Hoe de programmeermodus op DSLR-camera's te gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe de programmeermodus op DSLR-camera's te gebruiken
Hoe de programmeermodus op DSLR-camera's te gebruiken
Anonim

Als je nieuw bent in het gebruik van een DSLR-camera, plan dan om over te schakelen van een volledig automatische modus naar de programmeermodus en leer hoe je meer van je camerafuncties kunt bedienen. De programmamodus blijft je goede belichtingen geven, terwijl je wat meer vrijheid hebt in enkele van de geavanceerde mogelijkheden van de camera.

Wanneer de nieuwigheid van de camera is uitgewerkt en je klaar bent om van Auto over te gaan, schakel je de knop over naar Programma (of P-modus) en ontdek je wat je camera kan doen.

Image
Image

Wat kunt u doen in de programmeermodus?

Programmodus (de "P" op de modusknop van de meeste DSLR's) betekent dat de camera nog steeds de belichting voor u instelt. Het kiest het juiste diafragma en de juiste sluitertijd voor het beschikbare licht, zodat je opname correct wordt belicht. De programmamodus ontgrendelt ook andere functies die u meer creatieve controle over uw afbeeldingen geven.

Het voordeel van de programmamodus is dat u meer te weten kunt komen over andere aspecten van uw DSLR zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over een perfecte belichting. Het is een belangrijke eerste stap om te leren hoe u uw camera uit de Auto-instelling kunt halen.

Programmamodus geeft je controle over verschillende belangrijke elementen: flitser, belichtingscompensatie, ISO en witbalans.

Image
Image

Bottom Line

In tegenstelling tot de automatische modus, waar de camera beslist of flitser nodig is, kun je in de programmeermodus de camera negeren en kiezen of je een pop-upflitser wilt toevoegen. Dit kan je helpen om overbelichte voorgronden en harde schaduwen te vermijden.

Belichtingscompensatie

Als u de flitser uitschakelt, kan uw afbeelding onderbelicht worden. U kunt positieve belichtingscompensatie inbellen om dit te helpen corrigeren. Als u belichtingscompensatie kunt gebruiken, betekent dit ook dat u de camera kunt helpen bij lastige lichtomstandigheden die de instellingen soms kunnen verwarren.

Image
Image

Bottom Line

Een hoge ISO, met name op goedkopere DSLR's, kan leiden tot veel onaantrekkelijke ruis of digitale korrel op afbeeldingen. In de automatische modus heeft de camera de neiging om de ISO te verhogen in plaats van het diafragma of de sluitertijd aan te passen. Door deze functie handmatig te bedienen, kunt u een lage ISO gebruiken om ruis te voorkomen en vervolgens belichtingscompensatie gebruiken om eventueel lichtverlies op de afbeelding te compenseren.

Witbalans

Verschillende soorten lichtbronnen werpen verschillende kleuren over uw afbeeldingen. De instelling voor automatische witbalans in moderne DSLR's is meestal nauwkeurig, maar sterke kunstmatige verlichting kan de instellingen van de camera verstoren. In de programmamodus kunt u de witbalans handmatig instellen, zodat u de camera de meest nauwkeurige informatie kunt geven over de verlichting die u gebruikt.

Aanbevolen: