Gebruik de Apple Hardware Test (AHT) om problemen te vinden

Inhoudsopgave:

Gebruik de Apple Hardware Test (AHT) om problemen te vinden
Gebruik de Apple Hardware Test (AHT) om problemen te vinden
Anonim

De Apple Hardware Test (AHT) is een uitgebreide applicatie die kan helpen bij het diagnosticeren van hardware-gerelateerde problemen die je kunt tegenkomen met een oudere Mac. De AHT kan problemen diagnosticeren met het beeldscherm, de grafische weergave, de processor, het geheugen, de printplaat, de sensoren en de opslag van een Mac.

De informatie in dit artikel is van toepassing op Macs die in 2012 en eerder zijn geproduceerd.

Image
Image

Oorzaken van Mac-hardwarestoringen

Sommige Mac-problemen, zoals problemen met opstarten, kunnen worden veroorzaakt door software- of hardwareproblemen. Een goed voorbeeld is dat je vastloopt op het blauwe of grijze scherm wanneer je een Mac opstart. De reden dat de Mac vastzit, kan een hardware- of softwareprobleem zijn. Het uitvoeren van de Apple Hardware Test kan de oorzaak achterhalen.

Apple-hardware fa alt van tijd tot tijd, waarbij RAM het meest voorkomt. Voor de meeste Macs is RAM gemakkelijk te vervangen en het uitvoeren van de Apple Hardware Test om een RAM-storing te bevestigen is een eenvoudige taak.

Apple Hardware Test Beschikbaarheid

Niet alle Macs draaien op AHT. Van degenen die dat wel doen, verschilt de methode afhankelijk van de versie van het besturingssysteem die op de Mac is geïnstalleerd.

  • Macs die in 2012 en eerder zijn geproduceerd en waarop OS X Mountain Lion (10.8.4) of hoger is geïnstalleerd, hebben de Apple Hardware Test ingebouwd in de Mac.
  • Macs gemaakt in 2012 en eerder met OS X Mountain Lion (10.8.3) of eerder geïnstalleerd, gebruiken de systeemsoftwareschijf of flashdrive die bij de Mac is geleverd.
  • Macs die in 2013 en later zijn geproduceerd, zijn niet compatibel met AHT.

Voor alle Macs van 2013 en nieuwer heeft Apple het hardwaretestsysteem gewijzigd om Apple Diagnostics te gebruiken, dat in de Mac is ingebouwd.

AHT op Macs die zijn geleverd met OS X Lion of hoger

OS X Lion werd uitgebracht in de zomer van 2011. Lion markeerde de verandering van het distribueren van OS-software op fysieke media (dvd's) naar het aanbieden van de software als download. Vóór OS X Lion werd de Apple Hardware Test geleverd op een van de installatie-dvd's die bij de Mac werden geleverd. Het was ook opgenomen op een USB-flashstation voor de vroege versie van de MacBook Air, die geen optisch mediaslot had.

Met OS X Lion en later, voor elke Mac die vóór 2013 is geproduceerd, is de AHT opgenomen in een verborgen partitie op de opstartschijf van de Mac. Als Lion of later op de Mac is geïnstalleerd, bent u klaar om de Apple Hardware Test uit te voeren.

AHT op Macs die zijn geleverd met OS X Leopard naar OS X Snow Leopard

OS X Leopard (10.5) werd uitgebracht in september 2008. Voor Macs die werden verkocht met OS X 10.5.5 en latere versies van Leopard of met een versie van OS X Snow Leopard (10.6), bevindt de AHT zich op de Application Install Disc 2-dvd die bij de Mac is geleverd.

MacBook Air-bezitters die hun Mac in deze periode hebben gekocht, kunnen de AHT vinden op de MacBook Air Reinstall Drive. Het is de USB-stick die bij de aankoop is geleverd.

Bottom Line

Als je in of voor de zomer van 2008 een op Intel gebaseerde Mac hebt gekocht, kun je de AHT vinden op de Mac OS X Install Disc 1-dvd die bij de aankoop is geleverd.

AHT op PowerPC-gebaseerde Macs

Voor oudere Macs, zoals iBooks, Power Macs en PowerBooks, staat de AHT op een aparte cd die bij de Mac wordt geleverd.

Hoe de Apple-hardwaretest uit te voeren

Nu je weet waar de AHT zich bevindt, kun je de Apple Hardware Test starten.

  1. Plaats de juiste dvd of USB-flashdrive met AHT erop in de Mac. Deze stap is niet nodig voor Macs met Lion of hoger, waar AHT zich op een partitie op de harde schijf bevindt.
  2. Sluit de Mac af.
  3. Als je een draagbare Mac aan het testen bent, sluit deze dan aan op een wisselstroombron. Voer de test niet uit vanaf de batterij van de Mac.
  4. Druk op de power-knop om de Mac te starten en houd onmiddellijk de D-toets ingedrukt. Blijf de D-toets ingedrukt houden totdat je een klein pictogram van een Mac op het scherm ziet. Wanneer u het pictogram ziet, laat u de D-toets los.
  5. Selecteer een taal uit de lijst met talen die kunnen worden gebruikt om de AHT uit te voeren en klik vervolgens op de naar rechts wijzende pijl onderaan. De Apple Hardware Test controleert welke hardware op de Mac is geïnstalleerd. Wacht tot de hardwaresonde is voltooid. Als het voltooid is, wordt de knop Test gemarkeerd.

  6. Controleer welke hardware de test heeft gevonden door op Hardware Profile te klikken. Bekijk de lijst met componenten om er zeker van te zijn dat de belangrijkste componenten van de Mac correct worden weergegeven. Als de configuratie-informatie correct lijkt te zijn, selecteert u Test.

    Als er iets mis lijkt te zijn, controleer dan de configuratie van de Mac door op de ondersteuningssite van Apple te kijken naar de specificaties van de Mac. Als de configuratie-informatie niet overeenkomt, is het apparaat mogelijk defect en moet het worden gerepareerd of vervangen.

  7. Klik op Hardwaretest. De AHT ondersteunt twee soorten testen: een standaardtest en een uitgebreide test. De uitgebreide test vindt problemen met RAM of grafische afbeeldingen. Als je een dergelijk probleem vermoedt, begin dan met de kortere, standaardtest.
  8. Klik op Test. De AHT geeft een statusbalk weer en foutmeldingen die uit de test kunnen voortvloeien. De test kan even duren. Je hoort misschien de fans van de Mac op en neer draaien. Deze ventilatoractiviteit is normaal tijdens het testproces.
  9. Als de test is voltooid, verdwijnt de statusbalk en wordt in het gedeelte Testresultaten van het venster een bericht Geen probleem gevonden of een lijst met problemen weergegeven. Als je een foutcode ziet in de testresultaten, kijk dan in het onderstaande gedeelte over foutcodes voor een lijst met veelvoorkomende foutcodes en wat elk betekent.
  10. Als alles in orde lijkt, wil je misschien nog steeds de uitgebreide test uitvoeren, die beter is in het vinden van geheugen- en grafische problemen. Om de uitgebreide test uit te voeren, schakelt u het selectievakje Uitgebreide test uitvoeren in en klikt u vervolgens op Test De uitgebreide test kost meer tijd dan de standaardtest.
  11. Beëindig AHT door op Restart of Shut Down. te klikken

Apple Hardware Test Foutcodes

De foutcodes die worden gegenereerd door de Apple Hardware Test zijn meestal cryptisch en zijn bedoeld voor Apple-servicetechnici. Veel van de foutcodes zijn echter bekend en deze lijst kan nuttig zijn:

Foutcode Beschrijving
4AIR AirPort draadloze kaart
4ETH Ethernet
4HDD Harde schijf (inclusief SSD)
4IRP Logic board
4MEM Geheugenmodule (RAM)
4MHD Externe schijf
4MLB Logic board-controller
4MOT Fans
4PRC Processor
4SNS Defecte sensor
4YDC Video/Grafische kaart

Aanvullende tactieken voor probleemoplossing

De meeste foutcodes duiden op een storing van het gerelateerde onderdeel en het kan nodig zijn dat een technicus naar de Mac kijkt om de oorzaak en de kosten van een reparatie vast te stellen. Voordat u naar een Apple Store gaat of uw Mac naar een winkel stuurt, stelt u het PRAM opnieuw in en stelt u de SMC opnieuw in. Dit kan handig zijn voor sommige fouten, waaronder problemen met het logic board en de ventilator.

U kunt aanvullende probleemoplossing uitvoeren voor problemen met geheugen (RAM), harde schijf en externe schijven. In het geval van een schijf, intern of extern, repareert u deze met Schijfhulpprogramma, dat bij OS X wordt geleverd, of een app van derden, zoals DiskWarrior of Techtool Pro.

Als de Mac RAM-modules heeft die door de gebruiker kunnen worden onderhouden, maakt u het RAM-geheugen schoon en plaatst u het opnieuw. Verwijder het RAM-geheugen, gebruik een potloodwisser om de contacten van de RAM-modules schoon te maken en installeer het RAM-geheugen opnieuw. Voer vervolgens de Apple Hardware Test opnieuw uit met behulp van de uitgebreide testoptie. Als de Mac nog steeds geheugenproblemen heeft, moet u mogelijk het RAM-geheugen vervangen.

Wat te doen als u de AHT-schijf of USB-flashdrive niet kunt vinden

Als je het optische medium of de USB-stick kwijt bent, heb je twee keuzes. Je kunt de Mac naar de dichtstbijzijnde Apple Store brengen of Apple bellen en een vervangende schijvenset bestellen.

Voordat je belt, heb je het serienummer van de Mac nodig, dat je kunt vinden in het Apple-menu onder Over deze Mac. Als je het serienummer hebt, bel dan Apple-ondersteuning of gebruik het online ondersteuningssysteem om een verzoek om vervangende media te starten.

De andere optie is om de Mac naar een Apple Store te brengen. De Apple-technici kunnen de AHT voor u uitvoeren en eventuele problemen met de Mac diagnosticeren.

Aanbevolen: