De Apple Hardware Test gebruiken om problemen te diagnosticeren

Inhoudsopgave:

De Apple Hardware Test gebruiken om problemen te diagnosticeren
De Apple Hardware Test gebruiken om problemen te diagnosticeren
Anonim

De Apple Hardware Test is vervangen door Apple Diagnostics. Apple Diagnostics is een nieuwe service die anders werkt dan de Apple Hardware Test. Afhankelijk van uw Mac zijn er verschillende instructies voor het gebruik van Apple Diagnostics, dus raadpleeg de Apple-ondersteuningspagina.

Je kunt de Apple Hardware Test (AHT) gebruiken om problemen met de hardware van je Mac te diagnosticeren. Dit kunnen problemen zijn met het beeldscherm, de grafische weergave, de processor, het geheugen en de opslag van een Mac. U kunt de Apple Hardware Test gebruiken om de meeste hardwareproblemen uit te sluiten bij het oplossen van problemen met een Mac.

Daadwerkelijke hardwarestoring is zeldzaam, maar het gebeurt van tijd tot tijd. Een veelvoorkomende hardwarefout is RAM (Random Access Memory). De Apple Hardware Test kan het RAM-geheugen van uw Mac controleren en u laten weten of er problemen zijn. Bij sommige Mac-modellen kunt u het RAM-geheugen zelf upgraden, maar over het algemeen geldt dat hoe nieuwer uw Mac, hoe kleiner de kans dat deze functie wordt ondersteund.

Image
Image

Apple-hardwaretests op nieuwere Macs

Niet alle Macs kunnen de op internet gebaseerde AHT gebruiken. Sommige moeten een lokale versie gebruiken die ofwel is geïnstalleerd op de opstartschijf van de Mac of die is opgenomen op de OS X-installatie-dvd.

Macs die na 2013 zijn gemaakt, moeten een nieuwere versie van de hardwaretest gebruiken, genaamd Apple Diagnostics. Instructies voor het testen van nieuwere Macs met Apple Diagnostics vindt u op Apple Diagnostics gebruiken om problemen met de hardware van uw Mac op te lossen.

Macs die de internetversie van AHT kunnen gebruiken

11-inch MacBook Air MacBookAir 3 Laat 2010 tot 2012 13-inch MacBook Air
MacBookAir 3 Laat 2010 tot 2012 13-inch MacBook Pro MacBookPro 8
Begin 2011 tot en met 2012 15-inch MacBook Pro MacBookPro 6 Midden 2010 tot en met 2012 17-inch MacBook Pro
Midden 2010 tot en met 2012 MacBook MacBook 7 Mid 2010 Mac Mini
Mac Mini 4 Mid 2010 tot en met 2012 21,5-inch iMac iMac 11
Mid 2010 tot en met 2012 27-inch iMac

Opmerking: Voor modellen van medio 2010 en begin 2011 is mogelijk een EFI-firmware-update vereist voordat u Apple Hardware Test via internet kunt gebruiken. U kunt als volgt controleren of uw Mac de EFI-update nodig heeft:

  1. Selecteer in het Apple-menu Over deze Mac.
  2. Klik in het geopende venster op de knop More Info.
  3. Als u OS X Lion of hoger gebruikt, klikt u op de knop System Report; ga anders verder met de volgende stap.
  4. In het geopende venster moet u ervoor zorgen dat Hardware is gemarkeerd in het linkerdeelvenster.
  5. Noteer in het rechterdeelvenster het versienummer van het opstart-ROM, evenals het SMC-versienummer (indien aanwezig).
  6. Ga met de versienummers in de hand naar de Apple EFI- en SMC Firmware-updatewebsite en vergelijk uw versie met de nieuwste beschikbare. Als uw Mac een oudere versie heeft, kunt u de nieuwste versie downloaden via de links op de bovenstaande webpagina.
  7. Als u klaar bent met het gebruik van de Apple Hardware Test, sluit u de test af door op de knop Restart of Shut Down te klikken.

Gebruik de Apple Hardware Test via internet

Nu je weet dat je Mac de AHT via internet kan gebruiken, is het tijd om de test uit te voeren. Hiervoor heb je een bekabelde of wifi-verbinding met internet nodig.

  1. Zorg ervoor dat je Mac is uitgeschakeld.
  2. Als je een draagbare Mac aan het testen bent, sluit deze dan aan op een wisselstroombron. Voer de hardwaretest niet uit met alleen de batterij van uw Mac.
  3. Druk op de aan/uit-knop om het opstartproces te starten.
  4. Houd de toetsen Option en D onmiddellijk ingedrukt.
  5. Blijf de toetsen Option en D ingedrukt houden totdat u het bericht Starting Internet Recovery ziet op het scherm van uw Mac. Zodra u het bericht ziet, kunt u de toetsen Option en D loslaten.
  6. Na korte tijd vraagt het scherm je een netwerk te kiezen. Gebruik het vervolgkeuzemenu om een keuze te maken uit de beschikbare netwerkverbindingen.
  7. Als u een draadloze netwerkverbinding hebt gekozen, voert u het wachtwoord in en drukt u vervolgens op Enter of Return, of klikt u op het vinkje op de weergave.
  8. Zodra je verbinding hebt gemaakt met je netwerk, zie je een bericht met de tekst 'Internetherstel starten', wat even kan duren.
  9. Tijdens deze tijd wordt de Apple Hardware Test gedownload naar je Mac. Zodra het downloaden is voltooid, ziet u de optie om een taal te selecteren.
  10. Gebruik de muiscursor of de pijl omhoog/omlaag om een taal te markeren die u wilt gebruiken en klik vervolgens op de knop in de rechterbenedenhoek (degene met de rechter -gerichte pijl).
  11. De Apple Hardware Test controleert welke hardware op je Mac is geïnstalleerd. Dit proces kan een beetje tijd in beslag nemen. Zodra het is voltooid, wordt de knop Test gemarkeerd.
  12. Voordat u op de knop Test drukt, kunt u controleren welke hardware de test heeft gevonden door op het tabblad Hardwareprofiel te klikken. Het is een goed idee om hier vluchtig naar te kijken, om er zeker van te zijn dat alle belangrijke componenten van je Mac correct worden weergegeven. Controleer of de juiste hoeveelheid geheugen wordt gerapporteerd, samen met de juiste CPU en grafische afbeeldingen. Als er iets mis lijkt te zijn, controleer dan wat de configuratie van je Mac zou moeten zijn. U kunt dit doen door op de ondersteuningssite van Apple te kijken naar de specificaties van de Mac die u gebruikt. Als de configuratie-informatie niet overeenkomt, is er mogelijk een defect apparaat.
  13. Als de configuratie-informatie correct lijkt te zijn, kunt u doorgaan met testen.
  14. Klik op de Hardware Test tab.
  15. De Apple Hardware Test ondersteunt twee soorten testen: een standaardtest en een uitgebreide test. De uitgebreide test is een goede optie als u een probleem met het RAM-geheugen of de video/graphics vermoedt. Over het algemeen is het echter een goed idee om te beginnen met de kortere, standaardtest.
  16. Klik op de Test knop.
  17. De hardwaretest begint en toont een statusbalk en eventuele foutmeldingen die daaruit voortvloeien. De test kan even duren, dus wees geduldig. Je hoort misschien de fans van je Mac op en neer draaien; dit is normaal tijdens het testproces.
  18. Als de test is voltooid, verdwijnt de statusbalk. In het gebied Testresultaten van het venster wordt ofwel het bericht "Geen probleem gevonden" of een lijst met problemen weergegeven. Als je een fout in de testresultaten ziet, kijk dan in de sectie met foutcodes hieronder voor een lijst met veelvoorkomende foutcodes en wat ze betekenen.
  19. Als er geen problemen zijn gevonden, wilt u misschien toch de uitgebreide test uitvoeren, die beter is in het vinden van geheugen- en grafische problemen. Om dit te doen, plaatst u een vinkje in het vak Uitgebreid testen uitvoeren (duurt aanzienlijk meer tijd) en klikt u vervolgens op de knop Test.
  20. Als u klaar bent met het gebruik van de Apple Hardware Test, sluit u de test af door op de knop Restart of Shut Down te klikken.

Beëindig een lopende Apple hardwaretest

U kunt elke lopende test stoppen door op de knop Stop Testing te klikken.

Apple Hardware Test Foutcodes

De foutcodes die worden gegenereerd door de Apple Hardware Test zijn op zijn best cryptisch en zijn bedoeld voor Apple-servicetechnici. Veel van de foutcodes zijn echter algemeen bekend geworden en de volgende lijst zou nuttig moeten zijn:

Foutcode Beschrijving
4AIR AirPort draadloze kaart
4ETH Ethernet
4HDD Harde schijf (inclusief SSD)
4IRP Logic board
4MEM Geheugenmodule (RAM)
4MHD Externe schijf
4MLB Logic board-controller
4MOT Fans
4PRC Processor
4SNS Defecte sensor
4YDC Video/Grafische kaart

De meeste van de bovenstaande foutcodes duiden op een storing van het betreffende onderdeel en vereisen mogelijk de hulp van een technicus om de oorzaak en de kosten van een reparatie vast te stellen. Voordat u uw Mac naar een winkel stuurt, moet u echter proberen het PRAM opnieuw in te stellen en de SMC opnieuw in te stellen. Dit kan handig zijn voor sommige fouten, waaronder problemen met het logic board en de ventilator.

Voer aanvullende probleemoplossing uit

U kunt aanvullende probleemoplossing uitvoeren voor problemen met RAM, harde schijf en externe schijven. In het geval van een schijf, intern of extern, kunt u deze repareren met Schijfhulpprogramma (dat wordt meegeleverd met OS X) of een app van derden, zoals Drive Genius.

Als uw Mac RAM-modules heeft die door de gebruiker kunnen worden onderhouden, maakt u de modules schoon en plaatst u ze opnieuw. Verwijder het RAM-geheugen, gebruik een schone potloodwisser om de contacten van de RAM-modules schoon te maken en installeer het RAM-geheugen opnieuw. Nadat het RAM opnieuw is geïnstalleerd, voert u de Apple Hardware Test opnieuw uit met behulp van de uitgebreide testoptie. Als u nog steeds geheugenproblemen heeft, moet u mogelijk het RAM-geheugen vervangen.

Aanbevolen: