Wat is een PCIe SSD?

Inhoudsopgave:

Wat is een PCIe SSD?
Wat is een PCIe SSD?
Anonim

Solid-state schijven hebben een revolutie teweeggebracht in computeropslag. Ongeveer elk jaar verschijnen er nieuwe generaties schijven en termen als PCIe SSD, M.2 en NVMe worden veel gebruikt in de high-end. SSD's bieden een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van magnetische schijven, maar met een nadeel.

De voordelen van PCIe SSD's boven SATA-schijven

Interfaces op het moederbord van een computer werken op verschillende snelheden. Net zoals de interne componenten van een computer sneller communiceren dan iets dat via USB is aangesloten, zijn er verschillende bandbreedtelimieten voor interne interfaces.

SATA is al enkele jaren de belangrijkste interface die wordt gebruikt om harde schijven op een moederbord aan te sluiten. Het werkt goed, en met conventionele harde schijven met magnetische platen kan SATA zijn overdrachtsmogelijkheden niet maximaliseren. SSD-technologie kan dat echter wel. SATA vertrouwt op interne draden die lopen van een schijf naar poorten op een moederbord. Het is niet zo direct, maar het klaart de klus en zorgt voor flexibiliteit bij het plaatsen van de schijf.

Image
Image

PCIe is de snelle interface die wordt gebruikt voor componenten zoals grafische kaarten die enorme hoeveelheden databandbreedte vereisen bij extreem hoge snelheden. PCIe-apparaten worden aangesloten op het moederbord en geven gegevens met een hogere snelheid rechtstreeks door aan de CPU. Met PCIe worden SSD's meer beperkt door hun vermogen om te lezen en te schrijven dan door hun vermogen om gegevens over te dragen.

Hoeveel sneller is een PCIe SSD?

De huidige versie van SATA is SATA III. Het ondersteunt een theoretische topsnelheid van 6 Gb/s, wat neerkomt op ongeveer 600 MB/s aan gegevensoverdracht.

PCIe is iets ingewikkelder om af te breken. Ten eerste zijn er PCIe 1.0-, 2.0- en 3.0-sockets. Versie 3.0 is de nieuwste, maar op sommige moederborden zijn versie 2.0-slots te vinden.

Als het bord een PCIe 3.0-bord is, moet u rekening houden met rijstroken. PCIe-verbindingen zijn opgesplitst in banen. Er zijn meestal vierbaans-, achtbaans- en 16-baans sockets, en je kunt deze aan de hand van de grootte op het bord identificeren. De grote 16-baans lijnen zijn waar een grafische kaart is aangesloten.

Image
Image

PCIe 3.0 heeft een theoretische snelheid van 1 GB/s per rijstrook, wat betekent dat een PCIe 3.0 x16-socket een theoretische limiet heeft van 16 GB/s. Dat is een hoge snelheid voor een harde schijf. Een gewone PCIe SSD gebruikt waarschijnlijk vier of acht banen, maar het potentieel is nog steeds beter dan SATA.

Die cijfers zijn theoretisch en niet hoe uw praktische prestaties eruit zullen zien. Als je naar echte SSD's kijkt, zijn de geadverteerde snelheden meer geaard, maar het voordeel is nog steeds duidelijk.

De Samsung 860 EVO claimt een maximale sequentiële leessnelheid van 550 MB/s en een maximale sequentiële schrijfsnelheid van 520 MB/s. De dichtstbijzijnde vergelijkbare PCIe-schijf, de Samsung 960 EVO, heeft een gerapporteerde 3.2 GB/s max sequentiële leessnelheid en 1,7 GB/s max sequentiële schrijfsnelheid. Het gebruikt slechts vier PCIe-lanes.

NVMe en M.2

Er worden nog twee termen besproken met PCIe-schijven: NVMe en M.2.

Image
Image

M.2 verwijst naar een PCIe-vormfactor die speciaal is ontworpen voor SSD's. M.2 is compacter dan standaard PCIe en accepteert alleen M.2-vormfactorapparaten, die uitsluitend harde schijven zijn.

M.2 is ontworpen om een interface te bieden waarmee SSD's een PCIe-interface kunnen gebruiken zonder interferentie met of sleuven van meer typische PCIe-apparaten zoals grafische kaarten. M.2 komt ook veel voor in laptops omdat het meestal plat in het moederbord ligt en weinig ruimte in beslag neemt.

NVMe staat voor Non-Volatile Memory Express. Niet-vluchtig geheugen is elk type opslaggeheugen. Vluchtig geheugen verwijst naar zoiets als RAM dat continu wordt overschreven en niet blijft staan na een herstart.

NVMe is een protocol dat speciaal is ontworpen voor PCIe-harde schijven om de schijven snel te laten communiceren. Het doel van NVMe is om SSD's zich meer als RAM te laten gedragen, omdat RAM vergelijkbare technologie gebruikt en sneller beweegt dan SSD's.

Aanbevolen: