek
  • Overmatige vloeistof
  • borstel met grove haren
  • Elk type vloeibaar reinigingsmiddel, tenzij uw camerawinkel of fabrikant dit specifiek aanbeveelt

De lens thuis schoonmaken

Het op de juiste manier schoonmaken van je lens kost wat tijd. Hier is hoe:

  1. Schakel indien nodig de camera in om de lensdop te openen.
  2. Draai de camera zodat de lens naar de grond gericht is. Blaas zachtjes op de lens om eventuele verdwaalde deeltjes te verwijderen.
  3. Als je nog steeds deeltjes op de randen van de lens ziet, verwijder ze dan heel voorzichtig met een kleine, zachte borstel.

    Image
    Image
  4. Wrijf zachtjes over de lens met de microvezeldoek in een cirkelvormige beweging. Begin in het midden van de lens en werk naar de randen toe.

  5. Als de microvezeldoek niet al het vuil of vegen verwijdert, gebruik dan een paar druppels lensreinigingsvloeistof of schoon water. Plaats de druppels op de doek, niet op de lens. Reinig in een cirkelvormige beweging, eerst met het vochtige deel van de doek en eindig met de droge.

    Image
    Image

De lens onderweg reinigen

Soms moet je je camera of je lens schoonmaken terwijl je onderweg bent. Als je weet dat je de camera buitenshuis gaat gebruiken, stop dan je schoonmaakspullen in je cameratas en volg de bovenstaande stappen. Als je je schoonmaakspullen bent vergeten en je absoluut niet kunt wachten tot je thuiskomt om de lens schoon te maken, probeer dan deze vervangende stappen:

  1. Schakel indien nodig de camera in om de lensdop te openen.
  2. Draai de camera zodat de lens naar de grond gericht is. Blaas zachtjes op de lens om eventuele verdwaalde deeltjes te verwijderen. Als je deeltjes blijft opmerken, blaas dan met wat meer kracht.

  3. Zoek de lens vrij van gruis en zoek de zachtste en schoonste katoenen doek die er is, zoals een volledig katoenen zakdoek of een schone katoenen luier. Zorg ervoor dat de doek vrij is van chemicaliën, oliën en parfums. Veeg de lens heel voorzichtig schoon in een cirkelvormige beweging.

    Gebruik geen doek op uw lens zonder eerst stap 2 uit te voeren.

  4. Als de doek alleen de lens niet reinigt, voeg dan een paar druppels schoon water toe aan de doek voordat je de lens voorzichtig weer afveegt. Nadat je het vochtige deel van de doek hebt gebruikt, gebruik je het droge deel opnieuw.
  5. Als er geen zachte, schone doek beschikbaar is, gebruik dan een gezichtsdoekje. Gebruik een paar druppels water met de tissue.

    Gebruik een tissue alleen als laatste redmiddel. Zorg er absoluut voor dat het gezichtsdoekje vrij is van oliën en lotions, anders veeg je je lens veel erger uit dan voorheen.

Het LCD-scherm schoonmaken

Het schoonmaken van het LCD-scherm is ook belangrijk.

  1. Zet de camera uit. Het is gemakkelijker om vlekken en stof te zien tegen de zwarte achtergrond van een uitgeschakeld LCD-scherm.
  2. Gebruik een kleine, zachte borstel om stof van het LCD-scherm te verwijderen. Als er geen borstel beschikbaar is, blaas dan zachtjes op het scherm. (De laatste methode werkt niet goed op een groot LCD-scherm.)
  3. Gebruik een droge microvezeldoek om het LCD-scherm voorzichtig schoon te maken en beweeg het horizontaal heen en weer over het scherm.

    Image
    Image
  4. Als de droge doek niet alle vlekken verwijdert, bevochtigt u deze lichtjes met een paar druppels schoon water voordat u het LCD-scherm weer afveegt. Beter nog, als je thuis een lcd-tv hebt, gebruik dan dezelfde vochtige, antistatische, alcoholvrije elektronische reinigingsdoekjes op het lcd-scherm van je digitale camera die je op de tv gebruikt.
  5. Vermijd net als bij de lens het gebruik van ruwe stoffen of papierproducten, waaronder papieren handdoeken, gezichtsdoekjes en servetten, voor het reinigen van het LCD-scherm.

De camerabehuizing schoonmaken

Image
Image

De camerabehuizing kan na verloop van tijd vuil worden. Zo maak je het schoon:

  1. Zet de camera uit.
  2. Als je buiten hebt gefotografeerd, waar de wind misschien zand of vuil op de camera heeft geblazen, gebruik dan eerst een kleine borstel om gruis of kleine deeltjes weg te vegen. Let goed op de naad waar de behuizing van de digitale camera samenkomt, de connectoren van de camera, de batterij- en geheugenkaartklepjes en de gebieden waar de wijzerplaten en knoppen van de camera uit de behuizing steken. Gruis in deze gebieden kan op de weg problemen veroorzaken door het interieur van de camerabehuizing binnen te dringen en onderdelen te beschadigen.
  3. Reinig de zoeker en de voorkant van de ingebouwde flitser, indien van toepassing. Gebruik dezelfde methode als voor het glas aan de voorkant van de lens: gebruik eerst een droge microvezeldoek en bevochtig de doek alleen als dat nodig is voor hardnekkige vlekken.
  4. Reinig het lichaam met een droge doek. U kunt een microvezeldoek gebruiken, maar misschien wilt u de microvezeldoek bewaren voor alleen de lens, zoeker en LCD. Wees voorzichtig bij het gebruik van de doek rond de knoppen, draaiknoppen en aansluitingen van de camera. Als de zoomlens van de camera uit de camerabody steekt, zet u de camera aan en reinigt u voorzichtig de externe behuizing van de zoomlens.
  5. Als de droge doek niet werkt op een bijzonder vuil deel van de camerabody, maak de doek dan licht vochtig. U kunt wat meer kracht gebruiken bij het reinigen van de camerabody dan bij het reinigen van de delicate lens of het LCD-scherm.

Tips voor eindschoonmaak

Hier zijn een paar ideeën om het schoonmaken van je camera gemakkelijker en effectiever te maken;

  • Raak de lens nooit met uw huid aan. Uw vingers kunnen moeilijk te verwijderen olie op de lens achterlaten. Probeer om dezelfde reden het LCD-scherm niet aan te raken, hoewel dit moeilijk te vermijden kan zijn.
  • Probeer een lensreinigingspen. Hiermee verwijdert u vuil en vingerafdrukken van de lens en LCD's. Sommige reinigingspennen hebben ook een zachte borstel aan het ene uiteinde van de pen. Een lensreinigingspen is een veel betere optie dan een T-shirt of een gezichtsdoekje als u niet thuis bent.
  • Controleer de website of gebruikershandleiding van uw camerafabrikant voor specifieke instructies en tips. Mogelijk vindt u specifieke trucs voor uw specifieke merk of model.

Sommige lens- en LCD-problemen vereisen professionele reiniging door een reparatiewerkplaats, en u kunt dit niet veilig zelf doen. Vraag vooraf een offerte aan voor de schoonmaak; een professionele reiniging is misschien te duur om te rechtvaardigen voor een ouder cameramodel.

Aanbevolen: