Los camerakwaliteit en beeldproblemen op

Los camerakwaliteit en beeldproblemen op
Los camerakwaliteit en beeldproblemen op
Anonim

De beeldkwaliteit van uw digitale foto's is afhankelijk van verschillende factoren. De beschikbare externe verlichting, het onderwerp en de weersomstandigheden. De kwaliteit van de digitale camera speelt ook een rol.

Image
Image

Verschillende camera's hebben verschillende sterke en zwakke punten, wat resulteert in een wisselende beeldkwaliteit. U kunt echter enkele instellingen op uw camera wijzigen om de beeldkwaliteit te verbeteren. Probeer deze tips om uw digitale camera zo goed mogelijk te laten presteren en om problemen met de beeldkwaliteit van de camera te voorkomen.

  • Maak gebruik van een hoge resolutie. Maak waar mogelijk opnamen met een hoge resolutie. Door een hogere resolutie in uw foto's te gebruiken, zou u regelmatig een verbeterde beeldkwaliteit moeten zien. Controleer het resolutieniveau voor uw afbeeldingen via de menustructuur op uw camera. Houd er rekening mee dat sommige camera's de resolutie automatisch verlagen wanneer u opnamen maakt met een bepaalde verhouding (zoals 16:9 of 4:3) of wanneer u een continu-opnamemodus gebruikt. Het gebruik van een hoge resolutie garandeert geen hoge beeldkwaliteit, aangezien veel andere factoren bijdragen aan de kwaliteit van een foto, zoals externe verlichting en het vermijden van cameratrillingen, maar een hoge resolutie kan de kwaliteit van sommige foto's verbeteren.
  • Verander het beeldformaat. De meeste digitale camera's gebruiken JPEG als standaardformaat. Hoewel dit ruimte bespaart, ervaart u enig verlies van beeldkwaliteit door de compressie van het afbeeldingsbestand. Als uw DSLR dit toelaat, schakelt u over naar RAW of TIFF voor foto's van hogere kwaliteit.
  • Schakel beeldstabilisatie in. Als u opnamen moet maken bij weinig licht, gebruik dan de in de camera ingebouwde beeldstabilisatietechnologie, met name optische beeldstabilisatie (optische IS). Als je de optie hebt om optische IS te activeren via het menu van je camera, gebruik deze dan in situaties met weinig licht. (Sommige camera's bepalen automatisch of optische IS moet worden gebruikt, waardoor handmatige bediening niet mogelijk is.) Als uw camera alleen over digitale IS beschikt, kunt u deze inschakelen, hoewel dit niet zo effectief is als optische IS. Digitale IS is echter beter dan niets.
  • Gebruik een goede techniek om de camera stil te houden. Als er geen optische IS in uw camera is, moet u de camera zo stil mogelijk houden wanneer u opnamen maakt bij weinig licht. De camera moet bij weinig licht een langere sluitertijd gebruiken, wat kan leiden tot wazige foto's door cameratrilling (waarbij de fotograaf onwillekeurig iets beweegt terwijl de sluiter open is). Gebruik een statief of leun tegen een deurpost of muur tijdens het fotograferen om de opname stabiel te houden. Houd uw ellebogen strak tegen uw lichaam gedrukt om u te helpen de camera stabiel te houden. Als de camera die je gebruikt een zoeker heeft, kun je de camera steviger vasthouden als je door de zoeker kijkt terwijl je de camera tegen je gezicht houdt.
  • Wees voorzichtig met het maken van opnamen in situaties met veel contrast. Wanneer u fotografeert bij licht met hoog contrast, wat meestal gebeurt met fel zonlicht, kunt u "vervaagde" gebieden in uw foto's. De meeste camera's schakelen de flitser automatisch uit in fel zonlicht, maar u kunt de instellingen op uw camera wijzigen om de flitser in te schakelen, zelfs bij fel zonlicht, in wezen door een "invulflits" op de foto te gebruiken. Deze techniek werkt echter alleen als je redelijk dicht bij het onderwerp staat. Als je camera een contrastregeling heeft, selecteer dan ook een lagere contrastinstelling in fel zonlicht.
  • Werk met de ISO-instelling van de camera. Veel goedkope digitale camera's hebben zwakke ingebouwde flitsers. Als het flitsbereik van je camera niet is waar het moet zijn voor een bepaalde opname, verhoog je de ISO-instelling via het menu van je camera. Als u bijvoorbeeld van een ISO 100-instelling naar een ISO 400-instelling gaat, zou u nog een paar meter flitsbereik moeten hebben. De wisselwerking is echter dat hogere ISO-instellingen kunnen resulteren in korreligere foto's, dus vermijd het selecteren van een instelling die te hoog is. Het kan zijn dat u enkele ISO-tests met uw camera moet uitvoeren om te bepalen welke instellingen korreliger beelden veroorzaken, aangezien elke camera anders is. (Sommige basiscamera's staan niet toe dat de ISO-instellingen handmatig worden gewijzigd.)

Aanbevolen: