PCIe versus SATA SSD's

Inhoudsopgave:

PCIe versus SATA SSD's
PCIe versus SATA SSD's
Anonim

De behoefte aan hogere opslagcapaciteiten in computers gaat gepaard met de behoefte aan snellere gegevensoverdrachtsnelheden. Terwijl USB- en Thunderbolt-kabels hoge snelheden bieden, begint het proces met de solid-state drive (SSD) voor opslag. PCIe SSD en SATA SSD verschillen op een aantal verschillende manieren. Om optimale prestaties uit uw build te halen, is het belangrijk om te begrijpen waarom.

Image
Image

Belangrijke voorwaarden voor opslagschijven

Voordat u ingaat op de verschillen tussen de twee soorten schijven, moet u eerst een paar van de termen en acroniemen begrijpen die worden gebruikt.

  • SSD: Solid State-schijf. Dit is een type opslagmedium zonder bewegende delen. Dit zorgt voor een langere levensduur en betere prestaties dan traditionele draaiende harde schijven.
  • PCIe: Perifere component interconnect express. PCIe wordt ook wel PCI Express genoemd. Dit is een sleuf op het moederbord die wordt gebruikt om alles aan te sluiten, van grafische kaarten tot solid-state schijven. De nieuwste versie van PCIe is de PCIe 4.0-specificatie.
  • SATA: Seriële geavanceerde technologie bijlage. Net als PCIe is SATA een interface die wordt gebruikt om extra componenten op de computer aan te sluiten. SATA wordt meestal gebruikt om opslagapparaten en optische schijven aan te sluiten.

Algemene bevindingen: PCIe SSD versus SATA SSD

  • Klein formaat.

  • Kan direct op het moederbord of in een lege ruimte worden gemonteerd.
  • Duurder.
  • Sneller met 16 GB per seconde.
  • Moet worden geïnstalleerd in een baai.
  • Kan een adapter nodig hebben voor een goede pasvorm.
  • Hogere kans om met oudere systemen te werken.
  • Meer slots beschikbaar voor uitbreiding.
  • Langzamer met 6 GB per seconde.
  • Hogere capaciteit.

Hoewel beide interfaces een SSD kunnen aansluiten, kunnen verschillende verschillen uw keuze beïnvloeden. Afhankelijk van uw behoeften en budget, kunnen beide geschikt zijn voor opslag. Voor eenvoudige variatie en beschikbaarheid is een SATA SSD echter alledaags en heeft deze voldoende prestaties om aan de meeste opslagbehoeften te voldoen.

PCIe SSD voor- en nadelen

  • Heeft flexibelere installatie-opties.
  • Vereist geen sleuf voor installatie.
  • Sneller.
  • Kleinere fysieke grootte.
  • Duurder.

PCIe is kleiner dan SATA

Als je weinig ruimte hebt (bijvoorbeeld wanneer je in een mini-pc-toren werkt), is een PCIe SSD misschien de betere keuze. Een SATA SSD past net als een normale harde schijf in een 2,5-inch bay, hoewel er mogelijk een adapter nodig is om veilig in de bay te passen. De gemonteerde schijf en de benodigde kabel om deze aan te sluiten nemen ook ruimte in beslag.

PCIe SSD's passen in het moederbord met de PCIe-sleuf. Dit maakt het een ideale keuze voor gebouwen met beperkte ruimte. Het is ook een goede keuze als je open slots op het moederbord hebt, maar geen lege ruimte hebt om een SATA SSD te monteren.

PCIe is duurder dan SATA

Per gigabyte zijn PCIe SSD's doorgaans duurder dan SATA SSD's. Degenen met een beperkt budget geven misschien de voorkeur aan de goedkopere SATA SSD-optie om het meeste waar voor hun geld te krijgen.

PCIe is sneller dan SATA

De meest recente versie van de SATA-interface (3.0) biedt een gegevensdoorvoersnelheid van 6 GB per seconde. Hoewel 6 GB per seconde verblindend snel is in vergelijking met oudere methoden voor gegevensoverdracht, verbleekt het in vergelijking met de 16 GB per seconde van PCIe 3.0.

Bovendien bestaat PCIe ook in de formaten 4.0 en 5.0, met PCIe 6.0 in ontwikkeling. Er zijn echter maar weinig commercieel verkrijgbare moederborden van consumentenkwaliteit die PCIe 4.0 ondersteunen. AMD maakte het nieuws toen ze aankondigden dat hun X570-chipset PCIe 4.0 ondersteunt. Naarmate fabrikanten meer compatibiliteit introduceren, zullen de potentiële snelheden voor PCIe toenemen.

SATA SSD voor- en nadelen

  • Neemt geen slot op het moederbord in beslag.
  • Minder duur.
  • Bekend formaat.
  • Systemen hebben over het algemeen meer interfaces.
  • Vereist een sleuf voor installatie.

SATA is breder compatibel

SATA is een iets oudere interface dan PCIe, gemaakt in 2000 versus 2003. SATA werd eerder door bedrijven geadopteerd en heeft daarom een breder scala aan compatibiliteit dan PCIe. Als u een ouder systeem upgradet, heeft het moederbord mogelijk geen PCIe-slot beschikbaar, of een slot dat compatibel is met nieuwere solid-state schijven. Aan de andere kant werkt een SATA-kabel met de meeste systemen die in de afgelopen twee decennia zijn gemaakt.

Als je niet zeker weet wat voor soort verbindingen je computer heeft, kies dan voor een SATA SSD. Het werkt bijna gegarandeerd met elk systeem dat tegenwoordig functioneert.

SATA-verbindingen zijn talrijker

SATA-kabels worden aangesloten via een poort op het moederbord. PCIe SSD's worden rechtstreeks op het moederbord aangesloten. PCIe SSD's vragen meer ruimte dan een SATA-poort. Als u een groot aantal schijven moet aansluiten, is SATA de betere optie. De meeste moederborden hebben niet genoeg PCIe-sleuven voor meerdere solid-state schijven.

SATA heeft meer capaciteit dan PCIe

Als je meer opslagcapaciteit nodig hebt, hebben SATA SSD's de voorkeur. SATA SSD's hebben gemiddeld een hogere opslagcapaciteit dan PCIe SSD's. Een zoektocht naar SSD's met de hoogste capaciteit levert een SATA SSD op met een opslagcapaciteit van 60 TB. Hoewel dit een baanbrekend apparaat is, is het niet bedoeld voor consumentengebruik met zijn vrij hoge prijs.

PCIe daarentegen heeft de neiging om rond de 2 TB uit te komen. Dit is meer dan genoeg om een besturingssysteem en uw meest gebruikte applicaties te bevatten, maar kan niet concurreren met de relatief goedkope SATA SSD's van 4 TB en 6 TB op de markt.

Bottom Line

SATA SSD's bieden consumenten meer opties in een betaalbare prijsklasse. Als u in uw geval geen beschikbare bay heeft, is een PCIe SSD uw beste optie. Zie hieronder voor meer dingen om te overwegen.

Hoe PCIe versus SATA te kiezen

Hoewel er veel informatie te verwerken is over beide typen solid-state schijven, komt het te kiezen type neer op twee dingen: het beoogde gebruik en de grootte van de behuizing.

Bedoeld gebruik

Als je van plan bent een high-end pc te bouwen voor gaming met alle instellingen maximaal en VR-gebruik, of als je een machine bouwt voor intensieve processen zoals video- en grafische bewerking, kies dan voor een SATA SSD. Deze schijven hebben een hogere opslagcapaciteit die ideaal is voor het opslaan van onbewerkte bestanden, met de overdrachtssnelheden die nodig zijn om ervoor te zorgen dat games snel worden geladen en video's zonder problemen worden geschrobd.

Aan de andere kant, als je een machine bouwt die geen ander doel heeft dan surfen op het web, e-mail checken en tekstverwerken, dan is een PCIe-schijf een geweldige optie. De direct-naar-moederbord aansluiting neemt minder ruimte in beslag en geeft u minder kabels te beheren. Hoewel de opslagcapaciteit lager kan zijn, heb je geen enorme hoeveelheden opslagruimte nodig voor kleine taken - en je kunt later altijd upgraden naar meer opslagruimte als je dat nodig hebt.

Koffergrootte

In de computerwereld is er een recente trend geweest dat gebruikers micro-pc's bouwen. Deze machines zijn volledig functionele computers in hapklare koffers, ideaal voor transport of voor kamers met een beperkt vloeroppervlak. Deze hoesjes passen gemakkelijk op een plank of achter een monitor.

Door de beperkte ruimte in de behuizing hebben deze machines echter niet de capaciteit om meerdere schijven te bevatten. Als u een SSD-station hebt geïnstalleerd en meer opslagruimte nodig hebt, vervangt u het bestaande station (en verliest u mogelijk uw opgeslagen gegevens) of voegt u een ander station toe. Hoewel een externe schijf een mogelijkheid is, zijn situaties zoals deze waar PCIe SSD's schitteren.

Omdat de PCIe rechtstreeks op het moederbord wordt aangesloten, krijgt u met weinig hindernissen extra opslagcapaciteit. Steek de PCIe SSD-chip gewoon in de juiste sleuf en u kunt aan de slag.

Het ene type schijf is bijzonder beter dan het andere. Elk heeft zijn voor- en nadelen. Uiteindelijk is PCIe of SATA grotendeels een kwestie van voorkeur en van weten welke interface op welk moment geschikt is.

Aanbevolen: