Final Cut Pro X 10.4.6 Review: Apple verfijnt stevig videobewerkingsprogramma met kleurgradatie

Inhoudsopgave:

Final Cut Pro X 10.4.6 Review: Apple verfijnt stevig videobewerkingsprogramma met kleurgradatie
Final Cut Pro X 10.4.6 Review: Apple verfijnt stevig videobewerkingsprogramma met kleurgradatie
Anonim

Bottom Line

Apple's Final Cut Pro X is een professioneel videobewerkingsprogramma dat is ontworpen voor gebruikers die het ontwerp en het besturingssysteem van Apple de meest natuurlijke omgeving vinden om in te werken, en het heeft een concurrerende prijs in vergelijking met andere populaire video-editors.

Final Cut Pro X 10.4.6

Image
Image

We hebben de Final Cut Pro X 10.4.6 gekocht zodat onze deskundige recensent deze grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Final Cut Pro X, voor het eerst uitgebracht in 2011, is het solide videobewerkingsprogramma van Apple en wordt gebruikt door zowel professionele videoproducenten als video-editors voor hobbyisten. FCPX 10.4.6 is krachtiger dan ooit en biedt nu geavanceerde kleurcorrectie, 8K-video-ondersteuning en 360°-videobewerking.

De nieuwe versie van FCPX maakt een einde aan een aantal verouderde functies die een weerspiegeling waren van lange tradities in videobewerkingsinterfaces, zoals 'bakken' of mappen om uw inhoud te beheren. Het schrapt ook de scheiding van voorbeeldschermen (voor bewerkingen) en definitieve 'afdruk'-schermen, en voegt workflowverbeteringen toe als een ongebaande tijdlijn.

FCPX is echt gebruiksvriendelijk en bevat een aantal niet-traditionele werkruimte-elementen die hoofdfuncties van de FCPX-workflow zijn geworden, dingen zoals een magnetische tijdlijn, onorthodoxe audiorollen in plaats van audiomixertracks en een uniek bibliotheeksysteem. Het is een krachtig videobewerkingsprogramma dat nu geavanceerde tools voor kleurcorrectie en kleurcorrectie bevat, evenals enkele welkome en langverwachte toevoegingen.

Image
Image

Ontwerp: Efficiënt en zeer Apple

Final Cut Pro X is een niet-lineair videobewerkingsprogramma dat volgens veel fans een evolutie is van het op tracks gebaseerde bewerkingsmodel. Een niet-lineair programma creëert een bewerkingsomgeving waarin de originele inhoud niet echt wordt gewijzigd of verloren gaat (zoals film vroeger letterlijk werd geknipt, gerangschikt en gecombineerd). Het betekent ook dat je elk deel van een project op elk moment kunt bewerken, in plaats van op volgorde te moeten werken.

Final Cut is krachtiger dan ooit en biedt nu geavanceerde kleurcorrectie, 8K-video-ondersteuning en 360°-videobewerking.

Bij de eerste release van FCPX beweerde Apple een revolutie teweeg te brengen in het tijdlijnsysteem met een nieuw ongebaand canvas of een ongebaande tijdlijneditor. Met de magnetische tijdlijn kunt u clips in uw reeks verplaatsen en uw clips automatisch opnieuw ordenen en eventuele lege ruimte verwijderen. Wilt u een clip aan het begin van uw film verplaatsen naar het midden tussen clips die al zijn vastgelegd? Eenvoudig, sleep de clip naar de plek waar je hem wilt hebben en FCPX zal hem daar invoegen en alles eromheen opnieuw ordenen.

Image
Image

Belangrijkste kenmerken: Unieke FCPX-interface

De FCPX-interface bevat vier hoofdelementen die verschijnen als panelen met verschillende functies. Er is een paneel voor het importeren en lokaliseren van media, een voor het bekijken en bewerken van je videobeelden (een centraal referentievenster), een 'inspectievenster' voor het maken van gedetailleerde aanpassingen aan videoparameters en de tijdlijn onderaan.

Je kunt de randen van deze panelen slepen om een venster te vergroten of een ander kleiner te maken, maar FCPX is vrij rigide. U kunt deze verschillende panelen niet van elkaar scheiden of ze slepen waar u ze wilt hebben om uw werkruimte aan te passen. Als u werkt aan een opstelling met twee monitoren, kan FCPX ook slechts één monitor instellen als een volledig voorbeeldvenster, terwijl de andere de resterende werkruimtepanelen heeft, wat behoorlijk beperkend aanvoelt.

Een ander belangrijk element van het ontwerp van FCPX is het gebruik van bibliotheken in plaats van de traditionele 'bakken' of mappen voor het opslaan van uw media. Wanneer u een nieuwe bibliotheek aanmaakt in FCPX, zal het programma ook een zogenaamde 'Event' aanmaken. Een gebeurtenis in FCPX is verwant aan een map en kan meerdere projecten en talloze videobestanden bevatten. Sommige gebruikers vinden dit systeem in het begin misschien een beetje verwarrend om te navigeren, maar het is eenvoudig te gebruiken als je het eenmaal onder de knie hebt. Het voelt erg Macintosh. Er is ook de handige optie om trefwoorden toe te passen op je beeldmateriaal in Evenementen om snel door clips te sorteren en ze later terug te vinden.

Image
Image

Prestaties: maximale efficiëntie

Final Cut Pro X is een Mac-only programma en is op maat gemaakt voor het Apple-ecosysteem. Het is eenvoudig te integreren met Apple's Motion voor bewegende beelden, titels en animaties. FCPX integreert ook met Apple Compressor voor het coderen en transcoderen van media die u in FCPX bewerkt voor een definitief 'leverings'-product of bestandsformaat dat het meest geschikt is voor gebruik op een platform zoals YouTube. Wat ook leuk is aan Final Cut Pro X, is dat je eenvoudig een iMovie-project in FCPX kunt importeren. Dit betekent dat je een snelle bewerking op je iPhone kunt starten met opnamen die je met de camera hebt gemaakt en die bewerking later kunt voltooien als een video van professionele kwaliteit in FCPX. FCPX ondersteunt ook ultra high definition beeldmateriaal, dus als je 4K op een iPhone opneemt, kun je dat beeldmateriaal bewerken in FCPX.

De magnetische tijdlijn is een belangrijk onderdeel van FinalCut Pro X dat draait om prestaties. Deze ene tool kan voor u een beslissende factor zijn of de FCPX-workflow het beste voor u is. Hoewel het een eenvoudige en intuïtieve functie is, markeert de magnetische tijdlijn een belangrijke verandering ten opzichte van het meer traditionele, op sporen gebaseerde systeem, waarbij de plaatsing van elke clip zorgvuldig moet worden uitgezet en aan jou moet worden overgelaten om te beheren. Het op sporen gebaseerde systeem biedt enige flexibiliteit waarbij je je clips gemakkelijk naar de tijdlijn kunt slepen en ze ergens op een ander videospoor kunt neerzetten en misschien later naar dat gedeelte kunt terugkeren, of het later in een reeks kunt invoegen.

Het is een geweldige optie voor vloggers of YouTubers waar snelle doorlooptijd een prioriteit is.

Ondanks het verlies van een beetje flexibiliteit of autonomie met je tijdlijncanvas/workflow met het automatisch vastklikken van de tijdlijn, is het belangrijkste voordeel van de ongebaande magnetische tijdlijn de toename van de efficiëntie en snelheid van bewerken. In de loop van een lang of ambitieus filmproject kan de magnetische tijdlijn u uiteindelijk een aanzienlijke hoeveelheid tijd en moeite besparen. Het maakt FCPX een geweldige optie voor vloggers of YouTubers waar snelle doorlooptijd een prioriteit is.

De krachtigste functie van Final Cut Pro X 10.4.6 is de recente toevoeging van kleurcorrectiemogelijkheden. Vóór 10.4 klaagden FCPX-gebruikers vaak over het gebrek aan kleurcorrectietools zoals kleurenwielen, videoscopen en kleurcurven (zonder applicaties van derden te installeren). FCPX 10.4 biedt nu al deze kleurhulpmiddelen en opzoektabellen (in wezen voorinstellingen), en ze zijn heel gemakkelijk te gebruiken.

Image
Image

Bottom Line

Final Cut bevat een groot aantal krachtige postproductiemogelijkheden waarmee relatief goedkope langspeelfilmkwaliteit kan worden gecreëerd. Final Cut Pro X is beschikbaar voor directe download van de Mac App Store voor $ 300, echt een geweldige deal voor een op zichzelf staand programma met gratis upgrades voor de nabije toekomst. Vergeleken met op abonnementen gebaseerde modellen van sommige andere topvideobewerkingsprogramma's, zoals Premiere Pro, is FCPX een koopje voor $ 300. Aangezien FCPX voor het eerst werd uitgebracht samen met Apple die stopte met hun stand-alone kleurcorrectieprogramma, Apple Color - maar vervolgens werd uitgebracht als versie 10.4 met die professionele kleurcorrectie ingebouwd tegen een gereduceerde prijs - is het moeilijk om te pleiten voor een betere deal.

Wedstrijd: Final Cut Pro X vs. Adobe Premiere Pro

"Dus, wat is beter, Final Cut Pro X of Premiere Pro?" is een refrein dat al jaren doorklinkt in het videobewerkingsdiscours. Beide opties hebben hun respectievelijke kampen van die-hard fans en enthousiaste supporters. De discussie komt echt neer op uw persoonlijke voorkeuren en wat u specifiek zoekt in een videobewerkingswerkplek. Adobe Premiere Pro is niet voor niets een van de grootste concurrenten van FCPX, en er zijn twee belangrijke onderscheidende factoren die waarschijnlijk zullen bepalen welke het beste voor u is: uw budget en uw bewerkingsstijl.

Laten we eerst de prijs bespreken. Adobe gebruikt het software-as-a-service, abonnementsmodel, Adobe Creative Cloud, voor alle gebruikers van de verschillende programma's. De prijzen voor één app zijn gebaseerd op een maandelijkse of jaarlijkse vergoeding, ofwel $ 21 per maand of $ 240 voor een heel jaar (waarbij u $ 12 bespaart voor de optie van maand tot maand).

Ter vergelijking: Final Cut Pro is beschikbaar voor een eenmalige betaling van $ 300. Natuurlijk maakt Adobe een groot aantal andere krachtige apps die ze bundelen voor een maandelijks abonnement van $ 53, inclusief dingen als Photostop en Illustrator. Als u een professionele maker of producent van inhoud bent, is deze deal misschien de moeite waard om toegang te hebben tot de volledige reeks Adobe-programma's bovenop Premiere Pro.

In termen van basisfunctionaliteit is het grootste verschil tussen FCPX en Premiere iets dat we al hebben besproken: de magnetische tijdlijn van FCPX versus het op circuits gebaseerde systeem van Premiere. Het track vs. trackless-debat komt neer op een paar belangrijke verschillen in workflow. In wezen is Premier meer gericht op de persoon die gewend is om hun inhoud te beheren en te organiseren en die mogelijk al een achtergrond heeft met het gebruik van digitale videobewerkingssoftware. Naast een op tracks gebaseerde tijdlijn, kunt u met Premiere uw beeldmateriaal en afbeeldingen in mappen plaatsen die u zelf kunt organiseren, in plaats van de bibliotheek en automatisch gegenereerde evenementen in FCPX.

De traditionele bestandsstructuur in Premiere vereist uiteindelijk dat je meer verantwoordelijk bent voor het organiseren en bijhouden van je inhoud, en Premiere biedt ook meer maatwerk voor je werkruimte. FCPX is sneller en eenvoudiger, en het kost over het algemeen minder tijd om uw beeldmateriaal te importeren en uw tijdlijn vast te leggen.

Een snelle, gebruiksvriendelijke hap van de appel

De recente 10.4-update en de langverwachte opname van kleurgradatie en kleurcorrectie in Final Cut Pro X hebben FCPX gecementeerd als een krachtige en professionele video-editor. Of je nu van negen tot vijf werkt als videoproducent of een ambitieuze YouTuber of korte filmmaker bent, FCPX heeft alle tools die je nodig hebt om inhoud van hoge kwaliteit te produceren. De gebruiksvriendelijke, zij het enigszins niet-traditionele interface van Cut en de efficiënte magnetische tijdlijn zullen verrassen en indruk maken.

Specs

  • Productnaam Final Cut Pro X
  • MPN-versie 10.4.6
  • Prijs $300.00
  • Releasedatum maart 2019
  • Besturingssysteem macOS
  • Compatibiliteit Apple Motion, Apple Compressor
  • Systeemvereisten macOS 10.13.6 of hoger -4 GB RAM (8 GB aanbevolen voor 4K-bewerking, 3D-titels en 360°-videobewerking) -OpenCL-compatibele grafische kaart of Intel HD Graphics 3000 of later -256 MB VRAM (1 GB aanbevolen voor 4K-bewerking, 3D-titels en 360°-videobewerking) -Discrete grafische kaart, macOS High Sierra of hoger en SteamVR vereist voor ondersteuning van VR-headsets. AMD Radeon RX 580 grafische kaart aanbevolen voor de beste prestaties -3,8 GB schijfruimte

Aanbevolen: