Mozilla's Firefox-browsergeschiedenis

Inhoudsopgave:

Mozilla's Firefox-browsergeschiedenis
Mozilla's Firefox-browsergeschiedenis
Anonim

Mozilla's Firefox blijft een belangrijke speler op het gebied van webbrowsers, met een aanzienlijk marktaandeel. De browser, die veel lof heeft gekregen van zowel gebruikers als ontwikkelaars, heeft een cult-achtige aanhang met zich mee.

Sommige gebruikers van de Mozilla-applicatie hebben de neiging om erg gepassioneerd te zijn over hun favoriete browser, en dit is misschien het duidelijkst als je kijkt naar dingen als deze Firefox-graancirkel.

Mozilla is een open-source softwaregemeenschap opgericht door voormalige medewerkers van Netscape.

Waar de geschiedenis begon

In september 2002 was er de release van Phoenix v0.1. De Phoenix-browser, die in latere releases uiteindelijk bekend zou worden als Firefox, zag er aanvankelijk uit als een uitgeklede versie van de browser die we tegenwoordig kennen.

Image
Image

Hoewel veel van de functies ontbreken die Firefox tegenwoordig zo populair maken, bevatte de eerste release van Phoenix wel browsen met tabbladen en een downloadmanager, die in die tijd verre van gebruikelijk waren in browsers.

Toen latere versies van Phoenix beschikbaar werden gemaakt voor bètatesters, begonnen de verbeteringen in stapels te komen. Tegen de tijd dat Phoenix v0.3 medio oktober '02 werd uitgebracht, bevatte de browser al ondersteuning voor extensies, een zijbalk, een geïntegreerde zoekbalk en meer.

Het naamspel spelen

Na enkele maanden van het polijsten van de bestaande functies en het oplossen van bugs, kwam Mozilla in april 2003 een wegversperring tegen met de naam van de browser. Het bleek dat een bedrijf genaamd Phoenix Technologies hun eigen open-source browser had ontwikkeld en ze hadden in feite een handelsmerk voor de naam. Het was op dit punt dat Mozilla werd gedwongen om de naam van het project te veranderen in Firebird.

De eerste release onder de nieuwe naam van de browser, Firebird 0.6, werd de eerste versie die beschikbaar was voor Macintosh OS X naast Windows, waardoor de Mac-gemeenschap een voorproefje kreeg van wat komen ging. Versie 0.6, uitgebracht op 16 mei 2003, introduceerde de zeer populaire functie Clear Private Data en bevatte ook een nieuw standaardthema.

Image
Image

De komende vijf maanden zouden er nog drie versies van Firebird uitkomen met onder andere aanpassingen aan plug-incontrole en automatisch downloaden, evenals een verzameling bugfixes. Naarmate de browser dichter bij de eerste openbare release kwam, zou een andere naamgeving ervoor zorgen dat Mozilla opnieuw zou schakelen.

De sage gaat verder

Een destijds bestaand open-source relationeel databaseproject droeg ook het Firebird-label. Na aanvankelijke weerstand van Mozilla, oefende de ontwikkelingsgemeenschap van de database uiteindelijk voldoende druk uit om opnieuw een naamswijziging voor de browser te vragen. Voor de tweede en laatste keer werd de naam van de browser in februari 2004 officieel veranderd van Firebird in Firefox.

Mozilla, schijnbaar gefrustreerd en beschaamd over de naamgevingsproblemen, bracht deze verklaring uit nadat de wijziging was doorgevoerd: "We hebben het afgelopen jaar veel geleerd over het kiezen van namen (meer dan we hadden gewild). zijn zeer zorgvuldig geweest bij het onderzoeken van de naam om ervoor te zorgen dat we later geen problemen zullen krijgen. We zijn begonnen met het proces van het registreren van ons nieuwe handelsmerk bij het US Patent and Trademark Office."

Met de laatste alias op zijn plaats, werd Firefox 0.8 op 9 februari 2004 geïntroduceerd, met de nieuwe naam en het nieuwe uiterlijk. Bovendien bevatte het de functie voor offline browsen en een Windows-installatieprogramma dat de vorige.zip-bezorgingsmethode verving.

In de komende maanden werden tussenversies uitgebracht om enkele resterende defecten en beveiligingsproblemen te verhelpen en om functies te introduceren zoals de mogelijkheid om favorieten en andere instellingen uit Internet Explorer te importeren.

Image
Image

In september werd de eerste openbare releaseversie beschikbaar gesteld, Firefox PR 0.10. Er zijn verschillende zoekmachine-keuzes toegevoegd aan de zoekbalk, waaronder eBay en Amazon. Naast andere functies maakte de RSS-mogelijkheid in Bladwijzers zijn debuut.

Het duurde slechts vijf dagen na de publieke release voordat Firefox de grens van één miljoen downloads passeerde, de verwachtingen overtrof en Mozilla's zelfopgelegde 10-daagse doel versloeg om de felbegeerde grens te bereiken.

Bottom Line

Nadat er op 27 oktober en 3 november twee release-kandidaten waren gepresenteerd, vond uiteindelijk de langverwachte officiële lancering plaats op 9 november 2004. Firefox 1.0, beschikbaar in meer dan 31 talen, werd goed ontvangen door het publiek. Mozilla heeft zelfs geld ingezameld van duizenden donateurs om de lancering te promoten, en een advertentie in de New York Times die half december verscheen, beloonde hen door hun namen samen met het Firefox-symbool weer te geven.

Firefox, Part Deux

De browser onderging meer veranderingen en nieuwe functies werden continu toegevoegd sinds die dag eind 2004, wat leidde tot de grote release van versie 1.5 en uiteindelijk versie 2.0 op 24 oktober 2006.

Firefox 2.0 introduceerde verbeterde RSS-mogelijkheden, spellingcontrole in formulieren, verbeterd browsen met tabbladen, een strakker nieuw uiterlijk, Phishing-beveiliging, Sessieherstel (die uw geopende tabbladen en webpagina's herstelt in het geval van een browsercrash of per ongeluk afsluiten), en meer.

Deze nieuwe versie sloeg echt aan bij zowel het publiek als bij add-on-ontwikkelaars, die bijna van de ene op de andere dag een eindeloze voorraad extensies leken te produceren. De kracht van Firefox bleef groeien met de hulp van een gepassioneerde en ingenieuze ontwikkelingsgemeenschap terwijl deze add-ons de browser naar nieuwe hoogten bleven brengen.

Firefox, genoemd naar de Rode Panda die in de Himalaya, Nepal en Zuid-China werd gevonden, bleef stijgen in de hitlijsten in zijn jacht op Internet Explorer.

Bottom Line

Het volgende decennium zag een litanie van veranderingen in het browserrijk - met name betere webstandaarden, mobiel browsen dat een dagelijkse activiteit werd voor een groot deel van de wereldbevolking, evenals een hoop extra concurrentie door zware hitters zoals Google Chrome, Opera en Apple Safari naast kleinere nichebrowsers met hun eigen unieke functiesets.

Quantum en Firefox Today

In de afgelopen jaren heeft Firefox grote sprongen gemaakt, zowel wat betreft prestaties als functies. De meest opvallende daarvan was de sprong naar Firefox Quantum, release 57, die aanzienlijke prestatieverbeteringen en een bijgewerkte plug-in-engine bood. Alle volgende Firefox-releases hebben het merk "Quantum" gekregen omdat ze over dezelfde krachtige technologie beschikken.

Image
Image

Na de Quantum-release sprong Firefox in prestaties om de grootste concurrentie, Google Chrome, te evenaren en in sommige gevallen te verslaan in JavaScript-benchmarks. Hoewel Firefox nog steeds niet zo populair is als Chrome, biedt het een alternatief dat meer op privacy gericht is en een stevige tweede plaats inneemt tussen de populairste browsers.

Privacy is waar Firefox uitblinkt. Omdat de browser volledig open source is en bijna oneindig configureerbaar, blijft het de beste mainstream-optie voor online privacy en beveiliging. Mozilla is zich terdege bewust van de groeiende populariteit van Firefox voor privacy en beveiliging, en ze blijven functies toevoegen om extra privacylagen toe te voegen, inclusief optionele extensies, zoals containertabbladen. Firefox heeft zo'n sterke reputatie opgebouwd op het gebied van privacy dat het dient als basis voor de uiterst privacygerichte Tor-browser.

Firefox blijft een belangrijke speler op de markt en biedt regelmatig nieuwe functies en verbetert bestaande functionaliteit.

Aanbevolen: