Het verschil tussen werkelijke en effectieve pixels

Inhoudsopgave:

Het verschil tussen werkelijke en effectieve pixels
Het verschil tussen werkelijke en effectieve pixels
Anonim

Als je naar de specificaties van een digitale camera kijkt, zie je twee vermeldingen voor het aantal pixels: effectief en feitelijk (of totaal).

Waarom zijn er twee cijfers en wat betekenen ze? Het antwoord op die vraag is ingewikkeld en wordt behoorlijk technisch, dus laten we ze eens bekijken.

Image
Image

Wat zijn effectieve pixels?

Digitale camerabeeldsensoren bestaan uit een groot aantal kleine sensoren die fotonen verzamelen. De fotodiode zet de fotonen vervolgens om in een elektrische lading. Elke pixel wordt geassocieerd met een enkele fotodiode.

Effectieve pixels zijn de pixels die de afbeeldingsgegevens vastleggen. Ze zijn effectief en per definitie betekent effectief 'succesvol in het produceren van het gewenste effect of het beoogde resultaat'. Dit zijn de pixels die het werk doen om een foto te maken.

Een conventionele sensor in bijvoorbeeld een 12 megapixel camera heeft een bijna gelijk aantal effectieve pixels (11,9 MP). Daarom verwijzen effectieve pixels naar het gebied van de sensor dat de werkende pixels bedekken.

Soms kunnen niet alle sensorpixels worden gebruikt, bijvoorbeeld wanneer een lens niet het hele sensorbereik kan dekken.

Wat zijn werkelijke pixels?

Image
Image

Het werkelijke of totale aantal pixels van een camerasensor omvat die 0,1 procent van de pixels die overblijft na het tellen van de effectieve pixels. Ze worden gebruikt om de randen van een afbeelding te bepalen en om kleurinformatie te geven.

Deze overgebleven pixels begrenzen de rand van een beeldsensor en zijn afgeschermd van het ontvangen van licht, maar worden nog steeds gebruikt als referentiepunt dat kan helpen bij het verminderen van ruis. Ze ontvangen een signaal dat de sensor vertelt hoeveel donkerstroom er tijdens een belichting is opgebouwd en de camera compenseert dat door de waarde van de effectieve pixels aan te passen.

Wat dit voor u betekent, is dat lange belichtingstijden, zoals die welke 's nachts worden gemaakt, een vermindering van de hoeveelheid ruis in de diepzwarte delen van de foto moeten hebben. Er was meer thermische activiteit terwijl de sluiter van de camera open was, waardoor deze randpixels werden geactiveerd, wat de camerasensor vertelde dat er mogelijk meer schaduwgebieden zijn waar u zich zorgen over moet maken.

Wat zijn geïnterpoleerde pixels?

Sommige camera's interpoleren het aantal sensorpixels. Een 6MP-camera kan bijvoorbeeld 12MP-beelden produceren. In dit geval voegt de camera nieuwe pixels toe naast de 6 megapixels die hij heeft vastgelegd om 12 megapixels aan informatie te creëren.

De bestandsgrootte wordt vergroot en dit resulteert in feite in een beter beeld dan wanneer u zou interpoleren in een beeldbewerkingssoftware, omdat de interpolatie wordt gedaan vóór JPG-compressie.

Interpolatie kan echter geen gegevens creëren die niet in de eerste plaats zijn vastgelegd. Het kwaliteitsverschil met interpolatie in de camera is marginaal, maar niet nul.

Aanbevolen: