Stel de opties voor het delen van bestanden op uw Mac in

Inhoudsopgave:

Stel de opties voor het delen van bestanden op uw Mac in
Stel de opties voor het delen van bestanden op uw Mac in
Anonim

Zelfs in de begindagen van de Mac was het delen van bestanden ingebouwd in het besturingssysteem. Met behulp van de AppleTalk-netwerkprotocollen kunt u schijven die zijn aangesloten op een netwerk-Mac koppelen aan elke andere Apple-computer op het netwerk.

Tegenwoordig is het delen van bestanden iets ingewikkelder, maar de Mac maakt het proces nog steeds eenvoudig, waardoor je bestanden kunt delen tussen Macs of, met behulp van het SMB-protocol, tussen Macs, pc's en Linux/UNIX-computers systemen.

Instructies in dit artikel zijn van toepassing op Mac OS X Lion (10.7) en hoger.

Image
Image

Bestandsdeling inschakelen op uw Mac

Om de bestanden van uw Mac te delen, moet u specificeren welke mappen u wilt delen, de toegangsrechten voor de gedeelde mappen definiëren en het SMB-protocol voor het delen van bestanden inschakelen dat Windows gebruikt.

  1. Open Systeemvoorkeuren door Systeemvoorkeuren te selecteren in het Apple-menu, of door op het pictogram Systeemvoorkeuren te klikkenin het Dock.

    Image
    Image
  2. Klik op het Delen voorkeurenpaneel.

    Image
    Image
  3. Aan de linkerkant van het voorkeurenpaneel Delen staan de services die u kunt delen. Plaats een vinkje in het vakje Bestandsdeling.

    Image
    Image
  4. Hierdoor wordt ofwel AFP ingeschakeld, het protocol voor het delen van bestanden ingebouwd in Mac OS (OS X Mountain Lion en eerder) of SMB (OS X Mavericks en later). Je zou nu een groene stip moeten zien naast de tekst met de tekst Bestandsdeling Aan Het IP-adres staat net onder de tekst. Noteer het IP-adres; je hebt deze informatie in latere stappen nodig.
  5. Klik op de Options knop, rechts van de tekst.
  6. Plaats een vinkje in het vakje Bestanden en mappen delen met SMB en Bestanden en mappen delen met AFP.

    Je hoeft niet beide methoden voor delen te gebruiken, SMB is de standaard en AFP is voor gebruik bij het verbinden met oudere Macs.

    Image
    Image
  7. Uw Mac is nu klaar om bestanden en mappen te delen met zowel AFP voor oudere Macs als SMB, het standaardprotocol voor het delen van bestanden voor Windows en nieuwere Macs.

Het delen van gebruikersaccounts inschakelen

Als het delen van bestanden is ingeschakeld, kunt u nu beslissen of u de thuismappen van de gebruikersaccount wilt delen. Wanneer u deze optie inschakelt, kan een Mac-gebruiker die een thuismap op uw Mac heeft, deze openen vanaf een pc met Windows 7, Windows 8 of Windows 10, zolang ze zich aanmelden met dezelfde gebruikersaccountgegevens op de pc.

  1. Net onder het gedeelte Bestanden en mappen delen met SMB bevindt zich een lijst met gebruikersaccounts op uw Mac. Plaats een vinkje naast het account dat u wilt toestaan om bestanden te delen. U wordt gevraagd het wachtwoord voor het geselecteerde account in te voeren. Geef het wachtwoord op en klik op OK
  2. Herhaal de bovenstaande stappen voor eventuele extra gebruikers die toegang willen hebben tot het delen van SMB-bestanden.
  3. Klik op de Klaar knop zodra je de gebruikersaccounts hebt geconfigureerd die je wilt delen.

Hoe specifieke mappen in te stellen om te delen

Elk Mac-gebruikersaccount heeft een ingebouwde openbare map die de computer automatisch deelt. U kunt andere mappen delen en de toegangsrechten voor elk ervan definiëren.

  1. Zorg ervoor dat het Delen voorkeurenpaneel nog steeds open is, en Bestandsdeling nog steeds geselecteerd is in het linkerdeelvenster.
  2. Om mappen toe te voegen, klikt u op de knop plus (+) onder de lijst Gedeelde mappen.
  3. In het Finder-blad dat naar beneden v alt, navigeert u naar de map die u wilt delen. Klik op de map om deze te selecteren en klik vervolgens op de knop Add.

    Image
    Image
  4. Herhaal de bovenstaande stappen voor eventuele extra mappen die u wilt delen.

Toegangsrechten definiëren

Mappen die u aan de gedeelde lijst toevoegt, hebben een reeks gedefinieerde toegangsrechten. Standaard heeft de huidige eigenaar van de map lees- en schrijftoegang; iedereen is beperkt tot leestoegang.

U kunt de standaard toegangsrechten wijzigen door de volgende stappen uit te voeren.

  1. Selecteer een map in de lijst met Gedeelde mappen.
  2. De gebruikerslijst toont de namen van de gebruikers die toegangsrechten hebben. Naast elke gebruikersnaam staat een menu met beschikbare toegangsrechten.
  3. Voeg een gebruiker toe aan de lijst door op het plus (+) teken te klikken net onder de gebruikerslijst.

    Image
    Image
  4. Een vervolgkeuzelijst toont een lijst met gebruikers en groepen op uw Mac. De lijst bevat zowel individuele gebruikers als groepen, zoals beheerders.

    U kunt ook personen selecteren uit uw lijst met contactpersonen, maar hiervoor moeten de Mac en de pc dezelfde directoryservices gebruiken.

    Image
    Image
  5. Klik op een naam of groep in de lijst en klik vervolgens op de knop Select.

    Image
    Image
  6. Als u de toegangsrechten voor een gebruiker of groep wilt wijzigen, klikt u op hun naam in de lijst Gebruikers en vervolgens op de huidige toegangsrechten voor die gebruiker of groep.

    Image
    Image
  7. Er verschijnt een pop-upmenu met een lijst met beschikbare toegangsrechten. Er zijn vier soorten toegangsrechten beschikbaar, maar ze zijn niet allemaal beschikbaar voor elk type gebruiker.

    • Lezen & schrijven. De gebruiker kan bestanden lezen, bestanden kopiëren, nieuwe bestanden maken, bestanden bewerken in de gedeelde map en bestanden verwijderen uit de gedeelde map.
    • Alleen-lezen. De gebruiker mag bestanden lezen, maar geen bestanden maken, bewerken, kopiëren of verwijderen.
    • Alleen schrijven (dropbox). De gebruiker kan bestanden naar de dropbox kopiëren, maar kan de inhoud van de dropboxmap niet zien of openen.
    • Geen toegang. De gebruiker heeft geen toegang tot bestanden in de gedeelde map of enige informatie over de gedeelde map. Deze toegangsoptie wordt voornamelijk gebruikt voor de speciale Iedereen-gebruiker, wat een manier is om gasttoegang tot mappen toe te staan of te voorkomen.
    Image
    Image
  8. Selecteer het type toegang dat u wilt toestaan.
  9. Herhaal deze stappen voor elke gedeelde map en gebruiker.
  10. Afhankelijk van het type computer waarmee u bestanden probeert te delen, moet u mogelijk ook een werkgroepnaam configureren.

Aanbevolen: